Ronda, Andalusië

Ronda Ronda is misschien wel een van de mooiste steden van Andalusië. Dit komt mede door de spectaculaire ligging aan weerszijden van een diepe kloof. Deze unieke stad wordt in tweeën gesplitst door de Tajo de Ronda-kloof, uitgesneden door de Guadalevín-rivier. De twee stadsdelen worden verbonden door onder andere de 'nieuwe brug' (Puente Nuevo), de brug is voor velen het icoon van Ronda en schittert op vele ansichtkaarten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nieuwe brug (Puente Nuevo)

De nieuwe brug is de bekendste van de drie bruggen die de Tajo de Ronda-kloof overspannen om de twee stadsdelen van Ronda met elkaar te verbinden. De nieuwe brug is met een hoogte van 98 meter het symbool van Ronda. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht, maar de brug zelf is ook een bezienswaardigheid op zich. Je kunt helemaal naar beneden lopen, naar de rivierbedding om het gigantische bouwwerk een van de andere kant te bekijken. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de brug, breng dan een bezoek aan het museum in de brug.

Puente Nuevo in Ronda

Stierenvechtarena van Ronda

Op ongeveer twee blokken van de nieuwe brug vind je de stierenvechtarena van Ronda. Dit is een van de oudste operationele arena's in Spanje. De arena is cirkelvormig met twee lagen aan zitplaatsen, elke laag heeft 68 bogen die gevormd worden door 136 ondersteunende pilaren. De Royal Box heeft een schuin dak versierd met Arabische tegels. De arena huisvest ook een museum gewijd aan stierenvechten.

Stierenvechtarena van Ronda

Alameda del Tajo

Naast de stierenvechtarena van Ronda ligt Alameda del Tajo, een gratis toegankelijk park. Het park heeft een bijzonder uitkijkpunt genaamd Balcon del Coño, vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Ga hierheen tijdens zonsondergang! En let op: als je hoogtevrees hebt, is dit uitkijkpunt waarschijnlijk niks voor jou.

Het uitzicht vanuit Alameda del Tajo

Tajo de Ronda-kloof en de Guadalevín-rivier

Twee bezienswaardigheden waar je tijdens je bezoek aan Ronda, letterlijk en figuurlijk, niet omheen kan. De Guadalevín-rivier heeft door de eeuwen heen de Tajo de Ronda-kloof uitgeslepen, hierdoor is Ronda opgesplitst in twee delen. Vanuit het dorp kan je een wandeling door de kloof maken. Voor de actievelingen: er zijn ook mogelijkheden om aan canyoning te doen.

Tajo de Ronda

Arabische baden van Ronda

In Ronda liggen de best bewaarde Arabische baden van heel Spanje. Zelfs het dak, inclusief de iconische stervormige lichtgaten, staat nog overeind. De baden zijn gebouwd rond de eeuwwisseling van de twaalfde en dertiende eeuw. De baden zijn toegankelijk om te bezoeken, tegen een kleine entreeprijs.

De Arabische baden van Ronda

Mondragón-paleis

Het Mondragón-paleis is een van de meest bezochte gebouwen in Ronda. Dat het zo druk bezocht is, is te danken aan het gemeentelijke museum, maar misschien nog meer vanwege het fraaie paleis zelf. In het museum leren bezoekers alles over de geschiedenis van Ronda. Het paleis heeft schitterende Moorse binnenplaatsen, tuinen, balkons en indrukwekkende uitzicht over natuurpark Sierra de Grazalema.

Mondragón-paleis

Het huis van de Moorse koning

Ondanks dat de naam het doet vermoeden, was dit nooit het huis van een Moorse koning. Het herenhuis is pas in de achttiende eeuw gebouwd op de plek van een Moorse bron uit de veertiende eeuw. Het huis zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar de indrukwekkende tuinen wel. De tuinen bestaan uit drie niveaus, elk gevuld met kleurrijke bloemen, vijvertjes en fonteinen. Loop tweehonderd treden naar beneden om uit te komen bij de Guadalevín-rivier onderaan de Tajo de Ronda-kloof.

Het huis van de Moorse koning

Omgeving

Kattengrot, Sierra de Grazalema

Op twintig minuten rijden van Ronda ligt de Kattengrot (Cueva del Gato), net binnen de grenzen van het Parque Natural de la Sierra de Grazalema. De naam is te danken aan het feit dat veel mensen een kattengezicht zien in de opening van het grottencomplex. Voor de opening ligt een natuurzwembad met schoon, kristalhelder en - niet geheel onbelangrijk - erg koud water. Het zwembad is gemakkelijk te bereiken, je kan vlakbij parkeren. Het grottencomplex is zo'n acht kilometer lang met een hoogteverschil van 112 meter. In het complex vind je unieke rotsformaties en zo'n 25 meren. ### Let op probeer het grottencomplex niet alleen te verkennen, dit is erg gevaarlijk. Als je het complex wilt verkennen, boek dan een excursie.

Cueva del Gato, Sierra de Grazalema
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!