Algatocín, Andalusië

Algatocín Het charmante witte dorpje Algatocín is een piepklein plaatsje met nog geen duizend inwoners. Algatocín ligt ingeklemd tussen bergen en rivieren en de smalle straatjes kronkelen zich als terrassen een weg door het plaatsje. Aan diverse gevels van de achttiende-eeuwse panden tref je nog indrukwekkende wapenschilden aan. Hét herkenningspunt is de kerk die met zijn fonkelende blauwe koepel ver boven de spierwitte huizen met hun roodoranje daken uittorent.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mirador del Genal

Het Mirador del Genal tref je op ongeveer een kilometer buiten het kleine centrum van Algatocín. Dit uitzichtpunt trakteert je op prachtige vergezichten over de rivier en de vallei. Bij helder weer heb je zicht op omliggende dorpen als Serranía de Ronda¸ Alpandeire, Faraján, Jubrique en Genalquacil.

Mirador del Genal

Nuestra Señora del Rosario

De kerk in Algatocín is opgedragen aan de maagd van Rosario. Volgens de lokale legende is het gebedshuis gebouwd op de plek waar ooit het paleis van een prinses stond. Of dat waar is? Wie zal het zeggen. Feit is echter wel dat het kerkje er al eeuwenlang staat en zelfs voorwerpen bevat uit de achttiende eeuw. Het pronkstuk is een houten beeld van Franciscus van Assisi. De blauwe koepel op de toren is al vanuit de verre omgeving een herkenningspunt.

De kerktoren van Nuestra Señora del Rosario

El Calvario Kapel

Naast de Nuestra Señora del Rosario is ook de El Calvario Kapel een leuke bezienswaardigheid. Interessant vanwege zijn ligging in het hoogste gedeelte van het dorp en zijn architectuur. Vanaf de kapel heb je een adembenemend mooi uitzicht op de naburige plaatsen en het Ronda-gebergte.

Algatocín

Omgeving

Benalauría

Op pakweg twee kilometer van Algatocín, ligt het dorpje Benalauría. In deze plaats geniet je van lokale kazen en kastanjelikeur. In een oude molen, uit 1750, huist het etnografisch museum van Benalauría. Hier maak je kennis met oude werktuigen zoals die gebruikt werden om olijfolie te maken en het land te bewerken. (Geopend op zaterdag en zondag of op afspraak).

Benalauría

Genalguacil

Ongeveer vier kilometer van Algatocín wacht Genalguacil op je. Net als de andere witte dorpjes in deze regio is ook deze plaats omringd door kastanjebomen. Daarnaast is er een klein museum voor hedendaagse kunst en geniet je van de weidse omgeving vanaf het La Lomilla-uitkijkpunt.

Genalguacil

Júzcar

Júzcar – ongeveer negen kilometer van Algatocín vandaan – wordt ook wel het Smurfendorp genoemd. In tegenstelling tot de vele witte dorpen in de regio zijn de huizen in deze nederzetting blauw geschilderd. Naast de Santa Catalina-kerk is de oude tinfabriek een bezoekje waard. Hij werd geopend in 1731 en was daarmee de eerste van heel Spanje. Daarnaast huist er in Júzcar ook een klein schimmelmuseum. Je leert er alles over schimmels en paddenstoelen.

Júzcar

Sima del Diablo

Echte daredevils trekken eropuit in de Sima del Diablo nabij Júzcar. Dit is de plaats in de regio voor canyoning en abseilen. Avontuur gegarandeerd.

Sima del Diablo is de plaats voor canyoning
Ballon!