Frigiliana, Andalusië

Frigiliana Frigiliana is een pittoresk, wit Andalusisch stadje op een half uurtje van de Spaanse kust. Het oude Moorse stadscentrum is een van de best bewaard gebleven historische stadscentra in de provincie Málaga en het straatbeeld wordt gedomineerd door geplaveide paden en prachtige witte huisjes. Struin door de smalle straatjes met gezellige restaurants, bewonder de botanische tuin Santa Fiora en wandel naar de top van de heuvel El Fuerte voor een waanzinnig uitzicht over de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Barribarto

Barribarto is het historische Moorse stadscentrum in de wijk Morisco-Mudéjar. Het is een van de best bewaard gebleven historische buurten in de provincie Málaga. In 2014 werd het benoemd tot nationaal erfgoed. Struin door de smalle straatjes en pak een gezellige terrasje voor een Spaans wijntje met wat tapas. Vanaf het centrum loopt de Route van de Keramiekplaten, hiermee wandel je langs twaalf keramiekplaten die het verhaal vertellen van de Moorse overheersing in de omgeving.

Het centrum van Frigiliana

Casa del Apero

In het oude deel van de stad staat het Casa del Apero, een historisch gebouw uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig vind je hier het toeristenbureau, de bibliotheek en het Archeologisch Museum. In het museum leer je over de rijke historie van het gebied. Het museum toont archeologische vondsten uit de omgeving: zo zie je er onder andere stukken uit het neolithicum en schatten uit de tijd van de Moren. Daarnaast is er een ruimte met hedendaagse kunst.

Casa del Apero

Plaza de las Tres Culturas

Elke donderdagochtend is er een traditionele markt met lokale producten op het levendige plein Plaza de las Tres Culturas. Er staan wekelijks zo'n vijftig kraampjes waar je de authentieke smaken proeft en de sfeer van de regio. Handgemaakte souvenirs, keramiek, sieraden, kleding, fruit, groenten, zoete gebakjes: je vindt het er allemaal. Het plein draagt dezelfde naam als het bekende meerdaagse cultuurfestival dat elk jaar in augustus wordt gehouden: Festival de las Tres Culturas. Het marktplein is het bruisend hart van het evenement.

Markt Frigiliana

Rietsuikerfabriek El Ingenio

Een bekende bezienswaardigheid in Frigiliana is de rietsuikerfabriek, ook wel El Ingenio genoemd. Dit is de enige nog in bedrijf zijnde rietsuikerfabriek van Europa. Enkele machines uit begin twintigste eeuw zijn nog steeds in gebruik. In het voorjaar is de fabriek één dag geopend voor publiek tijdens de Dag van de Rietsuiker. Gelukkig kun je wel het hele jaar door genieten van de rietsuikerstroop (miel de caña): verschillende winkels in het dorp verkopen de stroop en meerdere restaurants serveren gerechten die ermee bereid zijn.

El Ingenio, Frigiliana

Heuvel El Fuerte

Achter het dorp ligt de bijna duizend meter hoge heuvel El Fuerte. Via een wandeling van zeven kilometer bereik je, na een flinke klim, de top. Na je inspanning word je beloond op waanzinnige uitzichten over omliggende dorpen, de bergen en de zee. De wandeling start vanaf het plein Plaza del Ingenio. Rondom Frigiliana lopen nog een aantal prachtige wandelroutes van verschillende niveaus: hierover kan de toeristeninformatie je uitgebreid informeren.

Heuvels omgeving Frigiliana

Botanische tuin Santa Fiora

Aan de promenade, die loopt van het historische stadscentrum tot aan de straat Avenida Carlos Cano, vind je de botanische tuin Santa Fiora. De tuin werd aangelegd om planten in te verzamelen die door de eeuwen heen door dorpsbewoners werden gebruikt voor verschillende doeleinden. Denk aan voedsel en om verschillende producten zoals schoenen en manden mee te maken. De tuinen zijn opgesteld voor bezoekers.

