Nationaal Park Doñana, Spanje

Nationaal Park Doñana Op de rechteroever van de Guadalquivir-rivier bij de monding van de Atlantische oceaan vind je Nationaal Park Doñana. De diversiteit van het landschap van het park is ongekend. Lagunes, vaste zandduinen, lopende duinen, struikgewas, bossen en moerassen zijn het thuis van een grote hoeveelheid diersoorten. Er wonen hier zo’n 360 verschillende vogelsoorten, maar ook verschillende zoogdieren, amfibieën en reptielen. Het Nationaal Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt goed beschermd. Je mag dan ook niet overal zelf met de auto het gebied betreden. Wel kun je georganiseerde tours boeken of wandelend het gebied verkennen. De zes bezoekerscentra van het park zijn een mooi startpunt voor jouw ontdekkingstocht. Veel wandelroutes en tours beginnen ook bij deze centra.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Rond Matalascañas en El Acebuche (noord)

Dit bezoekerscentrum ligt op drie kilometer van het dorp Matalascañas en is het belangrijkste centrum van Nationaal Park Doñana. Vanaf het informatiecentrum lopen schitterende wandelroutes langs diverse lagunes. Vanuit het centrum worden ook meerdere tours aangeboden om het Nationaal Park te ontdekken. Sociedad Cooperativa Andaluza Marismas del Rocío is de officiële aanbieder van tours binnen het Nationaal Park. Dit doen zij al sinds 1982 en ze hebben in die tijd meerdere prijzen en onderscheidingen ontvangen voor hun werk. Veel van hun tours starten bij bezoekerscentra El Acebuche of La Rocina. Kies uit tripjes van een paar uur tot aan tochten die de hele dag in beslag nemen. Vanaf El Acebuche begint zelfs een tour die een rondrit in terreinwagens combineert met een ritje op kamelen. In bezoekerscentrum El Acebuche kun je via een livestream ook een kijkje nemen in de hokken van lynxen die bij het centrum gefokt worden.

El Acebuche in Donana National Park

Rond El Rocío en La Rocina (noord)

Zo’n twaalf kilometer noordelijker dan El Acebuche ligt bezoekerscentrum La Rocina. Het ligt vlak bij het dorpje El Rocío en is een prima uitgangspunt voor een bezoek aan het Nationaal Park. In dit bezoekerscentrum wordt veel aandacht besteed aan de bedevaartstocht die elk jaar naar El Rocío leidt. Tijdens de week van de bedevaart, rond Pinksteren, wordt het dorpje overspoeld door duizenden pelgrims. Dit is uniek om mee te maken, maar als je het dorp en gebied liever in alle rust wil verkennen kun je beter een andere periode voor je bezoek uitzoeken. Verder leer je in het bezoekerscentrum van alles over de rivier La Rocina die de zoute moeraslanden van Doñana voorziet van water en voedingsstoffen. Vanuit het informatiecentrum lopen een aantal prachtige wandelroutes. Neem bijvoorbeeld de route Charco de la Boca. Deze wandeling van 3,5 kilometer langs de linkeroever van La Rocina brengt je naar vijf verschillende hutten waar je vogels kunt spotten. Op zes kilometer vanaf La Rocina ligt nog een bezoekerscentrum, het Acebron-paleis. Begin hier bijvoorbeeld de wandeltocht Charco del Acebron. Tijdens deze wandeling loop je 1,5 kilometer langs de rivierbedding van La Rocina.

Flamingo`s dichtbij El Rocío

Rond José Antonio Valverde (oost)

Aan de oostelijke rand van het park ligt het lastig bereikbare bezoekerscentrum José Antonio Valverde. Het gebouw lijkt op een traditionele moerashut en ligt naast een vijver. Dit maakt het een perfecte plaats om vogels te spotten. Het centrum ligt behoorlijk ver vanaf omliggende plaatsen en de wegen die naar het centrum leiden zijn lastig begaanbaar. Het is dan ook aan te raden om van tevoren in een andere informatiecentrum te informeren naar de staat van de wegen voor je je eraan gaat wagen. Sowieso zul je een 4x4 moeten hebben om tot aan het bezoekerscentrum te kunnen rijden. Of kies voor een georganiseerde tour vanuit El Rocio en bespaar jezelf de lastige opgave.

Bezoekerscentrum José Antonio Valverde Donana National Park

Rond Sanlúcar en Fábrica de Hielo (zuid)

Als je een boottocht door het Nationaal Park wil boeken, moet je bij dit bezoekerscentrum in het uiterste zuidelijke puntje zijn. Gelegen in het vissersdistrict Bajo de Guía van de stad Sanlúcar de Barrameda is het bij uitstek de plaats om aan boord van een boot te stappen. Sociedad Cooperativa Andaluza Marismas del Rocío biedt hier een tour aan van 2,5 uur, waarbij je zowel een stuk rond zult rijden in terreinwagens als dat je een stuk rond zult varen. Een mooie combinatie om de ongerepte natuur van het park te ervaren. Kijk je ogen uit en ontdek zelf hoe divers dit Nationaal Park is.

Bezoekerscentrum Fábrica de Hielo in Nationaal Park Doñana

Vervoer

Veel van de wegen in het park zijn alleen toegankelijk met een terreinwagen en om de natuur te beschermen mag je niet overal zomaar komen. Daarom worden er in het gebied wel veel tours aangeboden. Van tevoren een tour boeken is aan te raden. Dit kan online, telefonisch of via een bezoekerscentrum.

Ballon!