Bovec, Slovenië

Bovec, Slovenie Bovec, een walhalla voor sportievelingen, wandelaars en ieder ander die van prachtige natuur houdt! Dit plaatsje ligt midden in de idyllische Soča vallei waar een heel scala aan activiteiten mogelijk is. Wat dacht je van kajakken en raften op het heldergroene water van de Soča-rivier? Of een wandeling langs de Velika Korika-kloof, op een rubberen band de rivier af of met de kabelbaan de bergen in voor een hike. Welke activiteit je ook kiest, je hebt praktisch altijd de bergtoppen van de Julische Alpen op de achtergrond! Ontdek zeker ook de historische waarde van de omgeving bij fort Kluže en het openluchtmuseum Ravelnik.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kleine en grote kloof

Wandel langs de Soča-rivier via de 25 kilometer lange Soča River Trail. De ongerepte natuur, het zicht op het heldere turquoise water en de kloven op de route maken de lange wandeling meer dan de moeite waard. Je kunt de route ook inkorten door ergens halverwege te starten. Voor de volledige ervaring start je bij de bron van de rivier. Wandel door de bossen, volg het geluid van het klotsende water en geniet van de weidse uitzichten op de bergachtige omgeving waar de rivier breder wordt. Het is af en toe ook klimmen en klauteren. Onderweg kom je onder andere langs de Mala korita Soče en de Kelika Korita, ook wel de kleine en grote kloof genoemd. Hoewel het water er heel uitnodigend uitziet en sommige mensen er in zwemmen, kan het verraderlijk koud zijn.

Kelika Korita kloof Bovec

Outdooractiviteiten

De Soča vallei heeft eigenlijk alles voor een sportieve vakantie. Door de vallei stroomt de gelijknamige Soča-rivier ook wel wel de 'Emerald River' genoemd vanwege de turquoise kleur. De rivier heeft verschillende secties waar de rivier rustig of juist wilder is. Zo zijn sommige delen heel geschikt voor beginnende kajakkers, waar andere delen meer voor de gevorderden zijn. De sterke stroming op sommige punten maakt het ook een van de beste rivieren ter wereld om op te raften. Net zo’n grote adrenalinestoot krijg je van canyoning, waarbij je samen met een gids van rotsen en natuurlijke glijbanen in het water springt. Of denk aan tuben, waarbij je zittend op een band de rivier afdwaalt. Andere activiteiten los van de rivier zijn paragliden, mountainbiken en ziplinen. Al deze activiteiten zijn ter plaatse te boeken.

kajakken activiteiten Bovec

Kabelbaan

Waar de Kanin kabelbaan in de winter mensen naar boven brengt voor een dosis wintersport, ga je in de zomer naar boven voor het panoramische uitzicht en mooie wandelingen. Als je uitstapt op 2.200 meter hoogte kijk je uit over de Julische Alpen in de verte, de Soča vallei en met mooi weer zelfs de Adriatische Zee. Trotseer de bergtoppen met een wandeling. Een aanrader is de wandeling naar Prestreljeniško okno. Dit is een enorm gat in een rotswand van tien bij bijna acht meter. Het laatste stukje gaat over de grillige rotsen waarbij stangen in de rotswand houvast geven. Na een veertig minuten lange wandeling sta je dan wel midden in het gat en kijk je uit over de wereld!

Kabelbaan Kanin Bovec

Omgeving

Boka-waterval

Ontdek de hoogste waterval van Slovenië op een kleine tien minuten rijden van Bovec. Het water stort zich in twee delen naar beneden: de eerste val is 106 meter en de tweede val nog eens 30 meter. Vanaf de weg heb je al een goed zicht op deze grote waterval. Maak zeker de wandeling van vijftien minuten naar het uitzichtplatform voor een nog beter uitzicht. Je kan ook nog doorlopen naar een volgend uitzichtplatform, maar dit gedeelte van de route is een stuk steiler en kan glad zijn. Je kunt hier met de auto vlakbij komen.

Boka waterval Bovec

Fort Kluže

De Soča vallei is het toneel geweest van zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn er meerdere historische plekken die nog herinneren aan deze periode. Wandel bijvoorbeeld een deel van de 'Walk of Peace'. De route verbindt verschillende openluchtmusea, militaire overblijfselen en forten met elkaar. Bij Bovec zijn de openluchtmusea Ravelnik en Čelo te bezoeken. Een rondwandeling bij Ravelnik leidt onder andere langs herstelde loopgraven en grotten die de Oostenrijke-Hongaarse soldaten ter verdediging gebruikten. Bezoek ook fort Kluže op ongeveer vijf minuten rijden van Bovec. Dit fort heeft in meerdere oorlogen een belangrijke rol gespeeld, waaronder in de Eerste Wereldoorlog. Neem een kijkje in het museum en wandel een stukje verder naar fort Hermann.

Fort Kluze Bovec
Ballon!