Bezoek de botanische tuin

Kasteel van Lizar

Via een steile weg vanuit het dorp bereik je de ruïne van het oude Moorse kasteel van Frigiliana. Vandaag de dag is er nog maar weinig over van het ooit zo imposante Kasteel van Lizar, dat een oppervlakte van wel vierduizend vierkante meter besloeg. Wanneer het kasteel precies gebouwd werd is niet duidelijk: in alle waarschijnlijkheid was dit tussen de negende en de elfde eeuw. In de zestiende eeuw werd het kasteel in opdracht van koning Philip II met de grond gelijk gemaakt, om te voorkomen dat de Moren zich er konden verschuilen tijdens de opstanden. Ondanks dat er niet veel meer over is van het kasteel, is het uitzicht over de omgeving vanaf hier prachtig. Dit maakt de klim omhoog dan ook zeker de moeite waard.

Omgeving

Natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Frigiliana ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Het gebied vormt de natuurlijke grens tussen de provincies Málaga en Granada. Het landschap wordt gedomineerd door pijnbomen, bergtoppen, diepe ravijnen, watervallen en grotten. Wandelroutes starten vanuit verschillende dorpjes, waaronder Frigiliana en het nabijgelegen El Acebuchal: laat je bij de toeristeninformatie informeren over de mogelijkheden. Een populaire route begint in het dorp Canillas de Aceituno, op een uurtje rijden van Frigiliana. De wandelroute El Saltillo is een prachtige acht kilometer lange wandeling die heen en terug circa drie uur duurt. Het pad loopt door een kloof en brengt je naar de watervallen van El Saltillo.

Natuurgebied Sierras de Tejeda

El Acebuchal

Vlak bij Frigiliana ligt het idyllische zeventiende-eeuwse dorpje El Acebuchal. De naam is afgeleid van het Arabische woord 'acebuche', dat olijfbos betekent. Hoewel het dorp halverwege de twintigste eeuw nog geheel verlaten was en de bijnaam 'spookstad' had, is het inmiddels geheel gerenoveerd. Vanuit het dorp starten een aantal mooie wandelroutes door het natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama.

El Acebuchal

Zon- en Wijnroute

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Frigiliana: het dorpje ligt namelijk aan de vijftig kilometer lange Zon- en Wijnroute (Ruta del Sol y Vino). In de omgeving wordt de muskaatdruif gekweekt. Rijd de schilderachtige route langs pittoreske dorpjes waar je de heerlijke witte wijnen kunt proeven. Hét wijndorp van de streek Axarquía is Cómpeta, een prachtig dorp omringd door wijngaarden. In augustus vindt er het evenement De Nacht van de Wijn (El Noche del Vino) plaats. Cómpeta ligt vlak bij Frigiliana.

Zon Andalusië

Vervoer

Te voet of per toeristentrein

Frigiliana is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. Houd er wel rekening mee dat het dorp op een heuvel is gebouwd: de straatjes naar de hoger gelegen delen van het dorp kunnen steil zijn. Een goed alternatief voor lopen is het toeristentreintje dat door het dorp rijdt en je langs de belangrijkste plekken brengt.

Openbaar vervoer

In het dorp zelf rijdt geen bus, tram of metro. Je kunt het nabijgelegen Nerja met de bus bereiken: vanaf hier reis je met het openbaar vervoer verder naar grotere steden als Málaga.

Geschiedenis

Eeuwenlang zwaaiden de Moren de scepter in Frigiliana, totdat de christenen eind vijftiende eeuw het dorp en de wijde omgeving veroverden. De Moorse bevolking werd vaak verbannen of gedwongen zich te bekeren tot het christendom, wat uiteindelijk een opstand teweegbracht. De opstand begon in Granada: hoewel deze daar redelijk snel werd neergeslagen, nam de onrust in het nabijgelegen berggebied juist toe. De Moorse bevolking verschanste zich in de bergen en op de heuvel El Fuerte. Om te zorgen dat de Moren zich niet verder schuil konden houden, gaf koning Philip II de opdracht het Kasteel van Lizar – waar velen zich bevonden – met de grond gelijk te maken. De katholieke troepen slaagden er uiteindelijk in de opstand te onderdrukken. Deze strijd, die bekend staat als de Slag bij de Rots van Frigiliana, betekende de definitieve overwinning op de Moren.

Ballon!