Arcos de la Frontera, Andalusië

Arcos de la Frontera In de provincie Cádiz ligt een adembenemend wit dorpje bovenop een heuveltop: Arcos de La Frontera. Als je een lijn trekt van Sevilla naar Gibraltaar, kom je ongeveer halverwege Arcos de La Frontera tegen. Het dorp wordt door zijn ligging en iconische witte huizen gezien als een van de mooiste dorpen in Spanje, maar ook dankzij de verschillende bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, waaronder de Santa Maria-basiliek, waarvan de toren al van verre te zien is.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kleine Basiliek van Santa Maria

De kleine Basiliek van Santa Maria is de oudste parochiekerk van Arcos de la Frontera. De kerk werd gebouwd op de restanten van een Arabische moskee over een tijdsperiode van zes eeuwen. Doordat de bouw zo lang duurde, hebben er diverse architecten aan gewerkt met elk hun eigen stijl. Dit is ook terug te zien in het gebouw. De originele klokkentoren raakte beschadigd tijdens een aardbeving in 1755: de neoklassieke vervanger is nog altijd niet af.

Kleine Basiliek van Santa Maria

San Pedro-kerk

Een kerk vol prachtige versieringen en details. De bouw van de kerk begon na de val van de Moren en staat waarschijnlijk bovenop de plek van een oud islamitisch fort. De San Pedro-kerk bevat het oudste altaarstuk van de provincie Cádiz, gemaakt in de zestiende eeuw.

San Pedro-kerk

Kasteel van Arcos de la Frontera

Het kasteel van Arcos de la Frontera (Castillo de los Duques) is het hoogste punt van de stad. Tijdens de heerschappij van de moslims werd het kasteel gebruikt als militair fort. Het kasteel is een privébezit, het is niet mogelijk om naar binnen te gaan. De buitenkant is wel goed te aanschouwen vanaf het Cabildo-plein en vanaf de stadsmuren van het kasteel, dat in de veertiende en vijftiende eeuw heropgebouwd werd, schiet je de klassieke plaatjes die je op elke ansichtkaart tegenkomt. Het Cabildo-plein is overigens het hart van Arcos' oude stad. Je kijkt er mooi weg over de Río Guadelete.

Kasteel Arcos de la Frontera

Omgeving

Majaceite-rivier

Op iets meer dan een kwartier rijden van Arcos de la Frontera ligt de Majaceite-rivier, ook bekend als de Guadalcacín. Het is de grootste zijrivier van de Guadalete-rivier. Geniet hier van de rust en natuur tijdens een wandeling langs de rivier. Onderweg kom je meerdere bruggetjes en watervalletjes tegen.

Majaceite rivier
Ballon!