Las Alpujarras, Andalusië

Vallei Las Alpujarras In de Spaanse provincies Granada en Almería ligt de vallei Alpujarras. In deze vallei ligt een verzameling van pittoreske dorpjes die zich kenmerken door witte huisjes met opvallende schoorstenen. Wandel door historische straatjes waardoor je even het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan. Het schilderachtige landschap van de vallei leent zich uitstekend voor lange wandeltochten waarbij het nabijgelegen Sierra Nevada-gebergte een indrukwekkend achtergronddecor vormt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Poqueira-kloof

De Poqueira-kloof ligt ten noorden van Órgiva en is een van de meest bezochte berggebieden van Zuid-Spanje. Bij de kloof liggen drie geliefde dorpjes Bubíon, Capileira, en Pampaneira. Wandel door de idyllische smalle straatjes met witte huisjes en sfeervolle pleintjes en bezoek de ambachtelijke winkeltjes. De mooiste tapijten van de Alpujarras worden in Pampaneira gemaakt. Vanuit het hoger gelegen Capileira maak je prachtige wandelingen door de Poqueira-kloof. Wandel bijvoorbeeld vanaf Capileira naar Bubíon en vervolgens naar Pampaneira. Je wandelt langs fruitgaarden, langs een rivier in een kloof, maar ook door de dorpen zelf. De dorpen liggen zo dicht bij elkaar, dat je de tocht binnen een paar uur kunt voltooien.

Poqueira kloof

Lanjarón

Van alle dorpen in de Alpujarras ligt Lanjarón het dichtst bij Granada. Binnen drie kwartier rijd je vanaf Granada naar het dorp toe. Lanjarón is het meest bekend door haar water. Het plaatsje bezit thermische bronnen en voor een dagje spa en wellness zit je in deze plaats dus goed. Ook komt er erg helder bronwater uit dit dorp, dat door het hele land heen verkocht wordt. Als je meer wil weten over de bijzondere band die dit dorp heeft met water, kun je terecht in het Watermuseum. Lanjarón is een perfecte uitvalsbasis om de rest van het gebied te ontdekken.

Lanjarón

Órgiva

Als je vanuit Lanjarón over de A-348 een kwartier naar het oosten rijd, kom je uit in de hoofdstad van het westelijk deel van de regio. Órgiva is al vanaf een afstand goed herkenbaar door haar slanke zestiende eeuwse kerktorens. De Nuestra Señora de la Expectación-kerk dateert uit 1580, hoewel er op deze plaats al veel langer een christelijk heiligdom te vinden was. Wandel naar de Hermitage van San Sebastian voor een schitterend uitzicht over de stad. De Hermitage is ook met de auto te bereiken, maar al wandelend pak je de mooie architectuur van het dorp mee en proef je meer van de sfeer.

Órgiva

Trevélez

Met haar ligging op 1476 meter boven de zeespiegel is Trevélez het hoogste dorp van Spanje. Het dorp is opgedeeld in drie wijken. Barrio Bajo is de lage wijk en het meest toeristische gedeelte van de plaats, Barrio Medio is de middelste wijk en wordt gekenmerkt door de vele ezels die door de straten lopen en Barrio Alto is de hoge wijk waar je meer over de geschiedenis te weten komt. Ook heb je hier adembenemende uitzichten over de omgeving en leiden talloze wandelroutes je verder naar de hoogste punten van de Sierra Nevada.

Trevélez

Wandeltochten

In de Alpujarras kun je heerlijk wandelen. Er lopen talloze wandelroutes door het bergachtige gebied die je langs adembenemende landschappen naar de meest pittoreske dorpjes brengen. Wandel bijvoorbeeld van Bubíon naar Ferreirola. Deze wandeling duurt tussen de twee en drie uur en loopt grotendeels over goed begaanbare paden. Of daag jezelf uit met een wandeling van Trevélez naar Refugio Poqueira. Binnen vijf uur, verdeeld over negen kilometer zul je flink wat hoogteverschil moeten overwinnen. Een goede conditie, enige ervaring en stevige wandelschoenen zijn hiervoor vereist. Maar er lopen nog veel meer prachtige routes door het gebied. Kies jouw uitvalsbasis en ga op ontdekkingstocht.

Wandelen in de Alpujarras

Vervoer

De meeste plaatsen in de Alpujarras zijn prima per auto te bereiken. Vanuit Granada rijd je binnen een uur naar de mooiste dorpen toe. De wegen zijn slingerend en lopen de bergen in, maar zijn wel goed te berijden. In de dorpen zijn parkeerplaatsen, vanaf waar je wandelend de mooiste plekken kunt gaan ontdekken.

Ballon!