Jerez de la Frontera, Andalusië

Jerez de la Frontera In de provincie Cádiz ligt Jerez de la Frontera: de stad van sherry, paardrijkunst en de bakermat van de flamenco. Bezoek een wijnmakerij, woon een beroemde paardenshow bij en struin door de flamencowijk Barrio Santiago, waar de muziek- en danstraditie nog springlevend is. Het oude stadscentrum ademt de fascinerende geschiedenis van Jerez: bezoek de prachtige kerken en bewonder Fort Alcázar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Alcázar

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is het van oorsprong Moorse fort uit de elfde eeuw: het prachtige complex is een van de best bewaard gebleven overblijfselen uit het Almohaden-tijdperk in Andalusië. In de twaalfde eeuw kwam het fort in handen van de Almohaden, een Berberse moslimdynastie, totdat de christenen het gebied heroverden. Van de oorspronkelijke islamitische vesting zijn nog enkele elementen bewaard gebleven, waaronder twee torens, een deel van de verdedigingsmuur, de Arabische baden en een moskee met minaret. Struin door het indrukwekkende complex en geniet van de prachtige uitzichten over de stad vanaf de torens. Boven in Paleis Villavicencio – een van de bouwwerken in het fort – bezoek je de Camera Oscura (verduisterde ruimte), waar je prachtige livebeelden van de stad ziet. Sla tot slot ook zeker de kleurrijke tuinen van het Alcázar niet over.

Fort Alcázar, Jerez de la Frontera

Bodega Tío Pepe

De stad staat bekend om de productie van de versterkte wijn sherry – de Engelse verbastering van Jerez. Het perfecte microklimaat en de kalkrijke bodem zorgen voor de ideale productieomstandigheden. In Jerez vind je tal van wijnmakerijen (bodega's) waar de meest verrukkelijke sherry's worden geproduceerd en bewaard. Vlak bij Fort Alcázar bezoek je de bodega Tío Pepe. Halverwege de negentiende eeuw begon de familie González Byass met de productie van sherry. Ze groeiden uit tot een van de belangrijkste wijnproducenten van het land. Kies voor een rondleiding door de wijnkelders met aansluitend een proeverij.

Jerez de la Frontera sherry

Kathedraal Jerez de la Frontera

Een bekende bezienswaardigheid in Jerez de la Frontera is de imposante kathedraal, gelegen in het oude stadscentrum. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw en werd in de zeventiende en achttiende eeuw gerestaureerd: zowel barokke, gotische als neoclassicistische elementen sieren de gevel van dit architectonische hoogstandje. Binnen in de kerk bevindt zich een museum, waar je onder andere werken van de kunstenaars Francisco de Zurbarán en Juan Rodríguez bewondert. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De kathedraal ligt op zo'n vijf minuten lopen van drie mooie pleinen: Plaza Plateros, Plaza de la Asunción en Plaza del Arenal. Strijk neer op een van de terrassen voor een heerlijk glaasje sherry of lekkere tapas en geniet van het uitzicht.

Kathedraal Jerez de la Frontera

San Miguelkerk

In de karakteristieke wijk San Miguel bewonder je de prachtige San Miguelkerk: volgens sommigen is deze gotische kerk zelfs nog mooier dan de kathedraal. Ondanks dat de bouw al in de vijftiende eeuw begon, werd de kerk in de achttiende eeuw pas volledig voltooid: door de jaren heen werden prachtige renaissance- en barokelementen toegevoegd.

San Miguelkerk Jerez de la Frontera

Koninklijke Paardrijschool

Naast sherry staat Jerez ook bekend om de paardrijkunst. Een negentiende-eeuws paleis huisvest de Koninklijke Paardrijschool (Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre), waar de wereldberoemde kartuizerpaarden worden opgeleid. Woon een training bij of scoor een ticket voor de indrukwekkende paardenshow 'How the Andalusian Horses Dance', waarbij traditionele Spaanse muziek en ruiters in achttiende-eeuwse kledij de show stelen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de paardrijkunst in Jerez? Kies dan voor een rondleiding over het terrein of bezoek een van de twee musea. Neem daarnaast ook even de tijd voor de botanische tuinen.

Het paleis van de Koninklijke Paardrijschool

Andalusisch Flamencocentrum

Jerez wordt gezien als de bakermat van de flamenco: een muziek- en danstraditie die diep geworteld is in de Andalusische cultuur. De stad heeft een aantal beroemde zangers en danseressen voortgebracht, waaronder Manuel Torre, Moraíto Chico en José Mercé. Vooral in de wijken Santiago en San Miguel is de traditie nog springlevend: op verschillende plekken kun je hier het hele jaar door de fascinerende dans met eigen ogen bewonderen. In Santiago bezoek je het Andalusisch Flamencocentrum (Centro Andaluz de Flamenco). Het centrum huisvest onder andere een museum waar je unieke films, boeken, audiomaterialen en schilderijen van grote flamenco-artiesten ziet.

