Guadix, Andalusië

Guadix Op een uur rijden van Granada vind je het bijzondere grottendorp Guadix. Je vindt hier zo'n tweeduizend grottenwoningen die worden bewoond of dienstdoen als hotel. Deze huizen hebben kenmerkende witte gevels en schoorstenen die uit de rotsen lijken te komen. Guadix wordt omringd door natuurgebieden. Het ligt vlak bij het grote Nationaal Park Sierra Nevada. De opmerkelijke stad biedt ook de nodige bezienswaardigheden, waaronder een imposante kathedraal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grotwoningen

Overal in de provincie Granada vind je grotwoningen, maar nergens zijn er nog zoveel bij elkaar als in Guadix. Deze woningen zijn uitgehouwen in de kalkstenen heuvels. Door hun erg dikke muren, bieden de huizen een uiterst stabiel klimaat. Het hele jaar door is het er ongeveer negentien graden. Wil je deze grotwoningen niet alleen bekijken, maar ook zelf ervaren? Dat kan, een aantal zijn omgebouwd tot hotel.

Grotwoningen in Guadix

Grottenmuseum

In het grottenmuseum van Guadix zie je hoe mensen vroeger hun grottenwoning inrichtten. Je staat versteld van de simpele inrichting en het feit dat ook de dieren binnen leefden, samen met de familie. Extra leuk zijn de ingelijste brieven en verhalen van de oorspronkelijke bewoners. Door middel van deze anekdotes krijg je helemaal een goed beeld van deze mensen.

Bezoek het grottenmuseum van Guadix

Plaza de la Constitución (Plein van de grondwet)

Guadix werd gebouwd rondom dit centrale plein. Het dateert uit de zestiende eeuw en is ook op dit moment nog het hart van het dorp. Het is de ideale plek om even bij te komen in een van de bars of cafés. Vanaf dit plein loop je bovendien zo de gezellige hoofdstraat in, de Calle Ancha. Aan deze straat vind je veel lokale winkeltjes en prachtige herenhuizen uit de negentiende eeuw.

Plaza de la Constitución

Kathedraal van Guadix

Vanaf overal in de stad valt dit gebouw je op. Deze kathedraal uit de zestiende eeuw werd gebouwd in Gotische stijl, met een vleugje barok. Aan de buitenkant is het voornamelijk erg mooi om te zien hoe de rode zandsteen oplicht in de zon. De kathedraal van Guadix mag je ook van binnen bekijken. Daarnaast is er een bijbehorend museum.

Kathedraal van Guadix

Pottenbakkersmuseum

De grootse specialiteit van Guadix zijn keramieken accitanas-kruiken. In dit pottenbakkersmuseum, dat gevestigd is in - hoe kan het ook anders - een grotwoning, wordt hieraan volop aandacht besteed.

Breng een bezoek aan het pottenbakkersmuseum

Alcazaba van Guadix

Dit fort werd in de elfde eeuw gebouwd door de Moren. Het ligt op de top van een heuvel, waardoor het een prachtig panorama biedt over de stad en de omgeving. Jammer genoeg kun je het fort zelf niet bezoeken, maar het uitzicht maakt dit ruimschoots goed.

Alcazaba van Guadix

Omgeving

Baza

Deze stad, die in de vallei van Baza ligt, heeft ontzettend veel te bieden wat betreft historische- en archeologische overblijfselen. Kijk zeker bij de Iberisch-Romeinse overblijfselen van de stad Basti, met zijn twee necropolissen. Een daarvan is de beroemde ‘Dame de Baza’. Hier vond men de bekende vrouwen-buste, die in 1971 werd opgegraven. Natuurlijk is ook het Natuurpark Sierra de Baza prachtig. Je rijdt in ongeveer een half uur van Guadix naar Baza.

Sierra de Baza

Sierra de Huétor & la Alfaguara Natural Park

Een wondermooi natuurpark op een half uur rijden van Guadix is Sierra de Huétor. Het kenmerkt zich door zijn enorme diversiteit. In vergelijking met Nationaal Park Sierra Nevada, kent het weinig hoogteverschil. De flora is typisch mediterraan, met meer dan achthonderd soorten bloemen. Ook de dieren die er leven zijn divers: van wezels tot wilde geiten en zwijnen. Er zijn een aantal goed aangegeven wandelroutes, al vanaf drie kilometer.

Sierra de Huétor

Geschiedenis

Julius Caesar stichtte Guadix al in de eerste eeuw. Tot in 711 was de plaats niet van groot strategisch belang. Toen begon het zich te ontpoppen tot een belangrijke Moorse vestigingsstad. Tijdens de Reconquista in de vijftiende eeuw werd het opnieuw ingenomen door christenen. Gedurende deze Reconquista vluchtten de Moren naar de grottenstelsels, die zich in de gebergtes aan de voet van de Sierra Nevada bevonden. De Moren hakten deze grottenstelsels verder uit en maakten er zo grotwoningen van.

Ballon!