Reisinfo Andalusië, Spanje

Andalusië Andalusië is het visitekaartje van Spanje met zijn zonovergoten mediterraanse klimaat, flamenco met gitaarspelende troubadours en Iberische paarden. De regio ligt vlak bij Noord-Afrika en je ziet er dan ook veel invloeden van vroegere Moorse en Romeinse overheersers. Natuurlijk is er door de jaren heen veel gemoderniseerd, maar de regio heeft een schat aan (Wereld)erfgoed en zit vol pit en passie. Dit ervaar je tijdens een bezoek aan een gezellige tapasbar of een flamenco-optreden.

Het bekendste bouwwerk in Andalusië is het eeuwenoude Alhambra in Granada, dat door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Wat ooit begon als een eenvoudig fort, groeide uit tot een miniatuurstad met verschillende gebouwen en parken vol invloeden uit zowel de islam als het christendom. De invloeden van deze twee culturen zijn typerend voor de regio. Veel moskeeën zijn in het verleden omgebouwd tot kerk, maar de keuken is nog
steeds gevuld met Noord-Afrikaanse kruiden en ook theehuizen en hamams zijn niet vreemd in het straatbeeld.

Het landschap van Andalusië is divers: een kustlijn met langgerekte stranden, de bergen van de Sierra Nevada, levendige steden en ook pittoreske witte dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Dertig procent van de regio is beschermd gebied. Een groot deel hiervan is in de vorm van natuurparken toegankelijk. Het beschermen van flora en fauna heeft resultaat: de Iberische lynx is niet langer een droomschepsel, de Spaanse steenbok wandelt weer door de Sierra Nevada en ook de lammergier vliegt er lustig op lus.

Andalusië trekt een breed publiek. Cultuurliefhebbers bezoeken de prachtige steden vol kathedralen en (Moorse) kastelen, zonaanbidders spenderen hun tijd op de stranden, natuurliefhebbers ontdekken de gevarieerde natuur en wijnliefhebbers zitten hier meer dan goed.

Ballon!