Porto, Noord-Portugal

Porto Historische gebouwen in de havenstad Porto aan de Costa Verde zijn vaak versierd met de kenmerkende blauwwitte tegeltjes. Het is niet voor niets dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Struin door de sfeervolle wijk Ribeira, langs de pastelkleurige huizen en over de grote Luis I-brug. Stap ook even bij de vele kerkjes naar binnen, om te kijken welke van binnen het mooiste versierd is. Veel bezienswaardigheden in deze gezellige havenstad aan de rivier de Douro liggen op loopafstand van elkaar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Luis I-brug

Deze grote ijzeren brug over de rivier de Douro is een van de opvallendste bezienswaardigheden van Porto. Deze werd gebouwd door een student van de bekende architect Gustav Eiffel. De bijnaam van de brug is dan ook ‘de omgekeerde Eiffeltoren’. De brug heeft twee verdiepingen, vanaf hier kijk je uit op het historische centrum van Porto, de kleurrijke kade van Ribeira en bootjes op het water. Met zonsondergang is het uitzicht extra mooi. Een bijzonder leuke manier om het bovendek van de brug te bereiken, is met de kabelbaan vanuit de wijk Vila Nova de Gaia. Neem ook een kijkje bij de Maria Pia brug. Dit is een zusterbrug van de Ponte Dom Luis I en is in dezelfde stijl gebouwd.

Ponte de Dom Luis Porto

De wijk Ribeira

De gezellige wijk Ribeira is een absolute must-see in Porto. De wijk zelf, met haar sfeer en mooie gebouwen, is de grootste bezienswaardigheid. Het ligt pittoresk op de oever van de rivier de Douro en het voelt net alsof je een ansichtkaart binnen loopt. Dit deel van het historische centrum van Porto werd door UNESCO tot Werelderfgoed benoemd. Loop door de mooie smalle straatjes, waar de was boven je hoofd hangt te drogen, pastelkleurige huizen met kleine balkonnetjes en traditionele Port-boten. Overdag is het een leuke wijk om doorheen te lopen en foto’s te maken, ’s avonds kun je er gezellig dineren, onder andere op een terras op de kade.

Ribeira Porto

Azulejos spotten

De prachtig beschilderde wandtegeltjes, meestal in de kleuren wit en blauw maar ook regelmatig in andere vrolijke kleuren, worden Azulejos genoemd. In de Middeleeuwen werden deze door Arabieren gebruikt in hun mozaïeken. De oude koningen van Portugal vonden dit zo mooi, dat zij veel religieuze gebouwen lieten betegelen met de kleurrijke afbeeldingen. Sindsdien maken de azulejos een belangrijk onderdeel uit van de architectuur in Portugal. Porto staat bekend als een stad waar je de tegeltjes op veel plaatsen kunt bewonderen. Bijvoorbeeld in de stationshal van treinstation São Bento, de kerken do Carmo en Santo Ildefonso, maar ook gewoon op een willekeurig gebouw op straat.

Azulejos Porto

Treinstation São Bento

Normaal gesproken ga je alleen naar het station als je met de trein gaat reizen, maar in Porto maak je graag een uitzondering! Het treinstation São Bento is namelijk een architectonisch kunstwerkje. De stationshal is versierd met maar liefst 20.000 azulejos, glas-in-loodramen en een zwart-witte tegelvloer. De tegels beelden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Portugal uit. Het station werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd en ligt middenin het centrum van Porto. Het wordt als een van de mooiste stations ter wereld gezien, dus wandel naar binnen om het met eigen ogen te zien.

Sao Bento, trein, Porto

Torre dos Clérigos

Wil je een mooi uitzicht over Porto? Beklim dan de Torre dos Clérigos. Deze klokkentoren van 75 meter hoog steekt ver boven de stad uit. Je kunt deze dan ook vanaf veel plaatsen in Porto zien liggen. De toren hoort bij het kerkje Igreja dos Clérigos en beiden zijn in de achttiende eeuw in barokke stijl gebouwd. Een steile wenteltrap met 240 treden leidt je naar een mooi uitzicht over Porto. Let wel op, de beklimming en het uitzicht zijn populair dus in het hoogseizoen kan je het beste van tevoren kaartjes reserveren.

Porto

Porthuizen


Het bekendste drankje van de stad is de versterkte wijn port. De meeste porthuizen vind je in de wijk Vila Nova de Gaia, tegenover het historische centrum aan de overzijde van de Douro. Sommige rondleidingen moet je reserveren, bij andere kan je gewoon aansluiten. Je bezoekt eerst een wijnkelder, gevolgd door een proeverij van één of meer soorten port. Sandeman is misschien wel het bekendste porthuis, maar ook Kopke, Offley’s, Calem en Croft bieden allemaal een leuke en unieke tour. Wil je het beroemde drankje ervaren zoals de locals dat doen? Probeer dan ook eens een cocktail met port, zoals een ‘port en tonic’.

