Reisinfo Noord-Portugal

Noord-Portugal

Het robijnrode drankje waar Portugal om bekend staat komt vooral uit de regio Noord-Portugal, om preciezer te zijn uit de Douro-vallei. Uit de vele wijngaarden in deze streek komt de lekkere, versterkte wijn: Port. Rond Pinhão liggen veel wijnkastelen die je kunt bezoeken, de meeste porthuizen vind je in de stad Porto. De andere wijnregio in dit gebied is de Minho-vallei, hier wordt de bekende Vinho-Verde wijn geproduceerd.

Een stedentrip in Porto is een echte aanrader, deze gezellige stad heeft tientallen bezienswaardigheden. Na een stadswandeling langs de kathedraal, het treinstation met de blauw-witte azulejos en de Luis I-brug strijk je neer op één van de terrassen aan de kade in de wijk Ribeira. Of misschien is het tijd voor een rondleiding en proeverij in één van de Porthuizen in de wijk Vila Nova de Gaia. Porto ligt ook dicht bij zee en het natuurzwembad in Leça da Palmeira of een wandeling over het strand zijn ook zeker een aanrader.

Vanuit Porto is een bezoek aan de stad Braga ook goed te doen, het centrum van de stad is leuk, maar het gaat hier vooral om de talloze kerken en heiligdommen. Buiten de stad liggen de drie belangrijkste, namelijk Santuário Bom Jesus do Monte, Igreja de Santa Maria de Falperra en Santuario da Sameiro. Zelfs als je geen kerkganger bent zijn deze plekken bijzonder om te bezoeken.

Helemaal in het noorden, tegen de Spaanse grens ligt Nationaal Park Peneda-Gerês rondom een groot stuwmeer. Uiteraard kan je hier goed wandelen, maar vooral de granieten dorpen zijn hier dé bezienswaardigheid. Deze espigueros zijn oude, stenen graanschuren die in de bergen staan, vooral rond het dorp Soaja. Neem ook een kijkje bij de Nossa Senhora da Peneda-kerk. Deze is in navolging op het Bom Jesus de Monte complex gebouwd. Weliswaar wat kleiner, maar nog steeds imposant met de trappen er naar toe.

Tras-os-Montes is een ongerept stukje Portugal, vooral leuk om hier een mooie rit door het gebied te maken. Je komt door kleine dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Een grotere plaats is Bragança met de mooie citadel boven op de berg. Ook Chaves is een aanrader, je gaat de stad binnen via een oude Romeinse brug, daarna is het genieten, van de warm water bronnen en de plaatselijke specialiteit: gerookte ham.

Ballon!