Jimena de la Frontera, Andalusië

Jimena de la Frontera Smalle geplaveide straten, karakteristieke huizen met witgekalkte gevels en roestbruine dakpannen sieren het plaatsje Jimena de la Frontera. Het heeft een gemoedelijke, dorpse sfeer met een Moorse kasteel dat op een heuvel boven de stad uittorent. In het aangrenzende natuurpark Los Alcornocales wandel en fiets je tussen duizenden kurkeiken. Of neem je op een warme zomerdag een duik in de Hozgargante-rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Jimena de la Frontera

De bekendste bezienswaardigheid van Jimena de la Frontera is zonder twijfel het kasteel. Het staat bovenop een heuvel en is daardoor vanuit de wijde omgeving te zien. De middeleeuwse vesting werd gebouwd door de Arabieren op de overblijfselen van een Romeinse stad. Het kasteel is aangemerkt als beschermd cultureel erfgoed. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de vele witte kalkstenen huizen in het lager gelegen Jimena de la Frontera en op het omliggende platteland.

Kasteel van Jimena de la Frontera

Geschiedenis

Veel plaatsen in Andalusië hebben de woorden ‘de la Frontera’ in hun naam. Jimena de la Frontera is er daar één van. Dit heeft zijn oorsprong in de dertiende eeuw. In deze periode was Andalusië het toneel van hevige strijd tussen de Arabieren, die veel plaatsen in Andalusië al eeuwenlang in handen hadden, en de christenen, die de Moorse heerschappij wilden beëindigen. Veel steden lagen op de grens (‘frontera’ in het Spaans) tussen het grondgebied van de Moren en Spanjaarden.

Ballon!