Las Alpujarras, Andalusië

Vallei Las Alpujarras In de Spaanse provincies Granada en Almeria ligt de vallei Alpujarras. In deze vallei ligt een verzameling van pittoreske dorpjes die zich kenmerken door witte huisjes die vaak met elkaar verbonden worden door hun platte daken en opvallen door hun schoorstenen. Je kunt hier heerlijk door de oude straten wandelen en even het gevoel hebben dat de tijd heeft stilgestaan. De invloed van de oude Moorse cultuur is nog overal terug te zien. Het schilderachtige landschap van de vallei leent zich uitstekend voor lange wandeltochten en het nabijgelegen Sierra Nevada-gebergte vormt een indrukwekkend achtergronddecor. De ligging geeft het gebied een uniek klimaat. Het is hier bijna nooit te warm of te koud en dat maakt het een heerlijke regio om het gehele jaar te bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Poqueira-kloof

De Poqueira-kloof ligt ten noorden van Órgiva en is een van de meest bezochte berggebieden van de provincie Granada. Bij de kloof liggen drie ontzettend idyllische dorpjes. Bubíon, Capileira, en Pampaneira. Deze dorpen worden tot de mooiste van Spanje gerekend. Wandel door de smalle straatjes tussen de witte huisjes en bezoek de ambachtelijke winkeltjes, waar van alles en nog wat verkocht wordt. De mooiste tapijten van de Alpujarras worden in Pampaneira gemaakt. En de bron van San Antonio, naast de kerk, is legendarisch. Drink uit deze bron als je op zoek bent naar een partner en wacht op een wonder. Vanuit het hoger gelegen Capileira kun je prachtige wandelingen door de Poqueira-kloof maken. Wandel bijvoorbeeld vanaf Capileira naar Bubíon en vervolgens naar Pampaneira. Je wandelt gedeeltes langs prachtige fruitbomen, langs een rivier in een kloof, maar ook door de dorpen zelf. De dorpen liggen zo dicht bij elkaar, dat je de tocht binnen een paar uur kunt voltooien. De hoogteverschillen maken het een middelzware tocht, maar met een normale conditie is de wandeling goed te voltooien. In de dorpjes kun je een welverdiende pauze inlassen en zo cultuur en natuur prima combineren.

Poqueira kloof

Lanjarón

Van alle dorpen in de Alpujarras ligt Lanjarón het dichtste bij Granada. Binnen driekwartier rijd je vanaf Granada naar het dorp toe. Lanjarón is het meest bekend door haar water. Het plaatsje bezit thermische bronnen en voor een dagje spa en wellness zit je in deze plaats dus goed. Ook komt er erg helder bronwater uit dit dorp, dat door het hele land heen verkocht wordt. Als je meer wil weten over de bijzondere band die dit dorp heeft met water, kun je terecht in het Watermuseum. Lanjarón is een perfecte uitvalsbasis om de rest van het gebied te ontdekken.

Lanjarón

Órgiva

Als je vanuit Lanjarón over de A-348 een kwartier naar het oosten rijd, kom je uit in de hoofdstad van het westelijk deel van de regio. Órgiva is al vanaf een afstand goed herkenbaar door haar slanke zestiende-eeuwse kerktorens. De Onze Lieve Vrouwe van Verwachting kerk dateert uit 1580, hoewel er op deze plaats al veel langer een christelijk heiligdom te vinden was. De kerk is zowel van buiten als van binnen prachtig om te zien. Of wandel naar de Hermitage van San Sebastian. Vanaf hier heb je schitterend uitzicht over de stad. De hermitage is ook met de auto te bereiken, maar wandelend kun je direct veel van de mooie architectuur van het dorp bekijken en veel meer van de sfeer proeven.

Órgiva

Trevélez

Met haar ligging op 1476 meter boven de zeespiegel is Trevélez het hoogste dorp van Spanje. Het dorp is opgedeeld in drie wijken. Barrio Bajo is de lage wijk en het meest toeristische gedeelte van de plaats, Barrrio Medio is de middelste wijk en wordt gekenmerkt door de vele ezels die door de straten lopen en Barrio Alto is de hoge wijk waar je alles over de geschiedenis van de plaats te weten zult komen. Ook heb je hier adembenemende uitzichten over de omgeving en leiden talloze wandelroutes je naar de hoogste punten van de Sierra Nevada.

Trevélez

Wandeltochten

In de Alpujarras kun je heerlijk wandelen. Er lopen talloze wandelroutes door het bergachtige gebied die je langs adembenemende landschappen en naar de meest pittoreske dorpjes zullen brengen. Wandel bijvoorbeeld van Bubíon naar Ferreirola. Deze wandeling duurt tussen de twee en drie uur en loopt grotendeels over goed begaanbare paden. Of daag jezelf uit met een wandeling van Trevelez naar Refugio Poqueira. Binnen vijf uur, verdeeld over negen kilometer zul je flink wat hoogteverschil moeten overwinnen. Een goede conditie, enige ervaring en stevige wandelschoenen zijn hier voor vereist. Maar er lopen nog veel meer prachtige routes door het gebied. Kies jouw uitvalsbasis en ga op ontdekkingstocht.

Wandelen in de Alpujarras

Vervoer

De meeste plaatsen in de Alpujarras zijn prima per auto te bereiken. Vanuit Granada rijd je binnen een uur naar de mooiste dorpen toe. De wegen zijn slingerend en lopen de bergen in, maar zijn wel goed te berijden. In de dorpen zijn parkeerplaatsen, vanaf waar je wandelend de mooiste plekken kunt gaan ontdekken.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!