Bled, Slovenië

Bled Het stadje Bled ligt in een prachtige bergachtige en groene omgeving. In het centrum van dit toeristische plaatsje vind je veel traditionele huizen. De sfeer van Bled kan je enigszins doen denken aan Oostenrijk. Het stadje ligt direct aan het beroemde meer van Bled en is één van de meest bezochte plekken in het land. Aan de westzijde van het dorp is een goed toegankelijk, ietsje steil wandelpad naar boven. Na een half uur wandelen wordt je moeite beloond met een schitterend uitzicht over Bled en het meer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Meer van Bled

Het sprookjesachtige meer van Bled is het bekendste meer van Slovenië. Tienduizenden toeristen komen jaarlijks naar dit heldere bergmeer. Je kunt hier zwemmen en vissen en een (roei)bootje huren voor een vaartochtje. Het bekendste beeld is het eilandje (Blejski Otok) in het midden van het meer, met hierop een kerk. Je kunt het kerkje ook bezoeken, de toren beklimmen en eenmaal boven mag je de klok luiden om een wens te doen. Vanuit de baai in het dorp vertrekken de bootjes, je kunt dit ter plaatse regelen.

Meer van Bled

Kasteel van Bled

In 1011 is door de Duitse koning Hendrik II het kasteel van Bled (Blejski grad) gebouwd en zou hiermee het oudste kasteel van Slovenië zijn. De toren is in Romaanse stijl gebouwd en binnenin het kasteel vind je prachtige muur- en plafondschilderingen. Het indrukwekkende kasteel ligt op 130 meter hoogte bovenop een rots boven het meer, hierdoor heb je geweldige uitzichten over het meer van Bled en de stad zelf. Je kunt hier een Nederlandstalige audiotour boeken. Vooraf reserveren is niet nodig. Je kunt met de auto naar het kasteel rijden of erheen wandelen.

Kasteel van Bled

Straza Bled-rodelbaan

Ook de actievelingen onder ons zijn in Bled aan het goede adres. Voor een adrenaline-kick kun je een ritje wagen op de rodelbaan in Bled. De rodelbaan is 500 meter lang en geopend van de lente tot de herfst.

Straza Bled-rodelbaan

Vintgarkloof

Vlak bij Bled ligt de prachtige Vintgarkloof. Dwars door de 1,6 kilometer lange kloof stroomt de rivier de Radovna. Doordat deze rivier door de steile hellingen stroomde is na miljoenen jaren slijtage de Vintgarkloof ontstaan. Er is een wandelpad over bruggen en vlonders aangelegd dat je langs de rivier leidt. Aan het eind word je verrast met een prachtige waterval. De Vintgarkloof ligt op een kwartier rijden van Bled. Hiervoor kun je het beste een tijdslot reserveren: https://vingar.si.

Vintgarkloof

Omgeving

Predjama kasteel

In Postonja, op ongeveer 45 minuten rijden van Ljubljana, ligt het Predjama kasteel. Het mystieke kasteel lijkt op te doemen vanuit de rots waar het tegenaan gebouwd is. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië en het is de moeite waard om zowel de buiten-, als de binnenkant te bezichtigen. Je kunt het kasteel bezoeken met een audio-tour, waardoor je een beeld krijgt van hoe het leven in het kasteel er vroeger aan toe ging.

Predjama kasteel Postojna

Grotten van Postojna

Op zo'n negen kilometer van het Predjama kasteel liggen de grotten van Postojna. Dit is het langste grottenstelsel van Slovenië en is de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. Je kunt de grotten verkennen met een treintje, waarmee je langs de sprookjesachtige stalagmieten en stalactieten rijdt. Vervolgens leidt een gids je rond in de grotten én maak je kennis met de beroemdste bewoner van deze grot: de olm. Een kleine salamander die alleen in de grotten woont. Vergeet je fotocamera niet, want de verschillende 'vertrekken' van de grot bevatten de ene fonkelende creatie na de ander.

Grotten van Postojna

Bohinj

De Bohinj vallei ligt grotendeels in het Triglav nationaal Park. Veel bezoekers komen hierheen voor het meer van Bohinj. Hoewel het meer van Bled het bekendste meer van Slovenië is, is het meer van Bohinj het grootste meer. Je kunt heerlijk in het meer zwemmen en het is zo helder dat je de vissen om je heen kunt zien. Op het meer kun je verschillende watersporten beoefenen zoals kanoën, windsurfen of kajakken.

Meer van Bohinj

Ljubljana

Op 40 minuten rijden van Bled ligt de hoofdstad en tevens grootste stad van Slovenië, Ljubljana. Door het centrum van de stad loopt de rivier Ljubljanica, de stad wordt door de rivier in tweeën verdeeld. De stad kent een lange geschiedenis, je vindt hier dan ook nog veel oude gebouwen en bouwwerken zoals kastelen, Romeinse stadsmuren en middeleeuwse pleinen. In het historische centrum, langs de rivier, zijn veel leuke terrassen en een markt te vinden.

Ljubljana
Ballon!