Marvão, Alentejo

Marvão Het vestingplaatsje Marvão is één van de hoogste plekken van de Alentejo. Het ligt in een heuvelachtig gebied met kurkeiken, olijfbomen en wijngaarden. Dankzij de spectaculaire ligging van Marvão, op een granieten rots van 856 meter hoog, heb je hier goed zicht op. Als je door het rustige dorpje loopt, voelt het net alsof je een openluchtmuseum bezoekt. Het volledig ommuurde plaatsje heeft witgekalkte huizen, drie kerkjes en een goed bewaard gebleven burcht. Het is dat er ook cafeetjes en hotels zijn, anders zou je denken dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Burcht van Marvão

De belangrijkste bezienswaardigheid van Marvão is de burcht. Een groot deel van de burcht is bewaard gebleven, waardoor je een goede indruk krijgt van hoe het hier in de middeleeuwen moet zijn geweest. Verwacht hier echter geen luxe ingerichte zalen, gouden kroonluchters of beschilderde plafonds. Deze burcht bezoek je vanwege de robuustheid: van de verdedigingsmuren tot de torens. Alsof het uitzicht vanuit het dorpje nog Marvão nog niet mooi genoeg was, wordt het zelfs nóg beter als je de wallen of toren van het kasteel beklimt. Overal om je heen zie je dan de glooiende heuvels van de Alentejo. Je kunt zelfs Spanje zien liggen. Niet voor niets werd de landsgrens vroeger vanaf hier bewaakt.

Burcht van Marvão

Natuurpark Serra de São Mamede

Marvão ligt in het Natuurpark Serra de São Mamede. Het is een klein natuurgebied dat in contrast staat met de andere landschappen in Alentejo. Het is hier niet droog, maar juist groen en hoog in plaats van vlak. Het park is ruig en bergachtig. Door de laaghangende bewolking en de vele mist is het hier een stuk koeler. Door deze vochtigheid is er veel begroeiing te vinden. Je kunt verschillende wandelingen door het park maken en als je geluk hebt kom je zelfs een wild zwijn of een ree tegen.

Natuurpark Serra de São Mamede

Omgeving

Ammaia

Aan de voet van het vestingplaatsje Marvão liggen de overblijfselen van een Romeinse stad. Je ziet hier onder andere oude zuilen en archeologische vondsten. Er werd lang gedacht dat de opgraving een voormalige Romeinse villa was, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het om een compleet stadje ging. In het bezoekerscentrum hoor je meer over de geschiedenis en de vondsten die hier zijn gedaan.

Ammai

Hunebedden

In de omgeving van Marvão liggen diverse ‘antas’, oftewel hunebedden. Deze zijn ontzettend oud; de herkomst wordt geschat van 4.000 tot 2.000 voor Christus. Een autoroute van zo’n dertig kilometer verbindt de diverse antas en megalieten met elkaar.

Hunebedden

Castelo de Vide

Op slechts tien kilometer van Marvão ligt nog een ander charmant bergdorpje: Castelo de Vide. Dit is een goed bewaard gebleven, middeleeuws dorp. Kom hier de authentieke sfeer opsnuiven en slenter door de wirwar van smalle straatjes. De Joodse wijk en het vervallen kasteel zijn verdere bezienswaardigheden in het dorp.

Castelo de Vide
Ballon!