Pombal, Vale do Tejo

Pombal In het Portugese plaatsje Pombal is massatoerisme een onbekend begrip. De grootste bezienswaardigheden zijn hier de rust, ruimte en een klein middeleeuws kasteel dat door de Tempeliers werd gebouwd. Doordat Pombal tussen de oceaan en het groene binnenland in ligt, kun je van beiden genieten. Na een wandeling door de duinen of het dennenbos is een drankje op het kerkplein een welkome beloning.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelo de Pombal

Het plaatsje Pombal werd opgericht toen de Orde van de Tempeliers in de twaalfde eeuw opdracht gaf voor het bouwen van een kasteel. Pombal lag destijds in een gebied waar de Moren en Christenen vurig om heerschappij streden. Opvallend genoeg werd het kasteel echter pas eeuwen later voor het eerst aangevallen, door de troepen van Napoleon Bonaparte. Het kleine kasteel is inmiddels gerestaureerd en is nu de bekendste bezienswaardigheid van Pombal. Omdat het op een heuvel ligt, heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de omgeving. Een bezoek aan het kasteel is gratis.

Kasteel van Pombal, Portugal

Museu Marquês de Pombal

In de achttiende eeuw drukte de eerste markies van Pombal zijn stempel op de geschiedenis van Portugal. Hij hielp het land bij de wederopbouw na de verwoestende aardbeving in 1775 en voerde diverse hervormingen door. Zo verminderde hij de invloed van de alom gevreesde kerkelijke inquisitie. Na zijn politieke carrière trok hij zich in Pombal terug. De voormalige gevangenis herbergt vandaag de dag een museum over het leven van de markies.

Museum over de markies van Pombal, Portugal

Matriz de São Martinhokerk

In het hart van het centrum en aan het plein van de markies van Pombal staat dit lieflijke kerkje. De eenvoudige buitenkant wordt binnenin gecompenseerd door rijke versieringen, gouden altaars, een bijzondere triomfboog en blauwe tegeltjes. Het is zeker de waard om een kijkje in deze kerk te nemen. Daarna loop je het plein op om in alle rust van een drankje te genieten op het terras. Aan het plein liggen ook nog twee musea.

De Matriz de São Martinho kerk, Pombal

Aquapark Panorâmico

Voor wat verkoeling op een warme zomerse dag kun je dit kleine waterpark met verschillende glijbanen bezoeken. Het ligt net buiten het plaatsje Pombal op een heuvel. Omdat het hoger ligt dan de rest van de omgeving, heb je vanaf hier een mooi uitzicht.

Aquapark Panorâmico, Pombal

Omgeving

Mata Nacional do Urso bos

Dit rustige natuurgebied van 6.000 hectare bestaat volledig uit bos. De dennenbomen werden al in de middeleeuwen geplant. Zij dienden als afscheiding tussen de zandduinen en de oceaan aan de ene kant en de vruchtbare landbouwgronden aan de andere kant. Voor een heerlijke wandeling door de bossen heb je de keuze uit twee paden: de Lagoa de São José (2,5 kilometer) en de Baleia Verde (bijna vier kilometer lang).

Mata Nacional do Urso bos, Pombal

Strand van Osso da Baleia

Op ongeveer een half uur van Pombal liggen het zandstrand en de witte duinen van Osso da Baleia. Het vijf kilometer lange stuk natuur heeft nauwelijks voorzieningen, waardoor het hier heerlijk rustig is. Ga je voor een mooie strandwandeling, neem je een duik in het water of neem je je picknickmand mee om hier een dagje te relaxen? In de zomermaanden is er een gedeelte waar strandwachten toezicht houden. Je kunt een bezoek prima combineren met het bos Mata Nacional do Urso dat heel dichtbij ligt.

Praia do Osso da Baleia, Pombal
Ballon!