Medina-Sidonia, Andalusië

Medina-Sidonia In dit karakteristieke witte dorpje bovenop een heuvel vind je nog nauwelijks toeristen. Via een van de drie originele Arabische toegangspoorten wandel je een klein maar mooi historisch centrum binnen. Vanaf de top van de driehonderd meter hoge heuvel, met als bijnaam ‘het balkon van Cádiz’, kijk je uit over een landschap van heuvels en olijfbomen. De Arabieren lieten een zeer smaakvolle invloed achter: Medina-Sidonia staat namelijk bekend om zijn gebak van Arabische oorsprong. Proef tijdens een bezoek zeker de 'alfajores de medina', gebak met een vulling van gedroogde vruchten en honing.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kerk van Santa María la Coronada

De bouw van deze kerk startte in de vijftiende eeuw, op de restanten van een kasteel en moskee. Het hoofdaltaar, met zowel zilveren als gouden accenten, is indrukwekkend om te zien. Extra leuk is dat je de klokkentoren kunt beklimmen. Dit levert een mooi uitzicht op over het witte Andalusische stadje.

Kerk van Santa María la Coronada

Kasteel van Medina-Sidonia

Op de top van Medina-Sidonia staan de ruïnes van een oud kasteel. Net als veel andere kastelen in Andalusië, is ook dit kasteel gebouwd op de restanten van een Romeinse vesting en een Moors fort. Na het verdrijven van de Arabieren hadden de christelijke heersers van Medina-Sidonia behoefte aan een verdedigingswerk en lieten dit kasteel lieten bouwen. Er worden nog altijd opgravingen gedaan. Het kasteel is op donderdagen gesloten.

Kasteel van Medina-Sidonia

Omgeving

Natuurpark Los Alcornocales

Op twintig minuten rijden van Medina-Sidonia (24 kilometer) ligt natuurpark Los Alcornocales. Dit is Spaans voor ‘kurkeikenbos’. Het natuurgebied ligt namelijk bezaaid met kurkeiken. Het oogsten van de schors van deze bijzondere boomsoort is een traditie die eeuwenlang teruggaat. Je kunt in deze omgeving wandelen, mountainbiken, paardrijden of vogels spotten.

Natuurpark Los Alcornocales

Vervoer

Te voet

Je verkent Medina-Sidonia het beste te voet, aangezien het centrum veel smalle straatjes heeft. Omdat de stad op een heuvel ligt, kunnen de straten en trappen redelijk steil zijn.

Ballon!