Sintra, Midden-Portugal

Sintra Net buiten Lissabon ligt een plaatsje dat zó uit een sprookje lijkt te komen. Door de eeuwen heen was Sintra in handen van de Kelten, Moren en de koninklijke familie van Portugal. Dankzij deze invloeden heeft Sintra nu een kleurrijke verzameling paleizen, kastelen en oude gebouwen. Zoals het unieke Palácio da Pena, het mystieke Paleis van de Miljoenen en de overblijfselen van een Moors verdedigingsfort. Niet voor niets plaatste UNESCO zowel het stadje als de bergachtige omgeving op de Werelderfgoedlijst. Vergeet je camera niet, want hier is werkelijk álles de moeite van het fotograferen waard!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Palácio da Pena

Dit moet wel het meest kleurrijke kasteel van Portugal zijn, met felle kleuren zoals geel, blauw en roze. Zowel binnen als buiten tref je verschillende opvallende elementen aan. Bewonder de torentjes, kantelen, waterspuwers, prachtige glas-in-loodramen en gouden koepels. Binnen trekken kamers, zoals de groene slaapkamer, de Arabische kamer en de vele typisch Portugese tegeltjes de aandacht. Naast het kasteel is ook het uitzicht prachtig. Vanaf de terrassen van het paleis heb je weids uitzicht, het paleis is namelijk op een heuvel gebouwd.

Pena paleis, Sintra

De tuinen van Palácio da Pena

Rondom het Palácio da Pena ligt een prachtig park van meer dan 2000 hectare. Wandel door de weelderige tuinen, door het doolhof van smalle paden omringd door exotische planten. In de tuin staat een enorm standbeeld van koning Fernando II, voor wie deze tuin is ontworpen. Loop ook naar het uitzichtpunt Cruz Alta. Deze plek biedt een schitterend uitzicht op het paleis en de omgeving.

De tuinen van het Pena paleis, Sintra

Quinta da Regaleira paleis

Een ander, meer mysterieus paleis, is Quinta da Regaleira. Het werd gebouwd door een miljonair. Hij wilde hiermee niet alleen zijn rijkdom, maar ook zijn fascinatie voor mythologie tonen. Het complex bevat verwijzingen naar de Tempeliers, Vrijmetselaars en Rozenkruisers. Het kasteel, waarvan de naam in het Portugees ‘paleis van de miljoenen’ betekent, is een architectonisch kunstwerkje. Het kasteelcomplex heeft versierde gevels, ondergrondse crypten, tunnels en een bijzondere put. Via een wenteltrap kun je afdalen in deze put. Deze wordt daarom ook wel ‘de omgekeerde toren’ genoemd. Om het kasteel ligt een grote tuin, waar je uren kunt rondwandelen.

Quinta da Regaleira paleis, Sintra

Castelo dos Mouros

In de achtste eeuw kregen de Moren het gebied rond Sintra in handen. Op één van de bergen in het gebied bouwden ze een kasteel. Vandaag de dag zijn hier alleen nog ruïnes van over, hoewel er nog wel 450 meter aan kasteelmuren te bezichtigen valt. Hierdoor krijg je toch een goede indruk van hoe het kasteel eruit gezien moet hebben. Je hebt vanaf hier goed zicht op de omgeving én op het kleurrijke Pena Paleis.

Moorse kasteel, Sintra

Palácio de Monserrate

Wie fan is van Arabische en Indiase bouwstijlen, mag een bezoekje aan dit paleis niet overslaan. Deze stijlen zijn namelijk zowel aan de buitenkant als in het interieur duidelijk terug te zien. Het paleis uit 1858 is omringd door een mooie botanische tuin. Het complex werd pas in 2010 opengesteld voor bezoekers, daardoor is het een van de minder bekende bezienswaardigheden van Sintra. Dat is goed nieuws, want hierdoor is het ook in het hoogseizoen rustiger dan op andere plekken in het stadje.

Paleis van Monserrate, Sintra

Palácio Nacional de Sintra

Dit nationale paleis was vroeger het zomerverblijf van de koninklijke familie van Portugal. Het is volledig wit geschilderd en heeft oranje daken. Van buiten vallen de twee gigantische schoorstenen als eerste op. Van binnen is het paleis mooi: veel ruimtes zijn versierd met de blauw-witte tegeltjes, Azulejos, waar Portugal beroemd om is. Omdat het nationaal paleis in het centrum van het plaatsje staat, hoef je niet te klimmen om deze bezienswaardigheid te bezoeken.

Nationaal paleis, Sintra

Omgeving

Natuurpark Sintra-Cascais

Het landschap tussen de steden Sintra en Cascais en de kust staat vol bergen, kliffen en stranden. Daar waar de bergen uitlopen in de zee, zijn spectaculaire, hoge kliffen ontstaan. Je kunt hier uiteraard fantastisch wandelen, maar ook met de auto kom je een heel eind. Rijd tot het uitzichtpunt Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. Dan is het nog een klein stukje naar de vuurtoren uit 1772 en het uitzichtpunt. Ook de pittige wandeling naar het strandje Ursa begint hier. Deze kun je alleen lopend bereiken en dit vergt wat klim- en klauterwerk. Neem bij een bezoek wel een vestje of jas mee, want op het uitzichtpunt kan het stevig waaien.

Natuurpark Sintra-Cascais, Sintra

Praia da Ursa

In het natuurpark Sintra-Cascais is een klein prachtig strandje midden tussen de rotsen. Het kost wel wat moeite om er te komen, dit kan namelijk alleen te voet, maar daarna is het uitzicht schitterend! Na een toch wel intensieve wandeling van ongeveer een half uur vanaf Cabo da Roca ben je beneden op het strandje tussen de grote rotswanden. Tijdens zonsondergang is het strand van Ursa helemaal prachtig. Houd er wel rekening mee dat je daarna in de schemering weer terug moet wandelen naar de auto.

Ursa Beach, Cascais
Ballon!