Málaga, Andalusië

Málaga Málaga; een cultuurstad met Moorse invloeden aan de Middellandse Zee. Hier mengt de Andalusische sfeer zich met invloeden uit het verleden, van onder andere de Moren en Romeinen. Ga op zoek naar deze sporen in het prachtige Alcazaba van Málaga, het Gibralfaro-kasteel en de kathedraal van Málaga. Geniet van het milde Spaanse klimaat op een van de stadsstranden en proef verse tapas langs de boulevard of op de levendige Atarazanas-markt. Een andere leuke bezienswaardigheid is het museum van Pablo Picasso.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Alcazaba van Málaga

Het Alcazaba-fort en het Gibralfaro-kasteel zijn twee grote bezienswaardigheden in Málaga. Het Alcazaba is een Moors fort en is verbonden aan het eveneens Moorse Gibralfaro-kasteel. Samen kijken ze vanaf een heuvel uit over de stad. In het fort zie je de invloeden uit de tijd van de Moorse overheersing duidelijk terug. Denk aan Arabische tekens, mozaïeken, binnentuinen, vijvers en versierde bogen. Ook het uitzicht vanaf de vestingmuren en vanuit de tuinen is de moeite waard. Het Alcazaba ligt tegen de Gibralfaro-berg aan, hoger dan de rest van de stad. Hierdoor heb je zicht op de haven van Málaga, het oude centrum en de bergen. Ook kijk je uit op het Romeins theater, dat naast het Alcazaba ligt.

Alcazaba en Gibralfaro-kasteel

Gibralfaro-kasteel

Dit kasteel ligt bovenop de Gibralfaro-berg, naast het lager gelegen Alcazaba. Het werd gebruikt door de Moren, met als belangrijkste doel het beschermen van het Alcazaba-fort. In het kasteel vind je een klein museum met soldatenuniformen en een maquette van de stad ten tijde van de Moorse overheersing. Ook kun je een kijkje nemen op de kasteelmuren. Doordat het kasteel op een 130 meter hoge rots ligt, heb je vanaf hier geweldig uitzicht over Málaga en de bergen. Vanuit het centrum van Málaga kun je te voet naar het Gibralfaro-kasteel. Dit is een pittige klim van zeker twintig minuten. Liever niet lopen? Er gaan ook een citybus en gewone bus omhoog aan de noordzijde. Je moet voor zowel het fort als het kasteel entree betalen. Je kunt een combiticket kopen. Het fort (Alcazaba) is gesloten op maandag.

Alcazaba en Gibralfaro-kasteel

Kathedraal van Málaga

Dit indrukwekkende gebouw mag je niet overslaan. Door geldgebrek duurde de bouw zo’n 200 jaar, van 1528 tot 1782. Dit is terug te zien in de verschillende bouwstijlen, van Gotiek en Renaissance tot Barok. Vanwege het geldgebrek werd besloten om slechts één toren te bouwen. Dit leverde het bouwwerk de bijnaam ‘La Manquita’ (eenarmige dame) op. Toch is een bezoek zeer de moeite. Er zijn diverse kapellen, elk met hun eigen betekenis. Vanaf het dak, dat je kunt bezoeken tijdens een rondleiding, heb je een mooi uitzicht over Málaga. Voor de kathedraal ligt het sfeervolle plein Plaza del Obispo.

Málaga bezienswaardigheden

Playa de la Malagueta

Málaga telt maar liefst vijftien stranden. Het strand van Playa de la Malagueta is 1.200 meter lang. Het ligt op loopafstand van het centrum, in de gelijknamige wijk. Het is een geliefde plek voor zonaanbidders, zowel voor locals als toeristen. De zee is over het algemeen vrij kalm. De levendige boulevard heeft diverse restaurants en beach bars en is vooral ’s avonds zeer gezellig voor een wandeling.

Stadsstrand Malaga Malaqueta

Romeins theater

Het Romeins theater werd in de jaren vijftig pas ontdekt, waarna de opgravingen en restauraties begonnen. Hoewel het niet het grootste Romeinse theater in Spanje is, is het wel een van de oudste. Het zou al ten tijde van keizer Augustus zijn gebouwd, in de eerste eeuw voor Christus. Er worden nog steeds ontdekkingen gedaan. In de avonduren wordt het bouwwerk mooi verlicht, met op de achtergrond het machtige Alcazaba-fort.

Het Romeins theater voor het Alcazaba van Málaga

Mercado Atarazanas

Dit is de grootste markt van Málaga, gelegen in het centrum. In diverse overdekte hallen zijn vis, vlees, groenten, fruit en andere lekkernijen te koop. De geuren, smaken en levendigheid van de markt zetten je zintuigen op scherp. De markt heeft diverse kleine barretjes, waar je verse tapas kunt bestellen.

