Antequera, Andalusië

Antequera Antequera ligt in Andalusië aan de voet van de bergketens El Torcal en El Arco Calizo Chimenea, op 575 meter boven zeeniveau. Het uitzicht in deze stad is betoverend: je kijkt uit over een prachtige vruchtbare vallei. Aan de noordzijde grenst Antequera aan de rivier de Guadalhorce en aan de zuidzijde aan Sierra de los Torcales. Bij een bezoek aan deze bijzondere stad, heb je het gevoel duizenden jaren terug te reizen in de tijd. De rijke geschiedenis toont zich in talloze kerken, torens en hoge muren. Antequera ligt op ongeveer 50 kilometer van Málaga en de Costa del Sol.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alcazaba van Antequera

Ruim zeven eeuwen, tot in de vijftiende eeuw, waren de Moren baas in Andalusië. Dit zie je natuurlijk terug in veel gebouwen, zoals ook in het Alcazab. Dit Moorse fort werd in de veertiende eeuw gebouwd om de Christenen tegen te houden, die vanuit het noorden kwamen opzetten. Een aanrader is om de hoofdtoren te beklimmen, de Torre del Homenaje. Zo kun je de klokkentoren bewonderen die in 1582 werd gebouwd. Bovendien is het uitzicht vanaf deze toren meer dan indrukwekkend.

Fort Alcazaba in Antequera

Dolmen van Antequera

Ongeveer 3.800 jaar voor Christus bouwde men de dolmen met gigantische stenen. Het zijn drie bouwwerken: de eerste is Menga, die wellicht een symbolische betekenis had en waarin men honderden botten van mensen vond. Het tweede bouwwerk is La Viera. Ook deze deed waarschijnlijk dienst als grafkamer, maar hierin vond men alleen werktuigen. De derde is de Tholos van Romeral. Het is de jongste van de drie, wellicht werd deze rond 1.800 voor Christus gebouwd. De Tholos van Romeral ligt ook niet bij de andere twee. De dolmen van Antequera staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dolmen van Antequera

Museum van Antequera

Het meest beroemde beeld dat hier staat, is het standbeeld van Efebo. Dit bronzen beeld vond men in 1950 op een lokale boerderij en is het meest gave Romeinse standbeeld dat ooit in Spanje werd gevonden. Verder exposeert dit museum onder andere juwelen en een collectie schilderwerken van Cristóbal Toral Antequera.

Breng een bezoek aan het museum van Antequera

Onze Lieve Vrouwenkerk van El Carmen

In Antequera staan veel kerken, maar deze mag je echt niet missen. Deze achttiende-eeuwse kerk heeft een imposant interieur, zeker het altaar doet je versteld staan. Het is gesneden uit rood dennenhout en versierd met beelden van pausen, heiligen en engelen. De rest van het interieur versierde men met oogverblindende kleuren.

Onze Lieve Vrouwenkerk Antequera

Museum en klooster van de Carmelitas op blote voeten

In dit klooster, wat nu tevens dienstdoet als museum, stelt men de hoogtepunten van het cultureel erfgoed van Antequera tentoon. Één van de stukken die je hier moet zien, is het schilderij van Theresia van Ávila. Zij was de stichter van de Carmelitas op blote voeten. Een andere reden om dit klooster te bezoeken, is vanwege de lekkernijen. Als je er binnenkomt, kom je bij een kleine balie waarop allerlei gebakjes en delicatessen zijn uitgestald. Deze zijn gemaakt door de nonnen en allemaal te bestellen.

Klooster en museum Carmelitas

Romeinse baden

In de zomer van 1998 ontdekte men bij toeval deze hete baden. Het complex werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. De thermen bevinden zich binnen stevig gebouwde historische muren. De baden zijn afgewerkt met kwaliteitsmarmer, de vloeren bestaan uit een mozaïek waarin een zeegod wordt afgebeeld.

Romeinse baden Antequera

Omgeving

Natuurgebied Torcal

Dit bijzondere karstgebergte ligt op een klein half uur rijden van Antequera en is sinds 1929 een beschermd natuurgebied. Je vindt hier gekke, grijze rotsformaties zo ver het oog reikt. Omdat deze platte rotsen in perfecte stapeltjes neergelegd lijken te zijn, draagt het de bijnaam 'pannenkoekgebergte'. We raden je aan om een van drie wandelingen te maken. Ze variëren in lengte (en moeilijkheid) van 1,5 tot 7,2 kilometer. De langste is de oranje route. Deze is het moeilijkst, maar ook het leukst en mooist; je waagt je op smalle paadjes, op gladde rotsen en tussen nauwe doorgangen. Onderweg overbrug je een hoogteverschil van 260 meter. Trek ongeveer 3,5 uur uit voor deze hele route. Alle wandelingen starten bij het bezoekerscentrum. Toegang en parkeren is gratis. De route ernaartoe is al de moeite waard: de bergweg naar El Torcal (A-7075) telt een aantal haarspeldbochten en slingert zich een weg omhoog langs prachtige uitzichtpunten.

El Torcal bij Antequera

Lagune van Fuente de Piedra

Wil je liever vogels spotten? Dat kan bij de lagune Fuente de Piedra, het grootste zoutmeer van Spanje. In het voorjaar kleurt het hier roze van de flamingo’s. De lagune van Fuente de Piedra ligt op zo’n 25 minuten rijden van Antequera.

Flamingo in Fuente de Piedra, Antequera

Lobo Park

Op minder dan twintig minuten rijden van Antequera vind je het Lobo Park. In dit park, dat in 2004 werd opgericht, creëerde men een semi-natuurlijke leefomgeving voor wolven. Wil je deze mooie dieren bestuderen, dan biedt dit park je de perfecte kans.

Vervoer

Je kunt Antequera makkelijk bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan kun je deze parkeren aan de rand van de stad. Vaak zijn de parkeerplaatsen wel betaald. Er zijn dagelijks busritten vanaf Granada, Malaga, Cordoba, Sevilla en Almeria naar Antequera. De hogesnelheidstrein AVE stopt eveneens in Antequera. Houd er wel rekening mee dat de trein slechts tot Station Santa Ana rijdt.

Ballon!