Almería, Andalusië

Almería Deze bruisende en tegelijkertijd charmante havenplaats ligt aan de voet van een indrukwekkende bergketen en kan zich meten met steden als Sevilla of Granada. Almeriá is een plaats in opkomst. Het pittoreske centrum telt talloze met palmbomen omlijste pleinen, oude kerken, interessante musea en fantastische tapasbarretjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Moorse fort; de Alcazaba.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alcazaba de Almería

Stel, je hebt slechts tijd om slechts één bezienswaardigheid te bezoeken in Almería, kies dan voor het Alcazaba de Almería. Met zijn typische kantelen en zandkleurige muren torent dit Moorse fort hoog boven de stad uit. Het stamt uit het midden van de tiende eeuw en groeide uit tot een van de machtigste Moorse forten in de wijde omtrek. Het enorme bouwwerk is het op een na grootste Arabische fort van Andalusië. Voor EU-inwoners is toegang vrijwel het gehele jaar gratis (op maandag gesloten). Je hebt zo'n anderhalf uur nodig voor een bezoek.

Alcazaba de Almeria

Cathedral de Almería

De kathedraal van Almería, ook wel de Cathedral de la Encarnición de Almería genoemd, stamt uit de zestiende eeuw en rust op de resten van een oude moskee. In 1522 verwoestte een zware aardbeving het gebedshuis. Op diezelfde plek verrees de kathedraal in renaissance/gotische stijl. Het gebouw met zes markante torens diende tevens als fort om de Moren buiten te houden. Vandaag de dag is het de zetel van bisdom Almería.

Cathedral de Almería

Museo de Almería

Dit archeologische museum in het oosten van de stad is gehuisvest in een vier verdiepingen tellend modern pand. De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van Almería en omgeving van het jaar nul tot nu. Het feit dat het museum interactief is maakt een bezoek extra aantrekkelijk (Op maandag gesloten).

Breng een bezoek aan het Museo de Almería

Calle de las Tiendas

Dit winkelstraatje is een mengelmoesje van een Arabische medina en een Joodse wijk. Het is een van de oudste winkelstraten van Almería en een fijne plek om te shoppen.

Omgeving

Los Millares

Bijna twintig kilometer ten noorden van Almería, nabij de stad Gádor, tref je een nederzetting uit de kopertijd. Deze plek wordt als een van belangrijkste vondsten uit dit tijdperk gezien. Er woonden mensen tussen het jaar 3200 en 2200 Voor Christus. In het begin van de twintigste eeuw begon de blootlegging van de nederzetting: er kwamen verdedigingsmuren, stenen huizen en graven tevoorschijn. Later werden er hutten nagebouwd. Begin je bezoek bij het kleine bezoekerscentrum bij de ingang.

Los Millares

Woestijn van Tabernas

Slechts dertig kilometer van Almería sta je in een compleet andere wereld: namelijk in een woestijn vol zonovergoten 'badlands' (kale, geërodeerde heuvels), kreupelhout en typische plukjes woestijnplanten. De Tabernas-woestijn (Desierto de Tabernas) werd in de jaren zestig veelvuldig gebruikt als filmlocatie. Onder andere The Good the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West werden hier geschoten. Veel filmsets zijn tegenwoordig onderdeel van themaparken; leuk voor een dagje uit. De bekendste (en ook duurste) is Oasys Mini Hollywood. Deze filmset omvat onder andere een mooi onderhouden dierentuin met honderden dieren, waaronder leeuwen, giraffen en tijgers. Er worden shoot-outs en can-canshows ten tonele gebracht en je kunt een verfrissende duik nemen in het zwembad. Zonnebrandcrème en een hoofddeksel zijn geen overbodige luxe in dit zonovergoten oord.

Woestijn van Tabernas
Ballon!