Córdoba, Andalusië

Córdoba Het authentieke Córdoba kent een eeuwenlange geschiedenis die verteld wordt door de talloze paleizen en pleinen van de stad. Vooral de kleurrijke patio's met de vele bloemen maken de stad uniek. De schaduwrijke hofjes met een fontein in het midden bieden verkoeling in de zomer en zijn veelal omsloten door een bloemenregen van geraniums en bougainville. De kathedraal Mezquita is de belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba. Hij herinnert aan de tijd dat Córdoba de levendige hoofdstad was van islamitisch Spanje, ongeveer een millennium geleden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Mezquita-kathedraal

De naam verklapt het al een beetje: de Mezquita was ooit een moskee, gebouwd door de Moren. De vele rood-witte bogen zijn kenmerkend voor het gebouw, ontstaan doordat de eerste zuilen te laag waren voor de moskee. In de loop der eeuwen, toen de christenen hun scepter er zwaaiden, is de kathedraal verder uitgebreid en werden de invloeden van verschillende bouwstijlen zichtbaar. De oude minaret is nu de klokkentoren en kan tegen een kleine vergoeding beklommen worden.

Mezquita kathedraal in Córdoba

Koninklijk Paleis van Córdoba

Het Alcazar de los Reyes Cristianos ligt aan de rivier Guadalquivir en is een goed voorbeeld van de Mujedar-architectuur, een combinatie van Moorse en christelijke bouwstijl. Niet alleen het paleis, maar vooral ook de tuinen maken het een bezoek meer dan waard. Vijvers en fonteinen worden omringd door bomen en kleurrijke planten. Vanaf de torens in de muur van het paleis heb je een schitterend uitzicht over de stad en de rivier.

Alcazar Córdoba

Judería

Deze prachtige en kleurrijke wijk van Córdoba kent een lange geschiedenis. Van oudsher leefde hier een grote Joodse gemeenschap, tot zij aan het einde van de vijftiende eeuw door de Katholieken verdreven werden. De oude synagoge is bewaard gebleven en in ere hersteld. Het Judería is nu een bruisende wijk met veel winkeltjes en terrasjes. De 331 meter lange brug Puente Romano verbindt de wijk met de aan de overzijde gelegen oude toren Torre de la Calahorra.

Juderia de Córdoba

De patio's in Córdoba

Ze staan niet voor niets op de lijst van UNESCO als immaterieel erfgoed; de met bloemen behangen patio's. Kleurrijke hofjes, meestal met een fontein in het midden en de muren vol bloempotten, gevuld met geraniums, bougainville, jasmijn, maar ook citrusboompjes.

Patios van Córdoba

Romeinse bezienswaardigheden van Córdoba

De Romeinse geschiedenis zie je terug in de zuilen van de oude tempel naast het stadhuis. Hoewel er slechts een klein deel bewaard gebleven is, geeft het een goed beeld hoe deze majestueuze tempel in de eerste eeuw na christus gebouwd is. De brug over de Guadalquivir-rivier, de Puente Romano, is ook van Romeinse oorsprong. Deze is echter regelmatig herbouwd en gerenoveerd, hierdoor zijn invloeden uit allerlei perioden zichtbaar.

Puente Romano

Omgeving

Medina Azahara

Een paar kilometer ten westen van Córdoba liggen de ruïnes van Medina Azahara, een oude islamitische stad die in de elfde eeuw bijna helemaal verwoest werd. Op dit moment is er nog maar een klein deel van de stad herontdekt, maar het biedt een mooi kijkje in lang vervlogen tijden. Een rondleiding met een gids brengt de stad echt tot leven.

Medina Azahara

Rondom Córdoba

Ten zuiden van Córdoba liggen uitgestrekte wijn- en olijfgaarden. Er zijn verschillende routes die door authentieke dorpjes voeren, zoals Aguilar de la Frontera met een uniek achthoekig plein. Hier vind je ook Montilla, vooral bekend vanwege de Amontillado Sherry. La Rambla, een goed half uur rijden vanaf Córdoba staat bekend om zijn keramiek, een langlopende nijverheid.

Olijfgaard Córdoba
Ballon!