Meer van Bohinj, Slovenië

Bohinj Als je het ons vraagt kan het meer van Bohinj prima de strijd aan met het meer van Bled, als het gaat om de titel mooiste meer van het land. Het heeft prachtig groenblauw water en is minder druk dan het meer van Bled. Dit maakt het meer van Bohinj heel authentiek. Het is echt een relax-bestemming. Er wordt veel gezwommen, gefietst en gekajakt. Ook is het prima wandelen. Kies bijvoorbeeld voor de mooie wandeling naar de Savica-waterval of neem de kabelbaan naar de Vogelberg waar talloze andere wandelroutes starten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië. Het ligt in de Bohinj-vallei en grotendeels in het nationale park Triglav. Het nabijgelegen meer van Bled trekt jaarlijks veel toeristen, terwijl het meer van Bohinj nog wat onbekender is bij het grote publiek. Het is een prachtig stukje ongerepte natuur en lonkt om ontdekt te worden. Ga voor een duik in het kristalheldere meer, wandel rondom het meer door de groene bossen, huur een bootje of geniet simpelweg van het uitzicht met op de achtergrond overweldigende bergen.

Meer van Bohinj

Johannes de Doper-kerk

De 700 jaar oude Johannes de Doper-kerk ligt bij het oostelijke puntje van het meer. De ligging van de kerk aan het meer, met de oude stenen brug ernaast maakt het erg fotogeniek. De kerk is oorspronkelijk in de Romeinse stijl gebouwd, maar bevat ook gotische elementen. Binnenin vind je fraaie fresco's van Bijbelse verhalen en een in hout uitgesneden hoofd van Johannes de Doper uit 1380.

Johannes de Doper kerk Bohinj

Savica-waterval

Een mooie bezienswaardigheid is de 78 meter hoge Savica-waterval. Het water glijdt van de steile rotswanden in een heldergroene poel. De Savica-waterval staat in verbinding met de gelijknamige rivier en mondt uiteindelijk uit in het meer van Bohinj. De wandeling die je naar de waterval brengt is misschien net zo interessant als de waterval zelf. Via 500 aangelegde traptreden klim je een weg naar boven door de bossen. Onderweg kijk je mooi uit op de rivier.

Waterval Bohinj

Vogelberg

Vanaf de Vogelberg heb je een panoramisch uitzicht op het meer en de Sloveense alpen. Vanuit Ukanc gaat er een gondel naar boven. Een stoeltjeslift brengt je zelfs nog verder de 1922 meter hoge Vogelberg op. Trek je wandelschoenen aan, want er zijn tal van mooie wandelroutes mogelijk.

Vogel Bohinj

Mostnica-kloof

Nóg een hoogtepunt vlak bij het meer van Bohinj is de Mostnica-kloof. Het wandelpad voert je door de bossen, over rotspaden en langs de grillige rivierbedding. De prachtige uitgesleten kloof wijkt niet van je zijde; je kunt ervoor kiezen om via een brug langs de andere kant van de rivier terug te lopen. Duizenden jaren van erosie hebben het gebied gevormd en dat is te zien aan de bijzondere rotsformaties, zoals de rots die op een olifantenkop lijkt (Elephant Rock). Ook de potholes zijn een bezienswaardigheid op zich.

Mostnica kloof
Ballon!