Nationaal Park Sierra de las Nieves

Nationaal Park Sierra de las Nieves Spanje In 1995 werd Nationaal Park Sierra de las Nieves toegevoegd aan de lijst van biosfeerreservaten van de UNESCO. Hoge bergen, de zeldzame Spaanse zilverspar en veel wilde dieren kenmerken Sierra de las Nieves. Wandel door diepe kloven, verwonder je over de gigantische bomen en laat je betoveren door de schoonheid van het gebied. Van het uitgestrekte natuurpark worden enkel de randen bewoond. Hier vind je een aantal gezellige plaatsen zoals Ronda en Tolox. Beide plaatsen zijn prima ‘toegangspoorten’ tot het Nationaal Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Cortes de la Frontera

Nationaal Park Sierra de las Nieves ligt in een gebied met nog twee andere grote natuurgebieden. Parque Natural Sierra de Grazalema en Parque Natural Los Alcornocales liggen beiden in de buurt. De drie gebieden delen een bezoekerscentrum, namelijk Cortes de la Frontera. Hier vind je meer informatie over de verschillende landschappen, flora en fauna die je in de gebieden tegen kunt komen. Het bezoekerscentrum ligt wel op 42 kilometer afstand vanaf de dichtstbijzijnde toegangspoort tot Nationaal Park Sierra de las Nieves. Deze reis zal nog zo’n vijftig minuten in beslag nemen. Ook in Ronda kun je terecht voor informatie over het nationale park, bij de lokale VVV.

Cortes de la Frontera

Torrecilla-gebergte

De Torrecilla is met zijn 1.919 meter de hoogste berg in de provincie Malaga. Om de top van deze imposante berg te bereiken kun je via verschillende routes omhoog wandelen. Rijd bijvoorbeeld naar het recreatiegebied Los Quejigales op 1.340 meter hoogte. Deze schitterende autoroute gaat wel over deels onverharde wegen, dus houd hier rekening mee. Als je de auto hebt geparkeerd staat je een majestueuze klim te wachten. Eenmaal de winderige top bereikt heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Je ziet onder andere Gibraltar en de schitterende kustlijn van Malaga liggen. Als je uitgekeken bent, kun je dezelfde route terugnemen naar de parkeerplaats. In totaal is deze wandeling zo’n zeventien kilometer lang en moet je hier zeker vijf tot zes uur voor uittrekken. Het is geen moeilijke tocht, maar je loopt toch een eind omhoog; een goede conditie en stevige wandelschoenen zijn wel nodig.

Pico Torecilla Sierra de las Nieves

Pinsapo de las Escaleretas

Nationaal Park Sierra de las Nieves staat vol met zeldzame Spaanse zilversparren. Je kunt hier heerlijk tussen de prachtige bomen wandelen. En hoewel de bossen prachtig zijn, is er één boom die nog specialer is dan de rest. De Pinsapo de las Escaleretas is een gigantische spar, die vanwege haar afmetingen is uitgeroepen tot natuurmonument. De boom is zo'n 26 meter hoog en vijf meter breed. De leeftijd van de boom wordt geschat tussen de 350 en 550 jaar oud. Om er te komen neem je vanuit Ronda de A-397 richting San Pedro de Alcántara. Volg vervolgens de borden naar het recreatiegebied Los Quejigales. Na ongeveer vijf kilometer geeft een bord Pinsapo de las Escaleretas aan. Binnen enkele kilometers begint dan het wandelpad naar de legendarische boom.

Sierra de las Nieves

Los Pozos de Nieves

Sierra de las Nieves heeft haar naam niet alleen te danken aan de besneeuwde bergtoppen in de winter, maar ook aan de sneeuwputten die hier vroeger veel zijn aangelegd. Deze zogenaamde Pozos de Nieves werden in de winter volgestopt met sneeuw, zodat mensen in de zomer ook een mogelijkheid hadden om producten te koelen. Een soort voorloper van de koelkast dus. Deze putten zijn in het park nog steeds te bekijken.

Los Pozos de Nieves

Tolox

Aan de oostrand van het Nationaal Park ligt de schitterende plaats Tolox. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes en langs de karakteristieke witte huisjes waan je je in vervlogen tijden. Het oude centrum van de stad ligt tegen een berg aan, waardoor sommige straten behoorlijk steil lopen. Op korte afstand van de stad ligt de beroemde Spa van Tolox, beschut tussen de bergen. Ook vind je in Tolox een informatiecentrum, waar je handige informatie over het Nationaal Park kunt krijgen. Vanuit Tolox bezoek je ook de Sima GESM; met 1.100 meter diepte een van de diepste ondergrondse 'potholes' ter wereld. Het is het diepste kalkwinningsgebied in Andalusië en ook een van de belangrijkste van Europa. Het is een lastige afdaling, maar het is wel erg indrukwekkend. Informeer in het infocentrum naar de mogelijkheden van tours.

Tolox

Vervoer

Je kunt in Nationaal Park Sierra de las Nieves zelf rondrijden, maar de meeste routes dieper het park in, zijn onverhard. Met huurauto's is het betreden van deze wegen meestal niet toegestaan. In dat geval is een georganiseerde tour vanuit een van de omliggende plaatsen aan te raden.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!