Kranjska Gora, Slovenië

Kranjska Gora, Slovenie De indrukwekkende toppen van de Sloveense Alpen vormen het decor van het gezellige bergdorpje Kranjska Gora. Gelegen in het noordwesten van Slovenië en op ongeveer twintig minuten van de Oostenrijkse grens is Kransjka Gora de toegangspoort tot het nationale park Triglav. Natuurliefhebbers onder ons kunnen hun hart ophalen aan het groengekleurde meer van Jasna, prachtige watervallen en tijdens diverse wandelingen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het meer van Jasna

Het Jasna-meer bestaat feitelijk uit twee met elkaar verbonden meren. Je staat hier versteld van het kristalheldere, groene water. Op ieder uur van de dag kan het meer een andere tint groen aannemen, maar het is altijd een plaatje om te zien. Helemaal op windstille dagen, met de spiegelgladde reflectie van de omliggende bergen in het water. Ga voor een verkoelende duik of maak een wandeling langs de oevers.

Meer van Jasna, Slovenië

Martuljek-watervallen

Twee watervallen vormen samen de Martuljek-watervallen. De afwisselende en uitdagende wandeling ernaartoe is al een bezienswaardigheid op zich. Je start in de bossen, wandelt over smalle paden en klimt langs de rotswand omhoog. Bij goed weer kun je zelfs een gedeelte over de rivierbedding in een kloof lopen. De hogere waterval wordt als het meest spectaculair beschouwd omdat zijn water van een honderd meter hoge rotswand naar beneden klettert.

Kranjska gora, Slovenië

Natuurreservaat Zelenci

Net buiten Kranjska Gora ligt het natuurreservaat Zelenci met het gelijknamige meer als belangrijkste bezienswaardigheid. De naam Zelenci betekent 'groen' in het Sloveens en verklapt daarmee direct al de kleur van het prachtige meer. Er leven hier niet alleen bijzondere vogels en amfibieën maar het gebied is ook rijk aan verschillende bijzondere plantensoorten, zoals de vleesetende zonnedauw. Er is een wandelpad langs het meer aangelegd evenals een steiger om een moment stil te staan bij alle rust en pracht.

Kranjska gora, Slovenie

Drielandenpunt

Net buiten Kranjska Gora ligt het dorpje Rateče. Dit is het startpunt van de Tromeja-wandeling. Deze wandeling is ongeveer zeven kilometer lang en brengt je naar het drielandenpunt. Je loopt een mooie maar steile route door de bossen. Je inspanning wordt beloond wanneer je de top van de berg Peč bereikt op een hoogte van ruim 1.500 meter. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht over Slovenië, Italië en Oostenrijk.

Kranjska gora, Slovenie

Rodelbaan

Ben je op zoek naar nog meer avontuur en een adrenaline rush? Maak dan een ritje over de rodelbaan in Kranjska Gora, waar je met een snelheid tot veertig kilometer per uur naar beneden kan roetsjen. Is dat jou iets te bont? Door af en toe aan de rem te trekken bepaal je gelukkig zelf hoe hard je gaat! Tijdens de rit per stoeltjeslift omhoog geniet je in alle rust van het uitzicht. De rodelbaan is 1.500 meter lang en je legt bijna 300 meter in hoogte af. Het is een leuk familie-uitje. Kinderen tot 6 jaar oud rodelen onder begeleiding van een volwassene.

Rodelbaan Kransjka Gora

Omgeving

Peričnik-waterval

De Peričnik-waterval is om verschillende redenen een echte must-see. Het eerste deel van de waterval glijdt van een enorm rotsplateau af, waarna het 52 meter de diepte in valt. Je kunt achter de waterval langs lopen. Trek waterdichte kleding aan! Het uitzicht is het meer dan waard.

Kranjska gora, Slovenië

Vrsic-bergpas

Met 1.611 meter is dit de hoogste bergpas in Slovenië. De bergweg heeft maar liefst vijftig haarspeldbochten en is alleen al daardoor bijzonder om te rijden. Je doet er ongeveer een uur over. De bochten zijn genummerd en er zijn regelmatig uitzichtpunten waar je even kunt stil staan. Bij de achtste bocht staat een Russische kapel. De bergpas werd namelijk aangelegd door Russische krijgsgevangenen. De weg loopt tussen de plaatsen Kranjska Gora en Trenta en is in de wintermaanden gesloten wegens sneeuwval.

Kranjska gora, Slovenië
Ballon!