Vila Real, Noord-Portugal

Vila Real Het oude stadje Vila Real ligt aan de samenloop van de rivieren Corgo en Cabril in het noorden van Portugal. Van de zeventiende tot de negentiende eeuw woonden er in de stad veel adellijke families, wat terug te zien is in het hedendaagse straatbeeld. Van goed bewaarde aristocratische gebouwen, met wapenschilden versierde huizen tot traditionele smeedijzeren balkons. De ligging midden in de Douro Vallei, het middelpunt van de wijn- en portstreek, maakt dit stadje een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude centrum

Haal eerst een plattegrond van Vila Real op bij het toeristenbureau om te weten waar alle leuke bezienswaardigheden liggen. Start dan je rondwandeling door de stad, die je onder andere meeneemt langs het indrukwekkende gemeentehuis en het geboortehuis van de ontdekkingsreiziger Diogo Cão. Ben je uitgekeken in het centrum, strijk dan neer in het park Jardim da Carreira. Dit is een gezellig park waar de locals ook graag komen. Niet ver hier vandaan stroomt de rivier de Corgo met wandelpaden over de oever, eigenlijk ook een groot groen park.

Stadscentrum, Vila Real

Casa de Mateus

Dit bouwwerk wordt als een van de belangrijkste barokke meesterwerken van Portugal beschouwd. Het achttiende-eeuwse Casa de Mateus ligt iets buiten het centrum van Vila Real. Sommige delen van het paleis zijn open voor publiek, waaronder de belangrijkste kamers van het paleis. In het paleis bevindt zich ook een museum waarin je alles te weten komt over de geschiedenis van de familie (die hier nog steeds woont) en waarin bijzonder erfgoed tentoongesteld wordt. Wandel na je bezoek door de omliggende, prachtig aangelegde tuin en bekijk de prachtige reflectie van het paleis in de vijver.

Paleis de Mateus, Vila Real

Kerken van Vila Real

De Sé de Vila Real is een gotische Sao Domingos kloosterkerk, die na een hevige brand weer is opgebouwd. Hierbij is de vijftiende-eeuwse grandeur van de kerk hersteld, evenals het nogal spaarzame interieur. Niet ver hier vandaan ligt de mooie Capela Nova. Deze smalle kerk, gewijd aan St. Paulus, ligt op een leuk pleintje. De kerk is vanbinnen versierd met de typische azulejos, blauwwitte tegeltjes uit Portugal. Loop je verder door het centrum dan kom je bij de Igreja de São Pedro (de St.Pieterkerk). Stap hier zeker binnen om het houten plafond en de vergulde altaars te bewonderen. Naast het park Jardim da Carreira ligt het kleine, witte Calváriokerkje. Ben je nog niet uitgekeken, dan zijn er nog tal andere kerken door de stad verspreid.

Kerken Vila Real

Musea in Vila Real

Het Archeologisch Museum heeft een uitgebreide tentoonstelling van oude vondsten uit de stad en de regio. Ze hebben dit op een speelse manier gepresenteerd, waardoor het verleden echt tot leven komt. Ook de maquette van het oude Panóias is indrukwekkend om te zien. Wil je deze Romeinse offerplek liever in het echt bekijken? Breng dan een bezoek aan het Santuario de Panoias, dat slechts een paar kilometer buiten de stad ligt. Museu da Vila Velha neemt je mee naar de Middeleeuwen en de opgravingen die in en rond de stad gedaan worden. Het natuurhistorisch museum Centro de Ciência gaat over de geschiedenis en het ontstaan van de natuur in de provincie Trás-os-Montes e Alto Douro, waarin Vila Real ligt.

Musea Vila Real

Omgeving

Natuurpark do Alvão

Op een klein half uur rijden van de stad ligt het ongerepte natuurpark Parque Natural do Alvão. Mooie wandelpaden leiden je langs watervallen, de rivier Rio Olo, steile rotsen en bergen van ruim 1300 meter hoogte. Het graniet uit het park werd gebruikt voor huizen in de omliggende dorpjes zoals Lamas de Olo, Dornelas en Ermelo. Bij de plaats Ermelo vind je de hoge waterval Fisgas do Ermelo. Je bereikt deze via een korte wandeling, maar de route is ook uit te breiden tot een dagtocht. Daarnaast zijn er prachtige bergweggetjes om met de auto te ontdekken. Stop zeker bij een van de verlaten dorpjes die je onderweg tegenkomt. Het groene natuurpark heeft een aantal zeldzame planten en dieren die alleen hier voor komen.

Alvao Vila Real
Ballon!