Parque Natural de la Sierra de Grazalema, Andalusië

Natuurpark Sierra Nevada Wandel in het Parque Natural de Sierra Grazalema over kale bergruggen van kalksteen, door uitgestrekte weides met wilde bloemen, diepe kloven en schitterende boomgaarden. Door de vele regen die er in het gebied valt, is de flora uniek. Er groeien bijna dertienhonderd verschillende plant- en bloemsoorten, waarvan een gedeelte alleen in dit gebied voorkomt. Bezoekerscentra vind je in Grazalema en Zahara de la Sierra.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grazalema

Het middelpunt van het natuurpark is de plaats Grazalema. Het de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de natuur. Op het centrale plein kun je eenvoudig je auto parkeren, om vervolgens te voet het park te gaan verkennen. Let wel op dat je voor wandelingen door delen van het park een vergunning nodig hebt. In het informatiecentrum in de stad kunnen ze je hier goed bij verder helpen.

Verken het stadje Grazalema

Ubrique

De A-374 voert je vanuit Grazalema door het hart van de het natuurpark naar een dorpje dat wereldberoemd werd door zijn leerindustrie: Ubrique. In het Leermuseum (Museo de Piel), kun je alles over deze ambacht leren. Breng ook een bezoek aan het zeventiende-eeuwse Kapucijnerklooster. Ook vind je er meerdere mooie kerken en een stierenvechtersmuseum (Museo Taurino). Als je geïnteresseerd bent in Romeinse opgravingen moet je naar de top van de Sierra de Benalfi. Op deze berg ongeveer een kilometer ten noorden van Ubrique vind je de ruïnes van een Romeins dorp. Vanuit Ubrique rijd je eenvoudig en snel door naar El Bosque.

Ubrique

Bezoekerscentrum El Bosque

Als je vanuit Grazalema zo’n half uur naar het westen rijdt via de A-372 kom je in het pittoreske plaatsje El Bosque. Als je via Ubrique rijdt (A-373) is het ongeveer een kwartier rijden. El Bosque is een karakteristiek wit dorp waar zich een bezoekerscentrum bevindt. Hier leer je meer over het natuurpark en zie je hoe het landschap zich onder invloed van de mens ontwikkeld heeft. Ook is er aandacht voor de tradities, gebruiken en cultuur van de bewoners van dit gebied. In de nabijgelegen botanische tuin El Castillejo wandel je door een verzameling bomen en planten die representatief zijn voor het natuurpark. In het bezoekerscentrum kun je bovendien terecht voor informatie over wandeltochten en het aanvragen van een wandelvergunning.

In El Bosque vind je een bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Zahara de la Sierra

In de plaats Zahara de la Sierra in het noorden Parque Natural de Grazalema vind je ook een informatiepunt. Hier kun je vooral meer informatie krijgen over de unieke flora van het natuurpark. Het informatiepunt staat midden in het oude dorp. Loop ook zeker een rondje door het plaatsje en verwonder je over de prachtige uitzichten en het heldere water bij de stuwdam.

Zahara de la Sierra

Bezoekerscentrum Cortes de la Frontera

Gelegen tussen drie natuurgebieden in, wordt bezoekerscentrum Cortes de la Frontera ook wel gezien als toegangspoort tot alle drie deze gebieden. Het ligt in het zuidoosten van Sierra de Grazalema. In de tentoonstelling van dit centrum wordt ingegaan op de bijzondere landschappen en flora en fauna van Sierra de Grazalema, Parque Natural Los Alcornocales en Nationaal Park Sierra de las Nieves. Erg interessant om de verschillen en overeenkomsten tussen deze parken te zien.

Kurkeiken in Los Alcornocales

Cueva del Gato

Aan de uiterste oostzijde van het park, op twintig minuten rijden van Ronda, ligt de Kattengrot (Cueva del Gato). De grot zelf is niet per se de publiekstrekker. Spanjaarden komen hier op warme dagen graag een duik nemen in het ijskoude en kristalheldere natuurlijke water. De natuurlijke omgeving is prachtig! Voor het bezoeken van de grotten dien je overigens een excursie te boeken.

Cueva del Gato, Sierra de Grazalema

Wandelen met vergunning

Het natuurpark is een prachtig gebied om te wandelen, maar voor sommige wandelroutes in Sierra de Grazalema heb je wel een vergunning nodig. Het gaat om de wandelingen El Pinsapar, El Torreon, Garganta Verde en Llano de Ravel. Het aanvragen van een vergunning kan online of ter plekke in de bezoekerscentra El Bosque of Grazalema. Het is een tijdrovende klus, dus het is aan te raden dit ruim van tevoren online te regelen. De vergunningen zijn voor oktober tot en met mei aan te vragen. In de maanden juni tot en met september kun je deze wandeltochten alleen in groepsverband wandelen, vanwege bosbrandgevaar. In deze periode zijn wandeltochten door de hitte sowieso behoorlijk zwaar en niet aan te raden. Je aansluiten bij een wandelgroep kan ter plaatse in bezoekerscentrum El Bosque. Om online een vergunning te regelen stuur je een (Engelse/Spaanse) mail naar cvelbosque@reservatuvisita.es. Hierin geef je aan welke wandeling(en) je wilt gaan maken, met hoeveel personen en op welke datum. Ook willen ze graag een alternatieve datum, voor geval je eerste keuze al volgeboekt is. Stuur ook je paspoortnummer mee en vergeet niet om je volledige naam te noemen. Vervolgens krijg je een mail retour met een Spaans formulier dat je in moet vullen. Na het invullen en retourneren van het formulier krijg je de vergunningen per mail toegestuurd. In de wandelgebieden wordt streng gecontroleerd en wandelen zonder vergunning levert een hoge boete op.

Zahara de la Sierra

Wandelroute Garganta Verde

Een van de wandelingen waar je een vergunning voor nodig hebt, is ook een van de populairste routes in Parque Natural Sierra de Grazalema. De afdaling in de Garganta Verde is niet heel erg lastig, hoewel het in combinatie met de warmte wel een goede conditie vereist. Ook zijn stevige wandelschoenen aan te raden op de route van zes kilometer. Het startpunt van de route ligt langs de CA-9104, de weg tussen Zahara de la Sierra en Grazalema en is alleen met de auto te bereiken. De afdaling naar de kloof neemt zo’n anderhalf uur in beslag. Eenmaal beneden aangekomen word je omringd door loodrechte rotswanden die honderden meters de lucht in steken. Boven de kloof cirkelen grote aantallen vale gieren. Neem plaats op een van de rotsblokken en geniet van de spectaculaire plek waar je bent. De terugweg gaat over dezelfde weg als de heenweg, maar gezien het indrukwekkende landschap is dat helemaal niet erg.

Garganta Verde

Vervoer

In het park is een auto nodig om de beginpunten van wandelingen te bereiken of om de verschillende dorpjes te kunnen bezoeken. Let bij de wandeltochten op de eventuele vergunningen die je nodig hebt in bepaalde gebieden en regel deze ruim op tijd.

Ballon!