Ljubljana, Slovenië

Ljubljana De hoofdstad en tevens grootste stad van Slovenië is Ljubljana. Door het centrum van de stad loopt de rivier Ljubljanica, die de stad in tweeën verdeeld. De stad kent een lange geschiedenis, je vindt hier dan ook nog veel oude gebouwen zoals kastelen, Romeinse stadsmuren en middeleeuwse pleinen. Bezoek het gezellige centrum met hippe tentjes en terrasjes langs de waterkant. Voor een spectaculair uitzicht over de stad moet je een bezoek aan het kasteel van Ljubljana zeker niet overslaan. Tip: In de stad wordt opvallend veel gefietst, dus je zou een fiets kunnen huren om de stad te verkennen! Ga voor info hierover (en voor leuke stadswandelingen!) naar het lokale toeristenbureau (adres: Adamič-Lundrovo nabrežje 2).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Preserenplein

Het belangrijkste plein van Ljubljana is het Preserenplein. Het plein is vernoemd naar France Preseren, de belangrijkste dichter van Slovenië en er staat een beeld van hem op het plein. Veel straten worden door het plein met elkaar verbonden. Daarnaast vind je hier de Franciscaanse kerk en vlak bij dit plein staat het hoofdgebouw van de mooie universiteit. Het plein wordt door de lokale bevolking vooral gebruikt als ontmoetingsplek.

Preserenplein Ljubljana

Ljubljana Grad

Voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving van Ljubljana, is een bezoek aan het kasteel ('grad') van Ljubljana zeker de moeite waard. Het kasteel ligt in het centrum op een heuvel, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten. Je kunt de heuvel op wandelen of voor een paar euro met de lift omhoog gaan. In het kasteel zit het Sloveens archeologisch museum en er worden in verschillende zalen regelmatig exposities en tentoonstellingen gehouden.

Kasteel van Ljubljana

Drakenbrug

In het begin van de twintigste eeuw is de Drakenbrug gebouwd. Dit is één van de bruggen in het historische centrum over de rivier Ljubljanica en wordt in de volksmond ook wel Zmaski genoemd. Volgens de legende zou de Griekse prins Jason Ljubljana hebben gesticht en in de moerassen rondom de stad een draak hebben verslagen. Naast de draken zijn er ook nog andere beelden op de brug te vinden, echter zijn de draken het symbool van de stad en vind je ze overal terug.

Drakenbrug Ljubljana

Franciscaanse kerk

Aan het Preserenplein ligt de Frančiškanska cerkev, de Franciscaanse kerk. Mede door de opvallende roze kleur is dit één van de bekendste kerken van de stad. De kerk is één van de oudste gebouwen van Slovenië en in de zeventiende eeuw door de Augustijnen gebouwd als vervanger van twee andere kerken. De naam komt van de Franciscanen die in de negentiende eeuw de kerk hebben overgenomen. Zij gaven de kerk ook de markante roze kleur.

Franciscaanse kerk Ljubljana

Tromostovje

De Tromostovje, ook wel de drievoudige brug genoemd, gaat over de rivier de Ljubljanica en is de bekendste brug van de stad. Sinds de dertiende eeuw is op de plek van de Tromostovje al een brug over de rivier te vinden, in 1841 is de huidige brug gebouwd en in 1929 is deze uitgebreid. Het is een unieke brug waar zowel moderne als klassieke stijlen in verwerkt zijn. Als je in de stad bent zal je de rivier zeker wel eens moeten oversteken, de brug is dan ook niet te missen.

Tromostovje Ljubljana

Centrale Markt

Op de rechteroever van de rivier die door de stad loopt, vind je dagelijks de centrale markt van Ljubljana. De markt is voor een deel overdekt, hier vind je voornamelijk de kraampjes met gebruiksvoorwerpen en kruiden. Verder vind je op de markt veel kraampjes, met groenten, fruit en Sloveense specialiteiten. De lokale bevolking komt naar deze markt maar onder de toeristen is deze ook erg populair geworden. Het is erg leuk om hier even rond te lopen tussen de lokale bevolking en je komt hier dingen tegen die je niet snel op andere plaatsen ziet.

De markt van Ljubljana

Ursuline Kerk van de Heilige Drievuldigheid

De Cerkev Sv. Trojice, ook wel Heilige Drie-eenheidskerk of Ursuline kerk genoemd, is aan het begin van de achttiende eeuw in barok stijl gebouwd. Achter de kerk bevindt zich een nonnenklooster. De kerk is alleen bij bijzondere gelegenheden geopend voor publiek. Binnenin de kerk is de belangrijkste bezienswaardigheid het marmeren hoofdaltaar. Ook al kun je de kerk niet van binnen bekijken, is het toch de moeite waard om er even langs te lopen. De kerk heeft namelijk één van de meest karakteristieke gevels van Ljubljana.

Ursuline Kerk van de Heilige Drievuldigheid

Omgeving

Bled

Op ongeveer 40 minuten rijden van Ljubljana ligt het meer van Bled, het bekendste meer in Slovenië. Tienduizenden toeristen komen jaarlijks naar dit bergmeer. Je kunt hier zwemmen, varen en vissen. Het bekendste beeld van dit meer is het eilandje in het midden van het meer, met hierop een kerk. Je kunt het kerkje ook bezoeken, de toren beklimmen en eenmaal boven mag je de klok luiden om een wens te doen.

Meer van Bled

Vintgarkloof

Op 10 minuten rijden van Bled ligt de Vintgarkloof. Er is een wandelpad in de 1,6 kilometer lange kloof aangelegd die je langs de rivier leidt. Aan het eind word je verrast met een waterval. Door de kloof stroomt de rivier de Radovna. Doordat deze rivier door de steile hellingen stroomde, ontstond na miljoenen jaren slijtage de Vintgarkloof.

Vintgarkloof

Predjama kasteel

In Postonja, op ongeveer 45 minuten rijden van Ljubljana, ligt het Predjama kasteel. Het mystieke kasteel lijkt op te doemen vanuit de rots waar het tegenaan gebouwd is. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië en het is de moeite waard om zowel de buiten-, als de binnenkant te bezichtigen. Je kunt het kasteel bezoeken met een audio-tour, waardoor je een beeld krijgt van hoe het leven in het kasteel er vroeger aan toe ging.

Predjama kasteel Postojna

Grotten van Postojna

Op zo'n negen kilometer van het Predjama kasteel liggen de grotten van Postojna. Dit is het langste grottenstelsel van Slovenië en de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. Je kunt de grotten verkennen met een treintje, waarmee je langs de sprookjesachtige stalagmieten en stalactieten rijdt. Vervolgens leidt een gids je rond in de grotten én maak je kennis met de beroemdste bewoner van deze grot: de olm. Een kleine salamander die alleen in de grotten woont. Vergeet niet je fototoestel, want de verschillende 'vertrekken' van de grot bevatten de ene fonkelende creatie na de ander.

Grotten van Postojna
Ballon!