Portkelder Porto

Porto Kathedraal


Deze Sé do Porto ligt op de hoogste heuvel van de oude binnenstad van Porto. De kathedraal is een van de oudste bezienswaardigheden van de stad, de bouw startte al rond 1110. In de eeuwen daarna werden regelmatig elementen veranderd, zowel binnen als buiten waardoor het nu een interessante mix van bouwstijlen heeft. Naast de kathedraal ligt een klooster, dat ook weer prachtig versierd is met blauwwitte azulejos. Een bezoek aan de kathedraal is gratis, maar om het klooster te zien betaal je een kleine entreeprijs. Ook het plein voor de kathedraal is de moeite waard. Dit wordt als een van de mooiste uitkijkpunten (‘miradouros’ in het Portugees) van de stad gezien.

Kathedraal van Porto

Kerken van Porto


Porto heeft veel kerken, van buiten zien ze er misschien sober uit, maar van binnen zijn ze vaak rijkelijk versierd met onder andere bladgoud en azulejos. De gouden kerk, Igreja de São Francisco is een absoluut hoogtepunt. De bijnaam dankt het gebouw aan de 200 kilo bladgoud die aan de binnenkant werd gebruikt. Ook de Igreja de Santa Clara is overdadig versierd met bladgoud. Dan zijn er de Igreja dos Carmelitas en Igreja do Carmo, deze twee kerken lijken één te zijn. Speciaal tegen elkaar aan gebouwd zodat de nonnen en monniken apart van elkaar kerkdiensten konden bijwonen. De zijkant van de Carmo-kerk is prachtig bekleed met blauwwitte siertegels.

Kerken in Porto

Klooster van Serra do Pilar


Dit klooster ligt in de wijk Vila Nova de Gaia, hoog boven de rivier de Douro. Je hoeft de heuvel niet op te lopen, de kabeltram Funicular dos Guindas brengt je in slechts drie minuten van het station Freiras naar het Mosteiro da Serra do Pilar. Geniet onderweg van het mooie uitzicht. Het klooster werd in de zestiende eeuw gebouwd voor de orde van Sint Augustinus. De kerk heeft een bijzondere ronde vorm die is geïnspireerd op een gelijkvormige kerk uit Rome. Je kunt het klooster van dinsdag tot en met zondag bezoeken tijdens een rondleiding. Door de hoge ligging heb je ook vanaf het klooster een mooi uitzicht over de stad.

Klooster Serra do Pilar Porto

Palácio da Bolsa

Dit is het oude beursgebouw van Porto, gebouwd in de negentiende eeuw. Dat de handel belangrijk was in Porto zie ja aan de rijk versierde binnenzijden. Je kijkt je ogen uit als je door het gebouw loopt. Het gebouw zit vol met schilderijen, luxe meubels, glazen panelen en beelden. De binnenplaats is met een grote glazen koepel overdekt. De mooiste ruimte is de Arabische Zaal die volledig in Moorse stijl is ingericht. Je kunt het nationale monument op vaste tijden bezoeken tijdens een rondleiding met een gids.

Palacio da Bolsa Porto

Boekwinkel Livraria Lello & Irmão


Dit is zonder twijfel een van de mooiste boekenwinkels ter wereld en al ruim 100 jaar als zodanig in gebruik. Het begint met de prachtig versierde gevel en gebrandschilderde ramen in het plafond, maar ook de inrichting is authentiek. Middenin de winkel vind je een bijzondere rode art-nouveau trap. Het interieur doet een beetje aan de bekende films over tovenaarsleerling Harry Potter denken. Je betaalt een kleine entreeprijs om de winkel te bezoeken (het kaartje koop je in de kiosk aan de overkant), maar dit krijg je weer terug als je een boekt koopt. Stop ook zeker even in het gezellige café op de bovenverdieping.

Livraria Lello Porto

Stranden van Porto


Wist je dat Porto ook enkele stranden heeft? Deze liggen zowel ten noorden als ten zuiden van de monding van de rivier de Douro. Ga bijvoorbeeld naar Praia da Forno, Praia Lavadores, Vila do Condo of Praia de Nossa Senhora da Guia. Je kunt er met het openbaar vervoer heen, maar nog leuker is het om een fiets te huren en met de frisse zeewind door je haren naar de stranden te fietsen.

Stranden bij Porto

Stadiontour bij FC Porto


Porto heeft een gelijknamige voetbalclub, die behoort tot de top van het Portugese voetbal. De club werd al tientallen keren landskampioen, maar viel ook internationaal in de prijzen. Je kunt de thuisbasis van FC Porto bezoeken tijdens een stadiontour. Je bekijkt dan onder andere ‘het stadion van de draak’, dat plaats biedt aan maar liefst 52.000 toeschouwers. Het bijbehorende museum van het stadion heeft diverse interactieve onderdelen.

FC Porto Stadiontour

Het zwembad van Leça


Heb je tijdens je verblijf in Porto zin in wat verkoeling? Op zo’n tien kilometer van de stad vind je het zeezwembad van Leça da Palmeira. Dit bijzondere zwembad is tegen de kust aan gebouwd en gaat helemaal op in de rotsen. Door de ligging aan zee wordt het tijdens vloed gevuld en ververst met natuurlijk zeewater. Zeker een leuk uitstapje in de omgeving.

Leca da Palmeira Porto
Ballon!