Ericeira, Portugal

Ericeira De surfhotspot van Portugal is Ericeira. Het is ook het enige officiele surfreservaat van Europa. Naast dat je hier de golven kunt bedwingen, kun je hier genieten van de prachtige kust. Hoge kliffen worden hier afgewisseld met kleine zandstrandjes. Ook het oude centrum van Ericeira is sfeervol met smalle straatjes en pleintjes, waar je goed kunt winkelen of een terrasje kunt pakken. De naam Ericeira verwijst naar de vele zee-egels die hier in de zee zitten. Festival do Ouriço-do-Mar is de afsluiter van het zee-egelseizoen in april.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Surfen

In 2011 is Ericeira uitgeroepen tot 'World Surfing Reserve', dit als tweede plek ter wereld. Hierdoor wordt dit plaatsje ook wel gezien als surfhoofdstad van Portugal. Of je nu een beginnende of ervaren surfer bent, Ericeira is de plek om je op de golven mee te laten voeren. Er zijn verschillende surfscholen waar je les kunt nemen. De acht kilometer lange kustlijn loopt van Cabo Carvoeiro tot Cabo da Roca. De meeste surfers zie je op het strand Praia Ribeira d'Ilhass, ten noorden van Ericeira. Hier worden ook regelmatig wedstrijden gehouden.

Surfen, Ericeira

Stranden centrum

Praia do Sul is het populairste strand van Ericeira en ligt op loopafstand van het centrum. Met het goudkleurige zand en helder water trekt het zowel gezinnen als surfers. Aan de rand van het strand staat een iconisch hotel met een openbaar zwembad. Je bent van harte welkom om een duik te nemen. Als je vanuit het oude centrum even wil relaxen op het strand, dan moet je naar Praia dos Pescadores gaan. Dit strand ligt in het centrum, bij de haven en is het meest fotogenieke strand van Ericeira.

Stranden centrum, Ericeira

São Pedro Kerk

De in 1446 gebouwde kerk São Pedro is de belangrijkste kerk van Ericeira. Deze is gewijd aan Sint Pieter, je ziet zijn afbeelding op de zijdeur van de kerk. In de loop der jaren is de kerk verder uitgebouwd. Dit is in verschillende stijlen gedaan, van barok tot rococo. Binnen is het leven van St-Pieter op het hoofdaltaar afgebeeld op vier schilderijen. Bekijk de gouden zijkamertjes die gewijd zijn aan andere heiligen en de kunstwerken aan de muur en het plafond.

São Pedro Kerk, Ericeira

Omgeving

Mafra paleis

Op ongeveer een kwartier rijden van Ericeira staat het Mafra paleis. Portugal ging bijna failliet toen koning João V besloot dit reusachtige paleis net buiten Lissabon besloot te bouwen. Alleen het goud uit Brazilië (de grootste kolonie van Portugal) zorgde er uiteindelijk voor dat dit niet gebeurde Het resultaat is een grandioos barok bouwwerk, dat destijds ook als klooster en koninklijk paleis fungeerde. Het paleis is staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekijk kun je de koninklijke vertrekken en het sobere gedeelte voor de hofhouding bekijken.

Mafra paleis, Ericeira
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!