Piran, Slovenië

Piran, Slovenië Welkom in Piran, de 'parel aan de Adriatische zee'. Het pittoreske plaatsje is wat ons betreft de mooiste van de drie Sloveense kustplaatsen. Buurlanden Italië en Kroatië liggen praktisch om de hoek, waardoor je een mooie mengelmoes aan invloeden terugziet in de middeleeuwse straatjes, architectuur en menukaarten. Hoewel er geen kilometerslange zandstranden zijn in Piran, kun je gewoon de locals volgen en vanaf de rotsen de zee in duiken. De op een heuvel gelegen kerk St. George torent boven de stad uit en is daarmee een echte blikvanger. Ook het Tartiniplein is niet te missen; dit grootste plein van Piran wordt omringd door kleurrijke gebouwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tartiniplein

Dit plein is vernoemd naar de beroemde violist en componist Guiseppe Tartini, die in Piran geboren is. Midden op het plein staat een standbeeld ter ere van hem. Aan weerskanten vind je gezellige restaurantjes en terrassen voor mooie pastelkleurige, Venetiaanse huizen. Ook het stadhuis bevindt zich aan het plein.

Tartiniplein Slovenië

St. George-kathedraal

De St. George-kathedraal is gebouwd in Venetiaanse stijl. Dat zie je onder andere aan de vrijstaande klokkentoren. Beklim de toren via de wenteltrap voor een prachtig uitzicht over Piran en de omgeving. Bij goed weer kun je zelfs Italië en Kroatië zien liggen. Er is ook een klein museum met religieuze objecten.

Piran Slovenie

St. Franciscus van Assisi en Minorietenklooster

Een inscriptie aan de gevel geeft aan dat de St. Franciscus van Assisi-kerk in Piran officieel ingewijd werd in 1318. Je ziet verschillende stijlen terugkomen in de kleine kerk, van barok tot gotiek. Naast de St. Franciscus van Assisi-kerk ligt het Minorietenklooster. Het vermoeden bestaat dat het Minorietenklooster al bestond voordat de gelijknamige kerk gebouwd werd. Tot op de dag van vandaag wonen er nog monniken. In de binnenruimte worden regelmatig muziekavonden georganiseerd, er is een indrukwekkende bibliotheek en er is een klein museum met bijzondere voorwerpen, zoals een stoel gemaakt van de wortels van een vijfhonderd jaar oude olijfboom.

Piran Slovenie

Haven

Maak ook een stop bij het haventje van Piran, waar kleurrijke bootjes vredig dobberen op het kalme water. Flaneer over de gezellige boulevard en doe je tegoed aan het heerlijke seafood. Er is geen zandstrand, maar dat maakt de locals niet uit. Via de rotsblokken of plateaus kun je namelijk makkelijk de zee in duiken.

Piran Slovenie
Ballon!