Cádiz, Andalusië

Cádiz, Andalusië Cádiz is één van de oudste steden in Europa, met een rijke handelsgeschiedenis. Dat maakt dat er veel te zien en te doen is. Op de prachtige kathedraal prijkt een gouden koepel en ook het Plaza de la Catedral is een parel. Dwaal door de straten van het centrum en verbaas je door het mengelmoesje van architectuur uit diverse eeuwen. Het groene Plaza de Mina wordt ook wel het hart van de stad genoemd. Het is een oude kloostertuin, met volop schaduw onder de bomen. Monumentale panden uit de achttiende en negentiende eeuw omringen de tuin.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Cádiz

De gouden koepel zie je al van verre glinsteren in de zon. Het is een uniek en typisch onderdeel van deze kerk, die over een periode van ruim honderd jaar gebouwd is en daardoor kenmerken heeft van de barok, rococo en neoclassicisme. Met het entreekaartje van de kathedraal heb je ook toegang tot de oude crypte en toren. De toren biedt een prachtig uitzicht over de stad. Blijf nog even nagenieten op een van de gezellige terrasjes op het bruisende plein voor de kathedraal.

Kathedraal van Cádiz

Forten van Cádiz

Als rijke handelsstad werd Cádiz in het verleden regelmatig aangevallen. De twee forten, Castillo de San Sebastián en Castillo de Santa Catalina, moesten de inwoners beschermen. Castillo de San Sebastián is weliswaar niet open voor publiek, maar je kan het wel bereiken via het pad over de zee. Op de terugweg heb je een uniek uitzicht op de stad. De vesting Castillo de Santa Catalina is wel geopend voor bezoekers. Het kasteel heeft twee bastions en vanaf de stadswal heb je een mooi uitzicht.

Vesting van Cádiz

Barrio del Pópulo

El Pópulo is één van de oudste wijken van Cádiz en je vindt hier talloze gezellige pleinen. De wijk stamt uit de dertiende eeuw en herbergt oude panden, stadspoorten en tegenwoordig ook allerlei restaurants. Uniek is het oude Romeinse Theater dat hier in 1980 letterlijk opdook, nadat een oud pakhuis compleet afbrandde. Breng een bezoek aan dit grote theater, het geeft een mooi beeld van het leven in het rijke Cádiz ten tijde van het Romeinse Rijk.

Centrum van Cádiz

De pleinen van Cádiz

Net als veel andere steden in Spanje heeft Cádiz diverse, gezellige pleinen. Het zijn stuk voor stuk bruisende plekken waar ook de locals samenkomen. Leuk is het Plaza de las Flores, het plein van de bloemen (die hier in stalletjes verkocht worden). Het ruime Plaza San Juan de Dios ligt voor het stadhuis en heeft naast fonteinen en palmbomen ook bankjes om even op neer te ploffen. Plaza San Antonio, ooit het belangrijkste plein, ligt tussen de statige herenhuizen. Tegenwoordig is Plaza de Mina het bruisende hart van de stad. Hier vind je ook het Museo de Cádiz.

Pleinen van Cádiz

Torre Tavira

Deze barokke uitkijktoren stamt uit de achttiende eeuw en biedt een heel speciaal uitzicht over Cádiz. Je vindt de toren in het centrum van de stad. Klim omhoog naar dit hoogste punt en beleef de stad via de Camera Obscura. Tijdens de rondleiding krijg je allerlei informatie over Cádiz, terwijl je kijkt naar livebeelden van het leven rondom de toren.

Torens van Cadiz

Stranden van Cádiz

Cádiz is een schiereiland dat je bereikt via een landtong of één van de twee imposante bruggen. Het ligt aan de Costa de la Luz, een van de Costa's aan de Atlantische Oceaan. Playa La Caleta ligt het dichtstbij het centrum en tussen de twee forten in. Je vindt hier diverse visrestaurants. Het lange Playa de la Victoria ligt langs het zuidelijke, nieuwe gedeelte van Cádiz en is een van de mooiste stranden van de regio.

Cadiz

Omgeving

El Puerto de Santa Maria

Aan de overkant van de Baai van Cádiz ligt de oude nederzetting El Puerto de Santa Maria. Het is gemakkelijk met de veerboot te bereiken vanuit Cádiz. Dit is nu een van de sherry-steden van Andalusië en publiekstrekker is onder andere de grote bodega van Osborne. Tijdens een rondleiding leer je alles over sherry en aan het einde kun je de diverse soorten proeven. Een andere bezienswaardigheid is de stierenvechtarena. Het imposante gebouw en is een van de grootste van Spanje. Het centrum van El Puerto Santa Maria is gezellig en authentiek. Interessant zijn ook de Nuestra Senora de los Milagros-kerk, de dertiende-eeuwse Moorse burcht San Marcos, de twee kloosters en de kloosterkerk.

El Puerto de Santa Maria

Stranden en waterparken

Naast de stranden direct bij Cádiz vind je op maximaal een half uur rijden nog meer plekken om van de Spaanse zon te genieten. Bij Puerto Real en El Puerto de Santa Maria liggen diverse zandstranden, onder andere Playa de Levante; het populaire, vier kilometer lange strand, met boulevard, bars en terrassen. Dichtbij het centrum van El Puerto ligt het rustige La Puntilla. Voor watersport zijn het Playa Vistahermosa en Playa Santa Catalina ten noorden van El Puerto Santa Maria een goede keuze. Kinderen zullen een dagje Aqualand Bahia de Cádiz leuk vinden, er zijn glijbanen voor alle leeftijden en natuurlijk ook diverse zwembaden en ligweiden.

Strand Cadiz

Parque Natural de la Bahia de Cádiz

Parque Natural de la Bahia de Cádiz is een moerasland dat zich uitstrekt door de Baai van Cádiz. Bezoek Isla de Trocadero, een eiland waarop veel trekvogels leven, zoals flamingo's, zee-arenden en lepelaars. Op het eiland staat ook de ruïne van een oude burcht. Naast de moerasgebieden zijn hier ook zoutvlakten. De oorspronkelijke zoutmijnen worden nu gebruikt voor de teelt van vis, met name schaal- en schelpdieren.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!