Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, Andalusië

Natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y las Villas Het allergrootste natuurpark van Spanje en zeer geliefd bij natuurliefhebbers, is Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Het uitgestrekte groene, waterrijke en deels bergachtige gebied biedt meer dan voldoende diversiteit voor een aantal unieke ervaringen. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het natuurpark uit drie eigenzinnige gebieden, elk met hun eigen karakter. Waag je aan uitdagende bergwandelingen, geniet van de schitterende natuur of kom tot rust aan het water. Of breng een bezoek aan een van de gezellige dorpjes in het gebied en leer meer over de cultuur en historie van deze regio.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De drie Sierras

Het natuurpark is opgedeeld in drie gebieden die weliswaar tot hetzelfde gebergte behoren, maar wel enorm van elkaar verschillen. Het plaatsje Cazorla is het levendige middelpunt van Sierra de Cazorla. Het is het meest bergachtige gebied van de drie en ook het droogste. In dit gebied ontspringt wel de lange Guadalquivir-rivier, die 660 kilometer verderop uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het oostelijker gelegen Sierra de Segura is groter en een stuk groener dan Cazorla. Het heeft wel een stuk minder spectaculaire bergen, maar de ongerepte natuur compenseert dit ruimschoots. Hornos de Segura is een leuk plaatsje met een interessant museum in een oud Moors kasteel. Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht over het Tranco-stuwmeer. Dit stuwmeer is uitermate geschikt voor (niet-gemotoriseerde) watersporten of een heerlijke dagje aan de waterkant. Sierra de las Villas is het meest afgelegen gebied van de drie en hiermee ook de minst toegankelijke. Ook is het gebied kleiner dan de andere twee.

Natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y las Villas

Cazorla

Dit gezellige bergplaatsje is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het natuurpark. Het ligt letterlijk tegen de bergen van Sierra de Cazorla aan. De stad wordt gekenmerkt door het vijftiende eeuwse Yedra kasteel, dat door de Moren als strategisch uitkijkpunt werd gebruikt. De oude binnenstad kent verder veel smalle, maar gezellige, straatjes en pleinen. In het wat nieuwere gedeelte van de stad vind je een leuke markthal, waar je prima tapas kunt eten. Vooral als je de stad nog niet zo goed kent is het niet aan te raden om het oude centrum binnen te rijden, dus parkeer je auto net buiten het centrum en wandel er op je gemak naartoe.

Cazorla

TurisNat


TurisNat is de toeristische natuurorganisatie van Sierras de Cazorla, Segura y las Villas en is gevestigd in Cazorla. Zij bieden een groot aantal interessante excursies door het gebied aan. Elk deel van het gebied heeft haar eigen routes, per bus of per terreinwagen. Ze nemen je mee naar de mooiste plekken van het natuurpark langs watervallen en door kloven. Op sommige van deze plaatsen mag je zonder gids niet eens komen. Hun aanbod is erg divers, dus welk deel van het park je ook wilt ontdekken, ze hebben altijd wel een excursie die bij je past.

Sierra Segura

Bezoekerscentrum Torre del Vinagre

Dit is het belangrijkste bezoekerscentrum van het natuurpark en ligt een kwartier rijden ten noorden van Cazorla. Hier krijg je bij de gratis tentoonstelling inzicht in de bijzondere ecosystemen van het park en leer je alles over het behoud ervan. Ook helpen ze bij het plannen van verdere ontdekkingstochten door het park. Naast dit bezoekerscentrum ligt een schitterende botanische tuin, met ruim driehonderd plantensoorten. Ook vind je hier Museo de Caza, een interessant museum over de jacht. Bekijk opgezette dieren en leer meer over de fauna in het natuurpark.

Bezoekerscentrum Torre del Vinagre

Wandeltochten

Het natuurpark heeft vooral veel schitterende wandelingen voor de iets meer ervaren wandelaar. Vooral de beklimmingen van de bergen kunnen behoorlijk pittig zijn. Gelukkig zijn er ook wandelingen door de valleien te maken. Een van de meest populaire wandeltochten is Cerrade de Elias, door de kloof van de Río Borosa. Deze wandeling is 22 kilometer lang en is daarmee een flinke dagtocht. Het begin van de wandeling gaat over redelijk vlak terrein en is daardoor ook erg geschikt voor wat minder ervaren wandelaars. Als je de volledige tocht af wil leggen loop je helemaal door tot Aguas Negras en heb je aan het eind van de dag een wandeling gemaakt om nooit meer te vergeten. Meer informatie over deze en andere wandeltochten kun je krijgen in het bezoekerscentrum Torre del Vinagre.

Rio Borosa in Sierras de Cazorla, Segura y las Villas

Vervoer

Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y las Villas is goed bereikbaar met de auto. Je kunt je auto het beste parkeren bij een bezoekerscentrum, vanaf waar je te voet verder gaat. Ook zijn er genoeg begeleide tochten door het park te boeken. Op die manier kom je in delen van het park waar je anders niet heen mag. Vooral het plaatsje Cazorla is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het park, maar ook andere plaatsen zoals Hornos de Segura zijn zeker het bezoeken waard. Ook benzinepompen kun je vinden in het park. Aan de A319 vind je er twee. Zo kun je onbezorgd jouw mooie reis voortzetten.

Ballon!