Marbella, Andalusië

Marbella Marbella doet bij velen een belletje rinkelen als luxe badplaats aan de Costa del Sol, waar je peperdure jachten spot in de haven Puerto Banús. De 'Golden Mile', die zich uitstrekt vanuit deze jachthaven, barst van extravagante clubs, hippe restaurants en dure hotels. Marbella heeft echter ook een heel gezellig oud centrum met smalle straatjes vol bloemen, sfeervolle pleinen (Plaza de los Naranjos) en een kasteelruïne. Ook Marbella's omgeving is schitterend: rijd een deel van de Witte Dorpenroute en wandel in het natuurpark Sierra de las Nieves.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Jachthaven Puerto Banús

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Marbella is de luxe jachthaven Puerto Banús. Puerto Banús is een van de duurste havens van Europa. Grote jachten tot wel zeventig meter lang betalen al gauw duizenden euro's per dag om aan te mogen meren. Voor veel toeristen is dit de ideale plek om luxueuze boten en beroemdheden te spotten en te flaneren langs het water. De witte gebouwen aan de kade huisvesten tal van luxe winkels, restaurants en bars. De haven ligt op circa zeven kilometer afstand van het oude stadscentrum: via de boulevard is de haven te voet te bereiken. Je kunt er ook met de auto of per veerboot komen.

Puerto Banús

Boulevard

De kilometerslange boulevard, ook wel 'Golden Mile' genoemd, loopt van het stadscentrum naar de luxe jachthaven Puerto Banús. Aan de ene kant van de boulevard liggen tal van restaurants, bars, clubs en winkels; aan de andere kant geniet je van het uitzicht over de stranden en de helderblauwe zee.

Geniet van het uitzicht over de zee

Casco Antiguo

Marbella heeft een prachtig historisch stadscentrum, Casco Antiguo genaamd. Het sfeervolle plein Plaza de los Naranjos, vol met sinaasappelbomen en gezellige terrasjes, markeert het hart van dit oude deel van de stad. Het plein wordt omringd door een aantal bijzondere bouwwerken, waaronder de Santiago-kapel en de zestiende-eeuwse kerk Iglesia de la Encarnación. Struin door de smalle straatjes waar prachtige witte huizen het straatbeeld domineren. Je vindt hier tal van sfeervolle winkeltjes en kunstgalerijen. In het oude stadscentrum bezoek je tevens de ruïnes van het elfde-eeuwse fort van Marbella.

Iglesia de la Encarnación

Museo del Grabado Español Contemporáneo

Het Museo del Grabado Español Contemporáneo ligt in het voormalige ziekenhuis Bazán, gebouwd in de zestiende eeuw. Het gebouw is bijna even mooi als de kunstwerken die er worden tentoongesteld. In het museum zie je voornamelijk hedendaagse Spaanse grafiekkunst. Je bewondert er werk van onder andere Picasso, Miró, Dali en Tapies.

Breng een bezoek aan het Museo del Grabado Español Contemporáneo

Avenida del Mar en Park Alameda

De straat Avenida del Mar is een bekende bezienswaardigheid in Marbella. Struinend door de laan waan je je in een ware openlucht-beeldengalerij. Verspreid door de straat staan een aantal prachtige bronzen sculpturen, gemaakt door de beroemde kunstenaar Salvador Dalí. Grenzend aan de laan ligt het groene Park Alameda: een populaire plek onder zowel toeristen als de lokale bevolking. Het park is gevuld met sprookjesachtige tuinen vol met exotische planten. Slenter over de marmeren paden of strijk neer op een van de kunstige bankjes en geniet van de rust en kalmte die er heerst. Een ander mooi park om te bezoeken in de stad is Parque de la Constitución.

Park Alameda

Omgeving

Nationaal Park Sierra de las Nieves

De authentieke dorpen Istán en Yunquera – op respectievelijk dertig minuten en een uur rijden van Marbella – zijn twee bekende toegangspoorten tot het prachtige Nationaal Park Sierra de Las Nieves. In het natuurgebied bevinden zich tal van grotten, spelonken, diepe kloven en hoge bergtoppen. Door het gebied lopen bewegwijzerde wandelroutes van verschillende niveaus. Verken het gebied op eigen houtje of ga samen met een gids op pad en ontdek de meest prachtige en verborgen plekken van het park.

Nationaal Park Sierra de las Nieves

Witte Dorpenroute

De 450 kilometer lange Witte Dorpenroute (Ruta de Pueblos Blancos) loopt langs tal van prachtige bergdorpen met schattige witte huisjes die zo typerend zijn voor Andalusië. De weg loopt dwars door het berggebied Sierra Grazalema langs imposante valleien en een ontelbare hoeveelheid olijfbomen. De route leent zich ook perfect voor een meerdaagse trip: in verschillende dorpjes langs de weg vind je gezellige restaurants en sfeervolle hotels.

Witte dorpjes in Andalusië, Algatocin

Guadalmina canyoning

Zin in een sportieve en avontuurlijke dag? Breng dan een bezoekje aan de prachtige Guadelmina canyon. Deze plek leent zich perfect voor een dagje canyoningen: een sport waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt door te wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen. De tochten starten vanuit Benahavis op zo'n twintig minuten rijden van Marbella.

Guadalmina canyoning

Vervoer

Te voet

Het oude centrum van Marbella is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Marbella beschikt over een redelijk uitgebreid busnetwerk. Als je van plan bent vaker met de bus te reizen, kan het voordelig zijn een Bono Buskaart aan te schaffen. Deze pas is vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart en is onder andere op het busstation van Marbella verkrijgbaar.

Vanaf het vliegveld

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Málaga-Costa del Sol Airport op zo´n vijftig kilometer afstand. Tussen het vliegveld en het busstation van Marbella rijdt een rechtstreekse bus die er circa veertig minuten over doet.

Geschiedenis

Al in de tijd van de Romeinen en vermoedelijk zelfs al ver daarvoor werd Marbella bewoond. De stad heette toen nog Salduba, wat 'stad van het zout' betekent. Later kwam Marbella in handen van de Moren, die Salduba omdoopten tot Marbal-la. Er werd een fort gebouwd om de stad te beschermen tegen vijanden: voornamelijk de christenen vormden een grote bedreiging. In het oude stadscentrum zie je nog steeds resten van het fort terug. Eind vijftiende eeuw werden de Moren verdreven en heroverden de christenen de stad. Het fort werd afgebroken en op dezelfde plek bouwden de nieuwe heersers een plein: het huidige Plaza de los Naranjos.  

Halverwege de twintigste eeuw kwam het toerisme in Marbella op gang dankzij Prins Alfonso van Hohenlohe. Tijdens een rondreis langs de zuidkust van Spanje bracht hij Marbella een bezoek. Hij was gelijk verkocht en promootte zijn geliefde stad onder de adel van Europa. Nog steeds is Marbella een populaire vakantiebestemming onder vele welgestelden en beroemdheden van over de hele wereld.

Ballon!