Pinhão, Noord-Portugal

Pinhao Het dorpje Pinhão is het ideale uitgangspunt om de Douro-Vallei te ontdekken, de regio waar ‘s werelds beste port en heerlijke tafelwijnen worden geproduceerd. Overal waar je kijkt zie je wijnmakerijen die met hun borden voorbijgangers proberen te overtuigen van de kwaliteit van hun wijnen. Zelfs op het treinstation zie je de druivenoogst terug in de met de hand beschilderde azulejo’s. Voor een wijnproeverij kan je in Pinhão dus zeker terecht, maar het is ook de perfecte plek voor een boottocht over de Douro.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Douro vallei

Douro betekent gouden rivier en de vallei rondom de rivier is dan ook betoverend mooi. Dit dal is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en staat bekend om de vele wijngaarden en porthuizen. We zullen er hieronder een aantal beschrijven, maar ga in Pinhão zeker even langs bij het toeristenbureau voor meer informatie en om eventueel een wijnproeverij tour te boeken. De Douro vallei is zowel met de auto, met de trein als per de boot te ontdekken. Vanuit het haventje vertrekken boottochten van één a twee uur over de rivier.

Douro Vallei

Treinstation Pinhão

Rondom het charmante station wordt de geschiedenis van de druiventeelt in Pinhão weergegeven in 24 taferelen van handgeschilderde azulejos, de typische blauwwitte tegeltjes van Portugal. In het station is een klein museum en een portwinkeltje, waar je ook een proeverij kunt doen. Vanaf de perrons heb je al een bijzonder mooi uitzicht over de rivier de Douro, maar neem de trein om de Dourovallei verder te ontdekken.

Treinstation Pinhao

Quinta do Bomfim

Quinta do Bomfim is de wijnmakerij van de familie Symington. Al 130 jaar produceert deze Brits-Portugese familie hun port en wijnen in de Douro vallei. De familie heeft maar liefst 26 wijngaarden, waarvan de Quinta do Bomfim net buiten Pinhão ligt. Een rondleiding begint in het kleine museum over de familie en de wijnen, gevolgd door een wandeling door de wijngaard en eindigt in de kelder waar de wijn in vaten rijpt. De druiven worden ter plaatse verwerkt tot verschillende wijnen en tijdens je bezoek kan je dit proces ook zien. Uiteraard moet de wijn geproefd worden. Extra leuk is om een picknick te boeken. Dan krijg je een traditionele mand gevuld met lekkers mee en zoek je een lekker plekje op om van het uitzicht over de Douro te genieten.

Quinta Bomfim Pinhao

Quinta das Carvalhas

Quinta das Carvalhas is een van de meest karakteristieke wijngaarden in de Douro vallei en dateert al uit 1759. Het landgoed ligt op de linkeroever van de rivier de Douro en verspreidt zich over de hele heuvel. Je mag tussen de bomen door wandelen en helemaal naar de top van de heuvel lopen. Vanaf hier heb je het spectaculairste uitzicht op de Douro en de zijrivier Torto. Kies verder een themaproeverij uit, koop een flesje wijn in de bijbehorende winkel of vraag naar hun speciale vogelwandeling als je nog wat meer van de natuur wilt zien.

Pinhao

Quinta da Roeda

De typische Croft Port komt van de wijngaard Quinta da Roeda, dat een van de oudste porthuizen van deze streek is. Al sinds 1588 produceren zij deze wijn. Toch gaan ze met de tijd mee, want zij waren de eerste die de rosé-port op de markt brachten. Een rondleiding neemt je mee over het landgoed en eindigt met een proeverij naar keuze. Bezoek je de wijngaard tijdens de oogsttijd, dan kan je het stampen van de druiven ook meemaken.

Pinhao

Quinta da Foz

Bij Quinta da Foz is de helft van de 20 hectare grond een wijngaard en de andere helft begroeid met olijfbomen. Naast port wordt hier ook witte en rode wijn geproduceerd en natuurlijk heerlijke olijfolie. De wijngaard ligt op loopafstand van Pinhão dus loop gerust langs om met een rondleiding mee te gaan. Je kan ook vooraf een tour boeken.

Quinta da Foz, Pinhao

Wine & Soul

Het is een relatief jong bedrijf en bij hun start in 2001 hadden ze nog geen wijngaard én ook geen wijn die ze konden verkopen. Pintas was hun eerste wijn, maar inmiddels verkopen ze meer soorten. De eigenaren Jorge Serôdio Borges en Sandra Tavares da Silva begonnen met een kleine wijngaard net ten noorden van Pinhão, inmiddels hebben ze er de grote wijngaard Quinta da Manoella bij geërfd. Uiteraard zijn een rondleiding en proeverij mogelijk.

Pinhao
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!