Bestel tapas in een van de barretjes

Picasso-museum

Málaga is de geboortestad van Pablo Picasso. Het Picasso-museum is volledig gewijd aan het werk van de bekende kunstenaar. Kunstliefhebbers kunnen zich vergapen aan zo’n tweehonderd schilderijen en sculpturen. Het museum ligt middenin het centrum.

Breng een bezoek aan het Picasso-museum

Museum voor hedendaagse kunst

Het Centro de Arte Contemporáneo is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Europa. Het werd geopend in 2003. De collectie omvat zo’n vierhonderd werken, wisselend van schilderijen en beelden tot foto’s. Het museum is gratis te bezoeken.

Aanschow hedendaagse kunst in het Centro de Arte Contemporáneo

Jardin de la Concepción

Deze prachtige botanische tuinen liggen even ten noorden van Málaga. De tuinen liggen op een heuvel, waardoor je op sommige plekken uitzicht hebt op de bekende bezienswaardigheden van de stad. Het complex omvat meer dan 250.000 vierkante meter en heeft bloemen, planten en bomen vanuit de hele wereld. Zo zijn er bijna honderd verschillende soorten palmbomen. Vooral op warme dagen is het een rustige en verkoelende plek, een fijne afwisseling met de drukte in het stadscentrum.

Bezoek de botanische tuinen

Omgeving

Caminito del Rey bezienswaardigheden Andalusië Een must-do, ook al ligt het op een uurtje rijden boven Málaga. Een aantal jaar geleden was dit 'Koningspad' een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Ondertussen is de route flink opgeknapt en kunnen zelfs kinderen er veilig overheen wandelen. De uitzichten en de wandeling zelf zijn er niet minder spectaculair op geworden. Het pad, met een totale lengte van 7,7 kilometer, voert je door de kloof Desfiladero de los Gaitanes, langs steile rotswanden en over spectaculaire bruggen op tientallen meters boven de rivier Rio Guadalhorce. Je fotocamera draait overuren! Je dient vooraf een tijdslot te reserveren en ongeveer drie uur voor de hele wandeling uit te trekken. Het is one-way van Ardales naar El Chorro: een bus brengt je tegen een kleine vergoeding terug naar je beginpunt. Wandelschoenen en wat eten/drinken voor onderweg zijn geen overbodige luxe. Kijk op www.caminitodelrey.info/en voor meer info en tickets.

Vervoer

Te voet

Málaga is uitstekend geschikt om te voet te ontdekken. Het historische centrum is de afgelopen jaren grotendeels autovrij gemaakt. Ook liggen veel bekende bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar.

Openbaar vervoer

Málaga heeft 34 verschillende buslijnen. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je kiezen voor losse kaartjes, een 10-rittenkaart of een soort OV-chipkaart. Ook heeft Málaga goede treinverbindingen, waaronder een directe hogesnelheidstrein naar Córdoba.

Sport

De plaatselijke voetbaltrots van Málaga is Málaga CF. De club heeft al meerdere seizoenen achter de rug in de twee hoogste competities van Spanje. De thuisbasis is het Estadio La Rosaleda, dat plaats biedt aan 33.000 toeschouwers. Tijdens het WK voetbal van 1982 werden hier diverse wedstrijden gespeeld. Daarnaast heeft Málaga een modern stadion voor atletiek, het Estadio Ciudad de Málaga.

Geschiedenis

De een na grootste stad van Andalusië kent een geschiedenis van ruim drieduizend jaar. In die tijd is de stad in handen geweest van diverse volken die elk hun sporen hebben nagelaten. Málaga werd rond 800 voor Christus gesticht door de Feniciërs, een beschaving afkomstig uit de regio waar nu Libanon ligt. Deze bedreven handelaars en zeevaarders koloniseerden al in de twaalfde eeuw voor Christus een groot gebied rond de Middellandse Zee: van Tripoli en Algiers tot Rabat en Tanger. De baai van Málaga had voor hen een strategische ligging, waardoor het interessant was om hier een handelspost op te richten voor de waardevolle grondstoffen zilver en goud. In de kolonisatie van het gebied hadden ze geen interesse.

In de volgende eeuwen zag Málage onder meer de Grieken, Carthagen en Romeinen op het toneel verschijnen. Het Romeins theater is het meest bekende overblijfsel van de Romeinse heerschappij in Málaga. De Moren drukten de grootste stempel op de stad: Málaga was van de achtste tot vijftiende eeuw in hun handen. Onder de Moorse heerschappij veranderde Málaga in een vesting met hoge muren.

In 1487 werd Málaga veroverd door de katholieken. Zij bouwden diverse kerken en kloosters. In de zestiende en zeventiende eeuw liep de rijkdom van de stad terug, door slechte oogsten en epidemieën. Dit is terug te zien in de verschillende bouwstijlen van de kathedraal. Door geldgebrek duurde de bouw hiervan ruim tweehonderd jaar. De herontwikkeling van de haven in de zeventiende en achttiende eeuw gaf de stad hernieuwde economische impulsen. Tegenwoordig is de haven van Málaga een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen die de Middellandse Zee aandoen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!