Parque Natural Sierra de Hornachuelos, Andalusië

Parque Natural Sierra de Hornachuelos Het in de Spaanse provincie Córdoba gelegen Parque Natural Sierra de Hornachuelos is een van de groenste zones in Spanje. Zo’n 95% van het gebied is bebost, voornamelijk met kurk- en steeneiken. Je vindt hier een van de best bewaarde mediterrane bossen. Ook lopen er een aantal rivieren door het gebied wonen er grote aantallen gieren. Natuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen en lange wandelingen door de schitterende bossen maken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bezoekerscentrum Huerta del Rey

Vlak bij het leuke plaatsje Hornachuelos ligt Centro De Visitantes Huerta Del Rey, in het zuidoosten van het park. Hier kun je alles over het park ontdekken, nog voordat je het park echt bezocht hebt. Je leert alles over de functies van het park, ontdekt welke dieren er in het gebied wonen en kunt zelfs een simulatie van een nachtwandeling bekijken. Het verschil tussen dag en nacht in het park is fascinerend om te zien.

Visitor Center

Hornachuelos

Deze intrigerende plaats ligt aan de rand van Parque Natural Sierra de Hornachuelos. De nauwe, steile straatjes en idyllische witte huisjes geven het een prachtige uitstraling. Je vindt hier veel oude Moorse overblijfselen. Bekijk bijvoorbeeld het kasteel uit de achtste eeuw. Of bekijk de Mudejar-kerk van Santa María de las Flores. Ook het paleis en de tuinen van Moratalla zijn spectaculair om te zien (circa vijftien minuten ten zuiden van Hornachuelos). Zowel het paleis uit de twaalfde eeuw, als de tuin van acht hectare zijn zeer de moeite waard. Niet voor niks wordt dit ook wel het Versailles van Córdoba genoemd. Al met al is dit een erg mooie plaats om jouw bezoek aan Parque Natural Sierra de Hornachuelos te beginnen of even te pauzeren. Een ander plaatsje dat het bezoeken waard is, is het charmante bergdorpje San Calixto midden in het natuurpark.

Hornachuelos

Fuente del Valle

Dit recreatiegebied ligt op zo’n drie kwartier wandelen vanaf het bezoekerscentrum. Middenin de natuur vind je hier picknicktafels, barbecues en meer dan voldoende schaduw om heerlijk te kunnen relaxen. Ook vind je hier de hermitage van San Abundio, de patroonheilige van Hornachuelos. In het laatste weekend van april loopt er een druk bezochte bedevaart tussen Hornachuelos en de hermitage.

Fuente del Valle

Wandelroutes

Vanaf het bezoekerscentrum Huerta del Rey lopen een aantal prachtige, goed aangegeven routes. De Route van Rabilarga is een rondwandeling van 1,7 kilometer lang. Je wandelt langs de beek van Rabilarga. Het is een eenvoudige wandeling, die erg geschikt is voor het hele gezin. Een andere simpele wandeling is de Botanische route van Huerta del Rey. In ongeveer drie kwartier ontdek je de prachtigste flora van het park. Vergeet ook niet om te stoppen bij het schitterende uitkijkpunt Mirador de Huerta del Rey. Als je een langere wandeling zoekt zou je de route Cordel del Anguilla kunnen kiezen. Over deze wandeling van iets meer dan elf kilometer doe je ongeveer vier uur. Wandel over slingerende zandpaden, geniet van diverse velden en bekijk het rotsachtige gebied. Rust even uit bij het uitkijkpunt Mirador del Anguilla en geniet van alle pracht die het gebied te bieden heeft. Door een aantal steile beklimmingen en afdalingen is dit een wat pittigere tocht dan de andere twee routes.

Wandelroutes door Parque Natural Sierra de Hornachuelos

Bembézar Reservoir

Door Parque Natural Sierra de Hornachuelos lopen een aantal mooie rivieren. In het centrum van het park vind je het reservoir van de rivier Bembézar en een aantal zijrivieren. De beboste heuvels en enorme oppervlakten aan water zijn spectaculair om te zien. Kom helemaal tot rust terwijl je geniet van het mooie uitzicht.

Bembézar Reservoir

Andere activiteiten

Wandelen is niet het enige wat je in het natuurpark kunt doen. Huur een kano en ontdek het park vanaf het water. Of ga te paard op ontdekkingstocht. In het bezoekerscentrum kan men je meer vertellen over waar je de leukste activiteiten kunt boeken.

Andere activiteiten in Parque Natural Sierra de Hornachuelos

Vervoer

De beste manier om het park te ontdekken is te voet. Ook op de fiets, te paard of in een kano kun je optimaal genieten van de pracht van het natuurpark. De auto kun je prima parkeren bij het bezoekerscentrum, vanaf waar je heerlijk op pad kunt gaan. Er lopen een paar wegen door het park, die je van de ene kant van het park naar de andere kant brengen. Deze doorgaande wegen zijn verhard, maar wel smal en bochtig hier en daar.

Ballon!