Nerja, Andalusië

Nerja In de streek Axarquía ligt de charmante badplaats Nerja. Spanjaarden kennen de plek vooral als het decor van de televisieserie Verano Azul uit de jaren tachtig. Internationaal staat Nerja bekend om de imposante kalksteengrotten, het Balkon van Europa en de rotsachtige kustlijn met ruige kliffen en idyllische stranden. Natuurliefhebbers kunnen tevens hun hart ophalen in de omgeving van Nerja: wandel door de rivierkloof van de Chíllar (jaloersmakende foto's gegarandeerd!), kajak over de helderblauwe zee, langs ruige kliffen en snorkel bij het strand El Chorrillo.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Balkon van Europa

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Nerja is het Balkon van Europa. Dit is een prachtig terras gebouwd op een 23 meter hoge klif met panoramische uitzicht over de Middellandse Zee. Het terras bevindt zich op de plek van een negende eeuwse verdedigingstoren, welke onderdeel was van een Moors fort. In de vijftiende eeuw heroverden de christenen de stad en noemden de verdedigingstoren La Batería. Nog altijd herinneren de twee kanonnen op het balkon aan deze tijd. In de negentiende eeuw werd de plek door koning Alfonso XII omgedoopt tot het Balkon van Europa. Aangrenzend aan het terras ligt een promenade met veel gezellige restaurants en terrasjes.

Balkon van Europa, Nerja

Grotten van Nerja

Net buiten de stad bezoek je de bekendste bezienswaardigheid van Nerja. In de kalksteengrotten van Las Cuevas de Nerja bewonder je de grootste en langste stalactiet van de wereld. Ook zijn er veel wonderlijk gevormde stalagmieten. In de grotten zijn muurschilderingen uit het stenen tijdperk gevonden, maar helaas is dit deel niet opengesteld voor publiek. Jaarlijks vindt er in juli een dans- en muziekfestival plaats en vanwege de prachtige akoestiek leent deze locatie zich daar perfect voor. Zowel met de auto als met de bus bereik je de grotten in tien minuten. Wil je meer weten over de grotten en de geschiedenis van de regio? Bezoek dan ook het Nerja Museum, gelegen aan Plaza de España in het stadscentrum. Je kunt een combinatieticket kopen voor de grot en het museum.

Grotten van Nerja

Adelaarsaquaduct

Het Adelaarsaquaduct (Acueducto del Águila of Puente del Águila) is een bekende bezienswaardigheid en een van de meest gefotografeerde plekken van Nerja. Het veertig meter hoge aquaduct werd vroeger gebruik om de suikerfabriek in het nabijgelegen Maro van water te voorzien. De fabriek is inmiddels gesloten, maar het aquaduct is nog altijd in gebruik om de omliggende akkers te irrigeren. Vanaf de oostkant van Nerja loop je in tien minuten naar de brug. Aan de tegenovergelegen N340 is een speciaal uitkijkpunt gebouwd.

Het Adelaarsaquaduct, Nerja

Stranden van Nerja

In en rondom de badplaats ontmoeten de bergen en de Middellandse Zee elkaar, wat zorgt voor een rotsachtige kust met prachtige baaien en stranden. De populairste stranden met de meeste voorzieningen zijn La Torrecilla en Burriana. Aan het stadsstrand La Torrecilla ligt het levendige Plaza de los Cangrejos en langs het strand Burriana loopt een achthonderd meter lange boulevard vol met restaurants, cafés en winkeltjes. Andere mooie stranden zijn het fotogenieke Calahonda en het rustigere Carabeillo-Chico. Wil je de onderwaterwereld ontdekken? Breng dan een bezoek aan El Chorrillo, waar je prachtig kunt snorkelen.

Nerja

El Salvadorkerk

Op steenworp afstand van het Balkon van Europa bezoek je de kerk El Salvador. De kerk is voorzien van prachtige achttiende eeuwse fresco's. Tegenwoordig is het een populaire trouwlocatie waar zowel Spaanse als buitenlandse koppels hun ceremonies houden.

El Salvadorkerk

Park Verano Azul

In Spanje staan Nerja en het aangrenzende Maro vooral bekend als het decor van de Spaanse televisieserie Verano Azul uit de jaren tachtig. In het gelijknamige park ligt een replica van het vissersschuitje La Dorado dat in de show te zien is. Achter het park loopt de rivier de Chíllar en langs de oever loopt een mooi wandelpad van twee kilometer dat uitkomt op het strand El Playazo.

Maro

Markt in Almijarra

Op dinsdag- en zondagochtend bezoek je in Almijarra, het nieuwe deel van de stad, een gezellige lokale markt. Dinsdags vind je er vooral souvenirs, kleding, kruiden en heerlijke Spaanse delicatessen en op zondag is er een rommelmarkt. Vanaf het stadscentrum pak je de bus of wandel je in een half uur naar het marktplein.

