Viseu, Beiras

Viseu Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Viseu is de imposante kathedraal. Daaromheen kronkelen de authentieke middeleeuwse straten van het historische centrum. Kunstliefhebbers kunnen genieten van de renaissance werken van Grão Vasco in het plaatselijke museum. Wijnliefhebbers opgelet: hier geniet je van de volle rode wijnen uit de nabijgelegen wijnstreek Região do Dão.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sé Catedral de Viseu

De kathedraal van Viseu is niet alleen opvallend vanwege haar ligging, hoog op de heuvel, maar ook vanwege de verschillende bouwstijlen die hier samen komen. Oorspronkelijk werd de kathedraal in de twaalfde eeuw gebouwd, maar de gevel en het interieur zijn van latere datum. De beelden in de façade zijn prachtig, maar ook de rijk versierde binnenzijde moet je gezien hebben. Bij een renovatie in de negentiende eeuw zijn azulejos ontdekt. Deze typische blauwwitte tegeltjes sieren onder andere de muren van de binnenplaats. Naast de kathedraal is een oude kloostergalerij. Een kabeltrammetje brengt je in een paar minuten naar boven.

Kathedraal van Viseu

Misericórdia kerk

Tegenover de kathedraal op het Adro da Sé plein staat deze opvallende kerk uit 1775. De Igreja da Misericórdia heeft een prachtige, witte gevel in voornamelijk rococo stijl. Hoewel de binnenkant van de kerk minder spectaculair is, is deze het bezoek nog steeds wel waard. Het herbergt een Neo-klassiek altaar, een klein museum en een schatkamer met een mooie collectie schilderijen, documenten en religieuze voorwerpen.

Misericordia kerk, Viseu

Grão Vasco museum

Dit museum is in de oude seminarie direct naast de kathedraal van Viseu gevestigd. De naam van het gebouw is Paço dos Três Escalões, wat letterlijk paleis van de drie treden betekent. Het museum is aan renaissance kunstenaars uit Portugal gewijd en een belangrijke collectie zijn de werken van Vasco Fernandes, ook bekend als de Grão Vasco. Hij is één van de bekendste schilders uit Portugal en leefde in Viseu.

Grão Vasco museum, Viseu

Almeida Moreira museum

De oprichter van het Grão Vasco museum was een fervent liefhebber van kunst en verzamelde mooie meubels, schilderijen, keramiek, boeken en beeldhouwkunst. De verzameling van Francisco António Almeida Moreira is te bewonderen in zijn voormalige huis, het Almeida Moreira museum. Dit huis stamt uit de negentiende eeuw en is prachtig versierd met azulejos, de blauwwitte handgeschilderde tegeltjes.

Almeida Moreira museum in Viseu

Wijnstreek Dão

Centraal in Portugal ligt de wijnstreek Dão rondom de gelijknamige rivier. Het is een van de oudste wijnregio’s van het land. Hier worden enkele van de beste rode wijnen van Portugal geproduceerd. Uit de regio komen volle, ronde rode wijnen en een fruitige witte wijn. Een goede plek om deze te proeven is bij het Wijnhuis Solar do Vinho do Dão waar wijnproeverijen mogelijk zijn. Dit wijnhuis ligt net buiten het centrum in een prachtig landhuis.

Wijnstreek Dão, Viseu

Oude verdedigingsmuur

In de vijftiende eeuw werden in opdracht van de koning Alfons V nieuwe verdedigingsmuren gebouwd. Helaas is er van die muren weinig overgebleven. Alleen de restanten van de twee oude stadspoorten zijn nog zichtbaar tussen de huizen van Viseu. In het westen van het centrum vind je de poort Porta do Soar waarin een afbeelding van St. Francis in het nisje te zien is. De andere poort ligt in het noorden van de stad, dit is de Porta dos Cavaleiros.

Stadsmuur Viseu

Fietsen over een oude spoorlijn

Tussen Viseu en Santa Comba Dão loopt een oud treintracé dat is omgetoverd in een prachtige fietsroute van een kleine vijftig kilometer. Deze Ecopista do Dao begint bij het oude stationnetje van Viseu. Je fietst bergafwaarts door de prachtige natuur en over oude spoorbruggen naar Santa Comba Dão. Er is fietsverhuur bij het eindpunt, maar op verzoek kunnen de fietsen naar het beginpunt gebracht worden en dan word je na afloop terug naar Viseu gereden.

Fietsroute bij Viseu

Ribeira huis

Het Ribeira Huis is een authentiek huis aan de rivier Pavia, dat tot een museum is omgetoverd. Krijg hier een inkijkje in de tradities en cultuur van de lokale bevolking. Tot de tentoonstelling behoren onder andere traditionele kleding, gebruiksvoorwerpen en een typische rivierboot. Ook worden er demonstraties van oude ambachten gegeven. Bekijk bijvoorbeeld hoe een ambachtslied in traditionele kledij aan het werk is op een oud weefgetouw. Loop ook even door het winkeltje met allerlei handwerken zoals geweven stoffen, kant en keramiek.

Ribeira huis Viseu
Ballon!