Parque Natural Los Alcornocales, Andalusië

Natuurpark Los Alcornocales Parque Natural Los Alcornocales strekt zich uit van El Bosque in het noorden tot aan de Straat van Gibraltar in het zuiden en is het meest zuidelijk gelegen beschermde natuurgebied van Spanje. Door de ligging is het park een waar paradijs voor vogelspotters. In de lente en herfst vliegen hier miljoenen vogels over tijdens hun trektocht van en naar Afrika. Arenden, zilverreigers, ooievaars en ijsvogels; je ziet ze vliegen. Het is een vochtig gebied, waardoor er veel bloemen en planten groeien. Grote gedeelten van het natuurpark zijn bedekt met dichte bossen. Vooral de bijzondere kurkeik groeit hier in overvloed. De naam ‘Los Alcornocales’ betekent ‘kurkeikbos’. Door de hoge luchtvochtigheid hangt er zelfs op warme dagen ’s ochtends wat mist. Dit maakt het erg aangenaam om ’s ochtends vroeg aan een wandeling te beginnen. Het is een bergachtig gebied, met bergen en heuvels in verschillende hoogtes. Maar je zult hier in de vorm van rivieren en stroompjes ook veel water aantreffen.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Bezoekerscentrum Cortes de la Frontera

Los Alcornocales heeft drie bezoekerscentra, twee aan de oostzijde en één aan de westzijde van het natuurpark. Cortes de la Frontera ligt in het noordoosten van het gebied en vormt een toegangspoort voor drie verschillende natuurgebieden. Behalve Parque Natural Los Alcornocales, liggen ook Nationaal Park Sierra de las Nieves en Parque Natural Sierra de Grazalema hier in de buurt. Het bezoekerscentrum biedt informatie over alle drie deze gebieden. Door grote panoramische voorstellingen en 3D-elementen krijg je een goede indruk van de bijzondere aspecten van de parken.

Kurkeikoogst

Bezoekerscentra El Aljibe en Huerta Grande

Als je zo’n anderhalf uur naar het zuidwesten rijdt, kom je uit bij het bezoekerscentrum El Aljibe. In deze regio kom je in een mooi berggebied, waar dit bezoekerscentrum je dan ook meer informatie over zal verschaffen. Maar het gaat ook verder in op de rijke flora en fauna van het gebied. In de nabijgelegen botanische tuin kun je in contact komen met deze schitterende natuur. Het meest zuidelijke bezoekerscentrum is Huerta Grande, op ongeveer drie kwartier rijden vanaf El Aljibe. Huerta Grande is een uitgebreid bezoekerscentrum, waar je van alles kunt ervaren en leren. Een groot deel van het bezoekerscentrum gaat over migratie van veel verschillende diersoorten.

Los Alcornocales

Jimena de la Frontera

Het pittoreske dorpje Jimena de la Frontera ligt aan de rand van het natuurpark, ongeveer halverwege tussen de bezoekerscentra Cortes de la Frontera en Huerta Grande. Vanaf het redelijk goed bewaarde Moorse kasteel in de plaats heb je een spectaculair uitzicht. Jimena de la Frontera is een goede uitvalsbasis voor wandelingen door het gebied.

Kasteel Jimena de La Frontera

Aljibe-berg beklimmen

Parque Natural Los Alcornocales leent zich uitstekend voor lange wandeltochten. Beklim bijvoorbeeld het Aljibe-gebergte, met 1092 meter de hoogste berg in Los Alcornocales. Rij vanuit Jimena de la Frontera over een smalle, slingerende weg naar het startpunt La Sauceda. Geniet tijdens je autorit van de schitterende bergen, bloemen en bossen die langs de route te zien zijn. Als je je auto hebt geparkeerd wandel je tot 1000 meter hoogte grotendeels door bossen, wat een fijne beschutting biedt. Wel stijgt de weg behoorlijk steil, waardoor het toch een pittige wandeling is. Als je na ongeveer tien kilometer eenmaal de top bereikt hebt, heb je een wonderschoon uitzicht over de verre omgeving. Je ziet Gibraltar liggen en als je geluk hebt zelfs Marokko. Richting het noorden kijk je uit over Sierra de la Grazalema en Sierra de las Nieves.

Ruïne bij La Sauceda

Wandeling Rio Hozgarganta

Als je vanuit Jimena de la Frontera een iets eenvoudigere wandeling zoekt, is een wandeling langs de rivier Hozgarganta een erg fijne optie. Deze wandeling van elf kilometer brengt je naar schitterende plekken. In en rond het dal van de Hozgarganta-rivier bloeien tot ver in de zomer oleanders en wat hogerop heb je uitzicht over de beboste heuvels van het natuurpark. De wandeling kent een paar stijgingen en dalingen, maar deze zijn niet al te pittig. Verder loop je een groot gedeelte van de weg heerlijk beschut. Vergeet niet om je zwemkleren mee te nemen, want je kunt onderweg een verfrissende duik nemen. Aan het einde van de wandeling, als je weer bijna in Jimena de la Frontera bent teruggekeerd, loop je nog langs een voormalig muntfabriek uit 1780 en als je nog energie over hebt kun je meteen doorwandelen naar het Moorse kasteel bovenop de heuvel.

Rio Hozgarganta

Vervoer

In het park zelf is een auto erg handig, bijvoorbeeld om naar de verschillende startpunten van wandelingen en de diverse bezoekerscentra te rijden. Jimena de la Frontera is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het park. Parkeer hier wel aan de rand van de plaats, in verband met de erg steile en nauwe straatjes.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!