Fátima, Santarém

Fátima Het bijzondere bedevaartsoord Fátima is een van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan Portugal. In 1917 zagen drie herderskinderen de eerste verschijning van Heilige Maagd Maria en sindsdien trekken ieder jaar weer duizenden pelgrims naar Fátima. In latere jaren kwamen er meer bijzondere verschijningen van Heilige Maagd Maria in Fátima. Op de plek waar ooit schapen graasden staan nu twee grote basilieken, elk aan een kant van de promenade. Voor katholieke pelgrims heeft Fátima een magnetische aantrekkingskracht, zoals maar een paar andere plekken op aarde die kennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Basiliek de Nossa Senhora do Rosário de Fátima

De beroemde 65 meter hoge basiliek van Fátima is gebouwd op de plek waar de herderskinderen de eerste verschijning van Heilige Maagd Maria hebben gezien. Voor velen is dit belangrijkste plek om te bezoeken in Fátima. De kerk is onderdeel van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe van Fátima. Dit bestaat uit meerdere gebouwen die gewijd zijn aan Maria. Binnen in de kerk kun je de 62 kerkklokken en glas-in-lood ramen bewonderen. Er zijn ook meerdere afbeeldingen van de Mariaverschijningen te zien en de basiliek herbergt de graven van de herderskinderen die in 1917 de verschijning van Heilige Maagd Maria zagen.

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, Fátima

Basiliek van de Heilige Drie-eenheid

Deze kerk is een van de grootste katholieke kerken ter wereld werd in 2007 ingewijd, maar is sinds 2005 in gebruik. Het heeft bijna negenduizend zitplaatsen en is grotendeels gefinancierd door donaties die door de jaren heen gedaan zijn. Het bijzondere aan de kerk is dat je hier binnen geen enkele pilaar vindt. Er zijn dertien deuren om naar binnen te gaan. De hoofdingang staat symbool voor Jezus Christus en de andere twaalf deuren zijn voor de twaalf apostelen.

Basiliek van de Heilige Drie-eenheid, Fátima

Recinto das Orações

Tegenover de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans staat de basiliek van de Heilige Drie-eenheid. In het midden is een heel groot plein, de binnenplaats Recinto das Orações, met het monument van het Heilig Hart van Jezus. Op dit plein komen pelgrims samen en bidden vlak voor de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans voor het beeld van Maria. Vooral in de avond is het bijzonder om dit plein te bezoeken. Dan komen vele mensen samen, die allemaal met een kaars om het plein lopen, waarbij muziek wordt afgespeeld door speakers. De meeste pelgrims bezoeken Fátima in mei en oktober, vanwege de verschijningen in de begin van de twintigste eeuw.

Binnenplaats, Fátima

Het huis van herderskind Lucia

Net buiten Fátima, in het kleine dorpje Aljustrel, kan je het huis van het herderskind Lucia bezoeken. Zij was een van de drie kinderen die de eerste verschijning van de Heilige Maagd Maria zag. Het is een klein huisje, ingericht met meubels en voorwerpen uit de tijd dat zij daar met haar familie leefde. Je krijgt een goede indruk van haar leven toen. Ook de huizen van de andere twee herderskinderen staan hier vlak bij. Je zou vanuit Fátima met de auto of lopend naar Aljustrel kunnen gaan, maar er gaat ook een klein treintje, dat tussen beide plaatsen rijdt.

Het huis van Lucia, Fátima

Valinhos

De drie herderskinderen liepen elke dag van het dorpje Aljustrel naar Fátima. Valinhos is nu de symbolische plaats voor de verschijningen van Fátima. Veel mensen zien deze wandeling als een wandeling van stilte en vrede. Velen bidden of mediteren bij deze plek: Valinhos.

Valinhos, Fátima
Ballon!