Bornos, Andalusië

Bornos Bornos is een van de plaatsen langs de pittoreske ‘route van witte stadjes’ in Andalusië. Witgekalkte huizen en geplaveide wegen sieren het straatbeeld. De meeste gebouwen in het kleine historische centrum stammen uit de Renaissance. In tegenstelling tot andere plaatsen op de route, wordt Bornos niet zo druk bezocht. Bornos ligt aan de oevers van een groot stuwmeer in een groene en heuvelachtige omgeving. Watersporters, wandelaars, vissers en vogelspotters vermaken zich hier uitstekend.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Reservoir van Bornos

Bornos ligt aan de oever van een groot stuwmeer. Vanuit het stadje kijk je uit over dit blauwe reservoir, dat omgeven wordt door glooiende heuvels. Het kalme water, dat afkomstig is van de rivier de Guadalete, is een populaire plek voor tal van watersporten. Van kajakken en zeilen tot stand up paddling en waterskiën. Het 630 hectare grote meer is sinds 1989 een beschermd natuurgebied. Ook vissers en vogelspotters vermaken zich hier prima.

Reservoir van Bornos

Kasteel van Riberas

Dit kasteel van Moorse oorsprong ligt middenin Bornos. Grote delen van het bouwwerk zijn goed bewaard gebleven, waaronder de vele arcadebogen. De omringende tuinen zijn mooi om te zien. Het kasteel is een goed startpunt van een wandeling door Bornos, aangezien hier tegenwoordig ook het toeristenbureau is gevestigd.

Kasteel van Riberas, Bornos

Kerken en kloosters

Bornos heeft diverse kerken en kloosters. Het belangrijkste religieuze gebouw van de stad is de kerk van Santo Domingo de Gúzman. Opvallend genoeg heeft deze kerk twee bouwstijlen; gotisch en barok. De bouw moet ergens in de vijftiende of zestiende eeuw begonnen zijn. Vooral het hoofdaltaar is indrukwekkend om te zien. De kerk ligt aan hetzelfde pleintje als het kasteel van Riberas. Van het klooster van San Bernardino uit het jaar 1505 zijn enkel nog de muren en een deel van de toren overgebleven. Beter bewaard gebleven is het Corpus Christi-klooster uit 1597, dat tegenwoordig als school wordt gebruikt. De binnenplaats wordt omgeven door arcadebogen.

Kerken in Bornos

Omgeving

Route van de witte stadjes

Bornos maakt onderdeel uit van de route van de witte stadjes (‘pueblos blancos’ in het Spaans). Dit is een toeristische route door Andalusië, langs typische en zeer pittoreske dorpjes met witte huizen. Deze huizen stammen uit de tijd van de Moorse overheersing in Andalusië en zijn met hun dikke muren, witte gevels en kleine ramen perfect ingesteld op het mediterrane klimaat. Ook diverse andere steden in de omgeving van Bornos behoren tot deze historische route. De dichtstbijzijnde zijn Espera (10 kilometer), Arcos de la Frontera (13 kilometer, één van de grootste witte dorpen van Andalusië), Villamartín (18 kilometer), Prado del Rey (24 kilometer), Puerto Serrano (24 kilometer) en El Bosque (30 kilometer).

Arcos de la Frontera

Vervoer

Te voet

Het centrum van Bornos is compact, met smalle geplaveide straatjes. Je kunt daardoor het beste te voet gaan. Zo vallen ook de charmante details van de witgekalkte huizen het beste op. Een goed startpunt is het plein Alcalde José González. Hier liggen het kasteel van Riberas, de kerk van Santo Domingo de Gúzman en het informatiecentrum van Bornos. Je hebt niet lang nodig om alles te voet te verkennen.

Feiten

Autonome gemeenschap Andalusië
Stad Bornos
Oppervlakte 54 km²
Hoogte 182 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Central European Time Zone (geen tijdverschil met Nederland)
Ballon!