Nationaal Park Triglav, Slovenië

Nationaal Park Triglav, Slovenië Een van de mooiste natuurgebieden van Europa: dat is nationaal park Triglav, in het noordwesten van Slovenië. Het park is grofweg in tweeën te delen. In het oosten liggen de meren van Bohinj en Bled en in het westen de Soča-vallei. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, want je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en raften. Ook liggen hier de hoogste bergen van het land: zoals de Triglav van 2.864 meter hoog. In de uitgestrekte bossen en bergen wonen lynxen, beren en steenbokken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het meer van Bohinj

Dit is niet alleen het grootste meer in nationaal park Triglav, maar ook het grootste permanente meer van Slovenië. (Slovenië heeft diverse meren die zomers volledig opdrogen). Dit kraakheldere meer is omgeven door groene bossen en bergen. Je kunt hier mooie wandelingen langs de oever maken of neem de gondel richting het bergstation op ruim 1.500 meter hoogte. Daarnaast kun je vanaf het meer van Bohinj naar de Savica waterval wandelen. Deze 78 meter hoge, krachtige waterval is de bron van het meer.

Meer van Bohinj, Slovenië

Het meer van Bled

Het meer van Bled hoort officieel niet bij nationaal park Triglav, maar ligt wel vlakbij. Je herkent het misschien wel van een foto of ansichtkaart, want het is een populaire bezienswaardigheid die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. In het midden ligt een klein eiland met daarop een kerkje uit de negende eeuw. Je kunt deze met een roeiboot bezoeken (zelf roeien is niet nodig). Naast het meer ligt een 130 meter hoge rots met daarop het kasteel van Bled. Niet alleen heb je hier fantastisch uitzicht over de omgeving; het kasteel zelf is ook de moeite waard.

Meer van Bled, Slovenië

Kranjska Gora

Dit plaatsje ligt ten noorden van nationaal park Triglav, vlak bij de grens met Oostenrijk en Italië. Door deze gunstige ligging wordt het ook wel de toegangspoort tot Triglav genoemd en is het een goede uitvalsbasis om de mooie omgeving te ontdekken. Het gebied rondom Kransjka Gora heeft meer dan honderd verschillende wandelroutes. Ook is er een leuke rodelbaan, waar je snelheden tot wel vijftig kilometer per uur kunt bereiken. Vanuit Kranjska Gora bezoek je bijvoorbeeld eenvoudig het groen gekleurde Jasnameer en de Vršič pas.

Kranjska Gora, Slovenië

Vršič pas

Met 1.611 meter is dit de hoogste bergpas in Slovenië. De bergweg heeft maar liefst vijftig haarspeldbochten en is alleen al daardoor bijzonder om te rijden. Je doet er ongeveer een uur over. De bochten zijn genummerd en er zijn regelmatig uitzichtpunten waar je even kunt stil staan. Bij de achtste bocht staat een Russische kapel. De bergpas werd namelijk aangelegd door Russische krijgsgevangenen. De weg loopt tussen de plaatsen Kransjka Gora en Trenta en is in de wintermaanden gesloten wegens sneeuwval.

Vršič pas, Slovenië

Het meer van Jasna

Dit meer ligt aan de rand van nationaal park Triglav. Het Jasnameer bestaat eigenlijk uit twee met elkaar verbonden meren, bekend om het kristalheldere, groene water. Op ieder uur van de dag kan het meer een andere tint groen laten zien. Het is altijd een prachtig gezicht, met de reflectie van de bergen in het water. Het mooie uitzicht op de bergen is niet de enige reden om het meer te bezoeken. Aan de rand van het meer staat een standbeeld van Zlatorog. Dit is een steenbok met gouden hoorns, die volgens een bekende Sloveense legende in nationaal park Triglav woonde.

Het meer van Jasna, Slovenië

Tolminkloof

In het zuiden van het nationale park, op het laagste punt, ligt de Tolminkloof. De rivieren die door het nationaal park stromen, hebben hier in de loop der jaren een kloof van 180 meter diep uitgesleten. Eigenlijk zijn het twee kloven, want een deel loopt door het dal van een zijrivier. De wandelroute door de kloof is van acht kilometer lang, waar je zo’n anderhalf á twee uur over doet. Via een serie paadjes, bruggen en trappen met relingen loop je langs de rivier en door het bos. Je wandelt langs uitzichtpunten, watervallen en bijzondere rotsformaties.

Tolmin kloof, Nationaal park Triglav

Vintgarkloof

Dankzij diverse houten paden en bruggen kun je een wandeling maken door de Vintgarkloof. Het is een populaire bezienswaardigheid ten noorden van Bled. De wandeling is 1,6 kilometer lang en zeker een aanrader voor wie van natuur en avontuur houdt. Het pad is direct tegen de kloofwand aangebouwd. In een uur (enkele reis) loop je door de kloof naar de Šum waterval van dertien meter hoog. Na een bezoek aan de waterval wandel je via hetzelfde pad terug.

Vintgarkloof, Nationaal park Triglav

Vallei van de Zeven Meren

De Triglav-vallei, ook wel bekend als de Vallei van de Zeven meren, ligt tussen Trenta en het meer van Bohinj. Verspreid over een lengte van acht kilometer liggen zeven verschillende meren. Het wordt gezien als een van de mooiste stukjes van de Julische Alpen. Misschien overbodig om te vertellen dat je hier prachtig kunt wandelen. Er zijn routes langs onder andere de meren van Črno (midden in het bos), Dvojno, Veliko (het grootste meer in dit gebied) en Zeleno (bekend om zijn mooie groene kleur).

Vallei van de Zeven Meren, Nationaal Park Triglav

Soča-vallei

In deze vallei in het westen van de Triglav kunnen outdoorliefhebbers hun hart ophalen. Deze is gevormd door de rivier de Soča en de turquoise kleur leverde de rivier de bijnaam ‘Emerald River’ op. De sterke stroming maakt het een van de beste rivieren ter wereld om op te raften. Net zo’n grote adrenalinestoot krijg je van canyoning, waarbij je samen met een gids van rotsen en natuurlijke glijbanen in het water springt. Ook dat kun je hier uitstekend doen. Daarnaast kun je in de Sočavallei mooie wandelingen maken langs rivieren en naar watervallen. Wandel bijvoorbeeld de Soča River Trail. Deze hike langs de rivier is met 25 kilometer weliswaar lang, maar zeker de moeite waard omdat je de rust en ongerepte natuur in volle glorie kunt bewonderen.

Soča vallei,Slovenië
Ballon!