Gaucín, Andalusië

Gaucín Een van de witte dorpjes in Andalusië is Gaucín. Het dorpje ligt op zo'n dertig minuten rijden van de Costa del Sol. Gaucín ligt in een adembenemende omgeving en wordt ook wel de toegangspoort tot Serranía de Ronda genoemd, een prachtig natuurgebied. Met een ligging op ruim zeshonderd meter heb je in Gaucín vaak een prachtig uitzicht. Met goed weer kun je zelfs Noord-Afrika zien. Het dorp zelf is een klein doolhof van smalle straatjes waarbij je telkens nieuwe pleintjes ontdekt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castillo del Aquila

Bovenop kale rotsen prijkt het Castillo del Aguila. Het waakt over de witte huizen van Gaucín. Het kasteel, gebouwd door de Romeinen, heeft een strategische ligging. De oost- en zuidkant waren vroeger praktisch onaantastbaar door de steile hellingen. Toen de Moren aan de macht waren is het kasteel del Aguila door de jaren heen uitgebreid, er zijn hierdoor meerdere bouwstijlen te aanschouwen. Verder heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over Gaucín zelf.

Castillo del Aguila

Fontein de los Seis Caños

In het centrum vind je de fontein de los Seis Caños. In de fontein zijn zes individuele gezichten gebeeldhouwd, waarbij uit elke mond water stroomt. De fontein is in 1628 gebouwd in de barokstijl.

Gaucín

El Hacho

Laat de drukte achter je tijdens een wandeling naar de top van El Hacho, waar je misschien wel het beste uitzicht over Gaucín hebt. Met goed weer kan je zelfs Marokko zien. De paden zijn op sommige stukken ruig en steil. In totaal maak je vierhonderd hoogtemeters en ben je twee uur bezig om naar de top te lopen.

Wandelen Spanje

Omgeving

Canyon de las Buitreras (canyon van de gieren)

Op zo'n drie kwartier rijden van Gaucín ligt de canyon van de gieren. De naam is niet geheel verrassend, de steile wanden zijn de nestplaatsen van een grote kolonie vale gieren. De Guadiaro-rivier heeft er een nauw ravijn uitgesleten. Door de hoogteverschillen zijn er ook meerdere watervallen te zien. Het is mogelijk om canyoning te doen in de Guadiaro-rivier, hiervoor worden excursies aangeboden. Geen zin om nat te worden? Er zijn ook meerdere wandelroutes rondom de canyon.

Canyon de las Buitreras

Sierra Crestellina

Op een kleine veertig minuten rijden vind je een klein beschermd natuurgebied genaamd Sierra Crestellina. Hier zijn meerdere wandelroutes met verschillende moeilijkheidsniveaus. Sommige toppen bieden een uitzicht over de rots van Gibraltar, de nabijgelegen dorpen Casares & Gaucín, Sierra Bermeja en de Middellandse Zee. Ook als wandelaar met weinig ervaring is de hoogste top van Sierra Crestellina goed te beklimmen.

Sierra Crestellina
Ballon!