San Marino

San Marino In het hart van de Italiaanse streek Emilia-Romana ligt het mini-staatje San Marino. De grootste bezienswaardigheid is Marino Città (San Marino-stad). Deze stad ligt bovenop een rots en is omringd door dikke stadsmuren. Het bestaat uit een wirwar van smalle straatjes, kerken, musea, restaurantjes en winkels, waar je alles belastingvrij shopt. Het middeleeuwse vestingstadje wordt vaak bezocht door dagjesmensen vanuit de populaire badplaatsen in de buurt, zoals Rimini. Breng een bezoek aan de kastelen, struin over pleintjes en door steegjes en smul onderweg van een authentieke Italiaanse gelato! De oude stad is de grootste bezienswaardigheid, maar je kunt ook mooie fietstochten in de omgeving maken (huur een fiets onderaan de kabelbaan!). Daarnaast vind je hier een van de grootste klimparken van Europa; San Marino Adventures, met zo'n dertig parcourtjes tussen de boomtoppen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

San Marino-stad

San Marino beslaat zo'n 61 vierkante kilometer en telt 33.000 inwoners. Dit kleine land ontvangt jaarlijks maar liefst drie miljoen bezoekers, die vrijwel allemaal San Marino-stad bezoeken. San Marino-stad ligt binnen de hoge muren van een kasteel met drie verdedigingstorens. Als je aan komt rijden zie je van veraf al de drie bergtoppen van de Monte Titano. Op elke bergtop staat een toren; Montale, Cesta en Guaita.

San Marino

Drie torens van San Marino

De torens Cesta en Guaita mag je tegen betaling bezoeken. Doe dat vooral! Vanaf de torens heb je namelijk een prachtig uitzicht over de glooiende vallei vol olijf- en wijngaarden. Je kijkt tot aan de Adriatische kust. Vanuit de plaats Borgo Maggiore gaat een kabelbaan omhoog naar San Marino-stad. Als het lukt, ga dan rond zonsondergang, voor een magische ervaring. Vooral de Cesta-toren met het dertiende-eeuwse kasteel is zeer de moeite waard. Je kunt rondwandelen en een blik werpen in het kleine museum vol wapenuitrusting. Guaita is het oudste en grootste kasteel en stamt uit de elfde eeuw.

San Marino kasteel

Oude stadhuis en het Piazza della Liberta

Op het centraal gelegen Vrijheidsplein vind je het standbeeld van de vrijheid. Breng een bezoek aan het oude stadhuis, het Palazzo Publico. Een aanrader is om dit te doen tijdens de wisseling van de wacht. Tijdens de drukke zomermaanden is dit elk uur.

San Marino

Basilica di San Marino

In de vroege negentiende eeuw moest de kerk uit de vierde eeuw plaatsmaken voor een nieuw exemplaar. Deze heilige plaats telt maar liefst zeven altaren met prachtige standbeelden en schilderingen. Je ziet hier ook een urn met de as van de heilige St. Marinus.

Basilica San Marino

Musea

Als je een museum wilt bezoeken, ga dan naar het Museo di Stato (Nationaal Museum). Het is gehuisvest in Palazzo Pergami Belluzzi en toont vondsten uit diverse tijdperken, beginnend in het Neolithicum (nieuwe steentijd, rond 11.000 voor Christus). De collectie beperkt zich niet tot Italië; je vindt er ook Egyptische artefacten en zeventiende-eeuwse schilderijen. De collectie kwam grotendeels tot stand vanwege gulle giften van Italiaanse intellectuelen en belangrijke politieke figuren die op deze manier hun liefde voor de kleine republiek wilden tonen. Ook erg leuk is het Museum of Curiosities. Dit gebouw staat vol gekke objecten en bijzondere uitvindingen. Denk aan klompen van zestig centimeter hoog om te dragen tijdens hoogwater in Venentië, zeventiende-eeuwse Duitse muizenvallen en 's werelds langste vingernagels (...).

Straatje in San Marino
Ballon!