Tarifa, Andalusië

Tarifa Tarifa is een kleine stad met een bijzondere ligging. Het ligt op het meest zuidelijke puntje van continentaal Europa, bij de straat van Gibraltar. Hier komen niet alleen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samen, maar ook de culturen van Europa en Noord-Afrika. De Marokkaanse kust ligt namelijk slechts veertien kilometer verderop en de stad stond eeuwenlang onder Moors bewind. Het compacte oude centrum is een wirwar van smalle straatjes, sfeervolle pleinen en witte huizen. Vandaag de dag is Tarifa de plaats van de wind, surfers, walvissen en dolfijnen. De langgerekte, spierwitte stranden staan bekend als een van de mooiste van Spanje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stadscentrum van Tarifa

Hoewel de oude stad van Tarifa compact is, is het ontzettend sfeervol. De straatjes zijn smal, de huizen wit en de pleintjes typisch Andalusisch, met versierde deuren en raamkozijnen. Ook de sporen van zeshonderd jaar Moorse overheersing zijn duidelijk zichtbaar. In het oude centrum vind je daarnaast de kerk van San Mateo uit de zestiende eeuw en de middeleeuwse toegangspoort van Jerez.

Tarifa Steeg

Walvissen en dolfijnen spotten

In de Straat van Gibraltar komen maar liefst zeven soorten walvissen en dolfijnen voor, waaronder de tuimelaar en de grindwalvis. De beste periode om ze te spotten is van april tot oktober. In de haven van Tarifa zijn meerdere aanbieders van boottochten.

Tuimerlaars spotten in de Straat van Gibraltar

Kasteel van Gúzman

De bekendste bezienswaardigheid van Tarifa is het kasteel van Gúzman. Dit van oorsprong Moorse fort werd vernoemd naar de Spanjaard Gúzman, die in 1292 de heerschappij van de Arabieren in Tarifa beëindigde. Het meer dan duizend jaar oude bouwwerk is goed bewaard gebleven en nog altijd indrukwekkend om te zien. Vanaf de kasteelmuren heb je een mooi uitzicht op de Marokkaanse kust, aan de overkant van de Straat van Gibraltar.

Kasteel van Gúzman

Stranden van Tarifa

Tarifa ligt aan de Costa de la Luz, wat Spaans is voor ‘kust van het licht’. Zoals de naam al aangeeft, kent deze streek gemiddeld veel zonuren per jaar. Vanwege de ligging heeft Tarifa wel te maken met flinke winden. Tarifa ligt op de plek waar de Atlantische Oceaan de Straat van Gibraltar treft. Behalve twee zeeën kruisen ook twee winden elkaar hier, namelijk de Levante en de Poniente. Hierdoor kan het stevig waaien. De stranden rond Tarifa staan bekend als een van de mooiste stranden van heel Spanje. Het strand van Bolonia, even ten noorden van Tarifa, is meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste strand van Andalusië.

Tarifa

Windsurfen en Kitesurfen

Dichterbij het centrum van Tarifa ligt het langgerekte strand van Los Lances, wat populair is bij kiteboarders en windsurfers. Op een gemiddelde zomerdag kun je honderden kiteboarders en windsurfers in de weer zien. De vele watersporters die Tarifa in de zomermaanden bezoeken, zorgen voor een ontspannen en vrolijke sfeer in het plaatsje. Ook het spierwitte strand van Valdevaquiros met zijn zandduinen is de moeite waard.

Tarifa

Omgeving

Baelo Claudia

Op 22 kilometer ten noorden van Tarifa, in het plaatsje Bolonia, liggen de ruïnes van Baelo Claudia. Dit zijn de goed bewaard gebleven restanten van een Romeinse stad. Wandel langs de overblijfselen van de stadsmuren, zuilen, verschillende tempels, aquaducten en het theater. De ruïnes zijn op maandag gesloten.

Baelo Claudia

Tanger (Marokko)

De Marokkaanse kust ligt op slechts veertien kilometer van het Spaanse Tarifa. Per veerboot kun je een dagtocht maken naar Tanger, een van de oudste steden van Marokko. De overtocht duurt slechts 35 minuten enkele reis. Bezoek de op een heuvel gelegen kasbah, wandel door de smalle autovrije straatjes van de medina en proef de Marokkaanse keuken.

Tanger richting Tarifa

Vervoer

Te voet

De oude, ommuurde stad van Tarifa is een wirwar van smalle straatjes en pleinen. In dit compacte doolhof liggen allerlei cafés, winkeltjes en restaurants verstopt. Het gebied is het beste te voet te verkennen.

Openbaar vervoer

Tarifa heeft goede busverbindingen met omliggende plaatsen in Andalusië, zoals Cádiz en Málaga (beiden ongeveer twee uur) en Jerez de la Frontera (2,5 uur).

Veerboot

Vanuit de haven van Tarifa varen veerboten in 35 minuten over de Straat van Gibraltar naar de stad Tanger in Marokko.

Geschiedenis

Tarifa was al vroeg van strategisch belang. Dit kwam door de ligging; op het meest zuidelijke punt van het vasteland van Spanje en op slechts veertien kilometer van de Marokkaanse kust. Al in het jaar 710 werd de stad overvallen door de Berberse veroveraar Tarif Ibn Maelik. De stad werd naar hem vernoemd en werd de eerste Moorse vesting in Spanje. De rest van Andalusië viel snel daarna in handen van de Moren. Tarifa zou zeshonderd jaar lang onder invloed van de Arabieren blijven, tot ze in 1292 door de Spanjaard Guzmán werden verjaagd. Het kasteel van Gúzman in Tarifa is naar hem vernoemd.

Ballon!