Nationaal Park Sierra Nevada, Spanje

Nationaal Park Sierra Nevada Het Nationaal Park Sierra Nevada, of in het Spaans Parque Nacional de Sierra Nevada, is het grootste nationaal park van Spanje. In het gebied liggen een aantal imposante bergen van meer dan drieduizend meter hoog, maar het heeft ook schitterende weides en rivieren. In 1989 werd het Sierra Nevada-gebergte al uitgeroepen tot 'Parque Natural', door zijn bijzondere landschap en bijbehorende flora en fauna. In 1999 werd het hoge gedeelte van de Sierra Nevada een Nationaal Park. Het Nationaal Park staat bekend als het meest zuidelijk gelegen sneeuwgebied van Europa, aangezien de bergtoppen zo ongeveer het hele jaar bedekt zijn met sneeuw.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Noordwesten

Bezoekerscentrum El Dornajo

In het noordwesten van het Nationaal Park, op iets meer dan een half uur rijden van Granada, ligt het El Dornajo-bezoekerscentrum. De tentoonstelling in het centrum belicht de traditionele activiteiten die in dit gebied werden uitgevoerd en de geschiedenis van het toerisme. Het bezoekerscentrum ligt aan de langste wandelroute van Spanje, het Sulayr-pad. Om het volledige pad te bewandelen heb je tussen de vijftien en negentien dagen nodig, maar een stukje van het pad wandelen geeft je al een mooie impressie. In het bezoekerscentrum is informatie te verkrijgen over wandel-, fiets- en ski-routes.

Welkom Sierra Nevada National Park Spanje

Los Cahorros

Een van de populairste wandelingen in het noordwesten van het park is Los Cahorros. Je start vlak bij het dorpje Monachil, op een klein half uur van El Dornajo en ook op een half uur buiten Granada. De wandeling van acht kilometer lang zal in totaal ongeveer vier uur in beslag nemen. Als je de bordjes ‘Los Cahorros’ of ‘Cahorros Bajos’ volgt, wandel je over vier hangbruggen, zie je twee indrukwekkende watervallen, kruip je onder rotsen door en heb je een adembenemend uitzicht over de schitterende omgeving. Deze wandeling wordt vooral in het weekend en tijdens feestdagen veel gemaakt en de route is dan ook vaak druk. Het is dus aan te raden deze wandeling op een andere dag te maken.

Los Cahorros nabij Granada Andalusië

Pico Veleta

De Pico Veleta is met zijn 3396 meter de op één na hoogste bergtop van de Sierra Nevada. Alleen de Mulhacén is hoger (3482 meter). Vanaf de Veleta-bergpiek heb je op heldere dagen een fantastisch 360 graden uitzicht over Granada, de kust en als je geluk hebt, zelfs Afrika! Deze bergpiek is goed toegankelijk dankzij de kabelbaan en de bus die richting de top rijdt. De gemakkelijkste manier om de piek te bereiken is per bus vanaf parkeerplaats Hoya de la Mora (bij het Pradollano Ski Station) naar Posiciones del Veleta. Vanaf daar is de wandeling naar de piek nog zo'n zeven kilometer (heen en terug), als je direct omkeert zou je ongeveer een uur en 45 minuten bezig zijn. De bus moet van tevoren gereserveerd worden, laat je ter plaatse hierover informeren. De wandeling is het beste te maken in de zomer of vroege herfst. In de lente ligt er nog veel sneeuw.

Bezienswaardigheden Sierra Nevada Spanje

Tours vanuit Granada

Er zijn veel verschillende aanbieders van tours door de Sierra Nevada. Maak vanuit een Granada een dagtour naar de woestijn en ontdek bijzondere grotwoningen, landelijke dorpen en uitgestrekte woestijnen. Of fiets in een kleine groep rond in de bergen van de Sierra Nevada. Op een e-bike overwin je makkelijk de hoogtes en kijk je je ogen uit. Ook kun je in een terreinwagen stappen en de best verstopte uitkijkpunten ontdekken. Veel tours beginnen in Granada, maar ook vanuit andere plaatsen kun je excursies maken.

Zuiden

Bezoek de woestijn van de Sierra Nevada

Bezoekerscentra

In de zuidoosthoek van Sierra Nevada Nationaal Park ligt het infocentrum Láujar de Andarax. Dit deel is te bezoeken vanuit Almería (een uur rijden). In het zuiden ligt nog het informatiepunt Pampaneira (een uur en een kwartier rijden vanaf zowel Nerja als Granada) en redelijk centraal vind je Puerto de la Ragua (45 minuten van Gaudix). Puerto de la Ragua ligt aan de A-337, een van de twee doorgaande wegen in het park (noord-zuid).

Andalusie Sierra Nevada National Park Bezienswaardigheden

Pampaneira-dal, Las Alpujarras

Niet alleen de natuur in de Sierra Nevada is bijzonder, ook de architectuur is op sommige plaatsen erg bijzonder. Las Alpujarras is een verzameling van pittoreske dorpjes in het zuiden van het nationale park, die zich kenmerken door witte huisjes met platte daken. De dorpen Bubíon, Capileira en Pampaneira liggen in een indrukwekkende kloof. Dit Poqueira-dal is niet voor niks een van de meest bezochte berggebieden van de provincie Granada. In de smalle straatjes van de dorpen, met de prachtige vergezichten, waan je je even in een andere wereld.

Capileira is één van de mooie witte dorpjes

Mulhacén

Wil je de hoogste bergtop van Spanjes vasteland beklimmen en genieten van het uitzicht op zo'n 3.480 meter hoogte? Neem dan de speciale busdienst vanaf het informatiepunt in Capileira naar Paraje del Cascaijarand. Vervolgens wandel je twee kilometer langs de weg naar Alto del Chorillo, waar het echte wandelpad begint. Inclusief deze kilometers is het in totaal 14,5 kilometer lopen (retour), waar je minstens 5,5 uur over doet. Je wandelt door rotsachtig en kaal landschap en zult een heus 'top of the world'-gevoel krijgen. Wie weet spot je onderweg steenbokken en berggeiten! Het hoogteverschil bedraagt maar liefst 910 meter; deze wandeling is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Sierra Nevada Nationaal Park, Spanje Mulhacen Peak

Vervoer

Nationaal Park Sierra Nevada beslaat een groot gebied. Hoewel je niet overal door de bergen kunt rijden, is een auto toch erg handig om de grote afstanden te overbruggen. De A-337 en AL-3404 zijn de twee grootste doorgaande wegen in het park. Het noordwestelijke parkdeel is ook goed bereikbaar. Verder zijn veel weggetjes steil en smal. Via twee speciale busdiensten kun je de trails naar de toppen van de twee hoogste pieken in de Sierra Nevada bereiken: de Pico Veleta en Mulhacén. Het is verstandig om een bezoek aan het Nationaal Park te beginnen in een bezoekerscentrum, zoals El Dornajo (vanuit Granada).

Ballon!