Jerez flamenco

Archeologisch Museum

Aan het Marktplein (Plaza de la Mercado) ligt het Archeologisch Museum. De collectie bevat vondsten uit de regio, met unieke stukken uit onder andere de middeleeuwen, de Romeinse tijd en de tijd van de Moorse overheersing.

Bezoek het Archeologisch Museum

Omgeving

Kartuizerklooster van Jerez

Op tien minuten rijden van het stadscentrum bezoek je het indrukwekkende gotische Kartuizerklooster (Cartuja de Jerez) uit de vijftiende eeuw, met barokke elementen uit de zeventiende eeuw. De beroemde kartuizer-paarden die de Koninklijke Rijschool traint, danken hun naam aan het feit dat de monniken van het klooster, die lid waren van de Orde der Kartuizers, fokten met dit ras. De monniken hadden hiervoor vierduizend hectare grond tot hun beschikking. In 2001 verlieten ze het klooster: vandaag de dag is deze prachtige plek opengesteld voor publiek.

Jerez Cartuja de Jerez

Sherryroute Jerez

Samen met El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda vormt Jerez de Sherry Driehoek: door de wijnregio loopt een 75 kilometer lange route die je langs historische wijnsteden, tal van wijngaarden en prachtige witte stranden leidt. Bezoek verschillende bodega's en proef de meest verrukkelijke sherry's. In Chipiona bevindt zich de authentieke bodega El Castillito en het Moscatelmuseum en bij Rota liggen prachtige stranden.

Sherryroute Jerez

Costa de la Luz

De Atlantische kust van Andalusië wordt ook wel de Kust van het Licht genoemd. De kust dankt zijn naam aan het felle zonlicht dat weerkaatst op de oceaan en de witte zandstranden.

Vervoer

Te voet

Jerez is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Jerez beschikt over een redelijk uitgebreid busnetwerk, waarmee je zo goed als de hele stad bereikt. Je reist vanaf Jerez ook gemakkelijk met de bus of met de trein naar omliggende dorpen en grotere steden, zoals Málaga en Sevilla. Vanaf het treinstation loop je in een kwartier naar het oude stadscentrum.

City Sightseeing bus

De City Sightseeing bus stopt bij belangrijke bezienswaardigheden, waaronder Fort Alcázar en de kathedraal. De route start vanaf Plaza del Arenal. Raadpleeg de website van City Sightseeing voor actuele vertrektijden en bushaltes.

Vanaf het vliegveld

Het vliegveld van Jerez – ook wel bekend als Aeropuerto de La Parra - ligt op acht kilometer afstand van de stad. Je bereikt de stad met de trein en bus. Er gaan echter geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland: verschillende luchthavens in België en Duitsland vliegen wel op Jerez. De internationale luchthaven van Sevilla - ook wel San Pablo Airport genoemd – ligt op zo´n honderd kilometer afstand van Jerez.

Geschiedenis

Door de eeuwen heen is de stad vaak van naam en heerser veranderd: de Feniciërs noemden de stad Xera, de Romeinen doopten het om tot Ceret en de Moren gaven de plek de naam Xerix. Tijdens de heerschappij van de Almohaden in de twaalfde en begin dertiende eeuw bloeide de stad op. Het stadscentrum van Xerix werd door de Almohaden aanzienlijk uitgebreid met onder andere prachtige moskeeën en paleizen. Nog altijd zie je in Fort Alcázar elementen uit deze tijd terug. Tijdens de Moorse overheersing vormde de stad de grens tussen het christelijke noordelijke deel en het ismalitische zuidelijke deel van Andalusië. De toevoeging la frontera, wat grens betekent, stamt uit deze tijd. Jarenlang probeerden de christenen de stad zonder succes te veroveren: halverwege de dertiende eeuw slaagde koning Alfonso X er alsnog in de Almohaden te overmeesteren. De christenen noemden de stad Jerez en op de plek van de moskeeën kwamen kerken te staan.

Vanaf de achttiende eeuw kwam de grootschalige wijnproductie op gang in de regio: tot op de dag van vandaag is de versterkte wijn sherry – die louter in de wijnregio Jerez wordt geproduceerd - een van de belangrijkste exportproducten. Het perfecte microklimaat en de kalkrijke bodem zorgen voor de ideale productieomstandigheden. Het Engelse woord sherry is een verbastering van Jerez.

Ballon!