Ericeira, Midden-Portugal

Ericeira De surfhotspot van Portugal is Ericeira. Het is ook het enige officiële surfreservaat van Europa. Naast dat je hier de golven kunt bedwingen, kun je hier genieten van de prachtige kust. Hoge kliffen worden hier afgewisseld met kleine zandstrandjes. Ook het oude centrum van Ericeira is sfeervol met smalle straatjes en pleintjes, waar je goed kunt winkelen of een terrasje kunt pakken. De naam Ericeira verwijst naar de vele zee-egels die hier in de zee zitten. Festival do Ouriço-do-Mar is de afsluiter van het zee-egelseizoen in april.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Surfen

In 2011 is Ericeira uitgeroepen tot 'World Surfing Reserve', dit als tweede plek ter wereld. Hierdoor wordt dit plaatsje ook wel gezien als surfhoofdstad van Portugal. Of je nu een beginnende of ervaren surfer bent, Ericeira is de plek om je op de golven mee te laten voeren. Er zijn verschillende surfscholen waar je les kunt nemen. De acht kilometer lange kustlijn loopt van Cabo Carvoeiro tot Cabo da Roca. De meeste surfers zie je op het strand Praia Ribeira d'Ilhass, ten noorden van Ericeira. Hier worden ook regelmatig wedstrijden gehouden.

Surfen, Ericeira

Stranden centrum

Praia do Sul is het populairste strand van Ericeira en ligt op loopafstand van het centrum. Met het goudkleurige zand en heldere water trekt het zowel strandliefhebbers als surfers. Aan de rand van het strand staat een iconisch hotel met een openbaar zwembad. Je bent van harte welkom om er een duik te nemen. Als je vanuit het oude centrum even wilt relaxen op het strand, dan moet je naar Praia dos Pescadores gaan. Dit strand ligt in het centrum bij de haven en is het meest fotogenieke strand van Ericeira.

Stranden centrum, Ericeira

São Pedro Kerk

De in 1446 gebouwde São Pedro kerk is de belangrijkste kerk van Ericeira en gewijd aan de heilige Sint Pieter. Op een zijdeur van de kerk vind je zijn afbeelding. In de loop der jaren is de kerk verder uitgebouwd. Dit is in verschillende stijlen gedaan, van barok tot rococo. Binnen in de kerk bij het hoofdaltaar vind je vier schilderijen met afbeeldingen over het leven van Sint Pieter. Bekijk de gouden zijkamertjes die gewijd zijn aan andere heiligen en de kunstwerken aan de muur en het plafond.

São Pedro Kerk, Ericeira

Omgeving

Palácio Nacional de Mafra

Op ongeveer een kwartier rijden van Ericeira staat het imposante vierhoekige Mafra paleis. Portugal ging bijna failliet toen koning João V besloot dit reusachtige paleis net buiten Lissabon te bouwen. Goud uit Brazilië (de grootste kolonie van Portugal) zorgde er uiteindelijk voor dat dit niet gebeurde. Het is een grandioos barok bouwwerk, dat destijds als klooster en koninklijk paleis fungeerde. Het paleis is staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen kun je de koninklijke vertrekken en het meer sobere gedeelte voor de hofhouding bekijken. Neem vooral een kijkje in de prachtige bibliotheek.

Mafra paleis, Ericeira
Ballon!