Markt in Nerja

Omgeving

Chíllar rivierroute

Net buiten Nerja vormt de rivierkloof van de Chíllar een populaire wandelroute. Trek een paar stevige schoenen aan die nat mogen worden en pak onderweg een lange stok of tak mee, aangezien je dwars door het laagstaande water heen loopt. Vergeet daarnaast ook je zwemkleding niet voor een frisse duik in een van de poelen. De wandeling is van gemiddelde moeilijkheidsgraad en de gehele route – heen en terug tot Vado de Los Patos – is zo´n zestien kilometer: je doet er circa zeven uur over. Je kunt natuurlijk ook een deel van de route afleggen. De eerste poel vind je op zo'n vijf kilometer afstand, maar ook daarvoor is de kloof al prachtig. De wandeling start vanaf verschillende plekken net buiten Nerja: parkeer je auto bijvoorbeeld op de parkeerplaats in de straat Calle Mirto.

Rio Chillar wandeling Nerja

Zeekajaktocht van Burriana naar Maro

Maak een prachtige kajaktocht van het strand Burriana naar de kust van Maro. Onderweg kom je langs tal van watervallen, zeegrotten, afgelegen baaitjes en prachtige stranden. Je kunt de tocht op eigen houtje of met een gids afleggen. Krijg je maar geen genoeg van watersporten? Dan kun je je hart ophalen in Nerja! Verschillende organisaties gelegen aan het strand Burriana bieden onder andere snorkeltochten en duiklessen voor zowel beginners als gevorderden aan.

Nerja Burriana Beach

Maro

Naast Nerja ligt het pittoreske dorpje Maro, met een schitterend strand. Bewonder de Onze-Lieve-Vrouwekerk, pik een terrasje op het charmante Plaza de la Iglesia, bezoek een van de prachtige baaitjes en wandel in de omgeving. Rondom Maro lopen prachtige wandelroutes. Vanaf de Grotten van Nerja start een vijf kilometer lange wandeling naar de picknickplek El Pinarillo. Vanaf hier leiden verschillende paden je verder het natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama in.

Nerja Maro

Maro-Cerro Gordo Natural Park

Hoge kliffen, kabbelende beekjes, prachtige watervallen en een ruige kust met afgelegen baaien: natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het beschermde natuurgebied van Maro-Cerro Gordo. Het gebied strekt zich uit over een lengte van twaalf kilometer, parallel aan de Middellandse zee. Vanaf het uitkijkpunt Marotoren (Torre de Maro) – op zo´n tien minuten rijden van Nerja – heb je een prachtig uitzicht over de zee en de omliggende natuur.

Nerja Playa de Maro

Wijngoed Bodegas Bentomiz

De regio Axarquía staat bekend om de productie van heerlijke wijnen. Gelegen in een prachtige bergachtige omgeving vind je het wijngoed Bodegas Bentomiz, gerund door een Nederlands stel. Van woensdag tot en met zondag kun je deelnemen aan rondleidingen en genieten van de verrukkelijke wijnen tijdens een proeverij: boek van tevoren via de website. Het ligt op circa dertig minuten rijden van Nerja.

Wijngoed Bodegas Bentomiz

Vervoer

Te voet

Nerja is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Toeristentreintje

Door het stadscentrum rijdt een toeristentreintje. Overdag vertrekt de trein vanaf Plaza Cavana en in de avond van zes tot twaalf vanaf Plaza de los Cangrejos.

Openbaar vervoer

Nerja beschikt over een relatief uitgebreid busnetwerk. Veel omliggende dorpen en attracties zijn eenvoudig met de bus te bereiken. Het busstation ligt bij Plaza Cantarero, op circa vijftien minuten lopen van het stadscentrum. Vanaf hier vertrekken tevens bussen naar grotere plaatsen, waaronder Málaga en Granada.

Geschiedenis

Al in het stenen tijdperk werd de omgeving van Nerja bewoond. In de nabijgelegen kalksteengrotten zijn grottekeningen gevonden die in alle waarschijnlijkheid al 42.000 jaar oud zijn. Daarnaast zijn er vlak bij het aangrenzende dorpje Maro resten gevonden van de Romeinse stad Detunda.

In 711 na Christus vielen de Moren Spanje binnen. Eeuwenlang zwaaiden ze de scepter in Nerja. Tijdens de Moorse bezetting heette het stadje Narixa, wat 'overvloed aan water' betekent. In de vijftiende eeuw heroverden de christenen het stadje. Eind zestiende eeuw kwam de rietsuikerproductie op gang: tot begin twintigste eeuw bleef dit een belangrijke inkomstenbron in de regio. De vervallen rietsuikerfabriek bij Maro en het Adelaarsaquaduct herinneren nog altijd aan deze tijd. Nerja werd halverwege de twintigste eeuw als populaire toeristenbestemming op de kaart gezet toen bij toeval de kalksteengrotten in het nabijgelegen dorpje Maro werden ontdekt.

Ballon!