Ubrique, Andalusië

Ubrique Ubrique is een pittoresk wit dorpje in de Serrania de Ronda-bergen, in de vallei van de Rio Ubrique en alom bekend om zijn leren producten en het stierenvechten. Het is de hofleverancier van onder andere Louis Vuitton en Gucci. In Spanje is de plaats nationaal bekend als geboorteplaats van de flamboyante - inmiddels gepensioneerde - stierenvechter Jesulín de Ubrique. Bezienswaardigheden in de plaats zijn de stierenvechtarena en het stierenvechtmuseum. Natuurliefhebbers zitten hier ook goed, aangezien de plaats ligt ingeklemd tussen de natuurparken Grazalema en Los Alcornocales.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stierenvechten

Jesulín de Ubrique (1974) is een voormalig stierenvechter uit Ubrique. Hij leerde de kneepjes van het vak in Cádiz, waar hij ook de eerste keer in de arena stapte. Naarmate het einde van zijn carrière in de arena naderde, stortte hij zich op de showbusiness. Hij nam verschillende plaatjes op en speelde mee in een film. Een zwaar auto-ongeluk betekende zijn definitieve einde als stierenvechter. Hij is nog steeds de favoriete zoon van Ubrique: iedereen kent zijn naam (en faam). De arena van Ubrique ligt niet voor niets aan Avenida de Jesulin de Ubrique. Het dorp beschikt tevens over een heus stierenvechtmuseum.

Ubrique

Leer

In Ubrique zijn talloze leerlooierijen en leerwinkels te vinden. Wat begon met het veelal vervaardigen van lederen rijlaarzen en zadels weten ook grote modehuizen het Spaanse dorp tegenwoordig te vinden. Het leer voor tassen van merken zoals Louis Vuitton en Gucci wordt hier vervaardigd alvorens door de couturier een hippe tas voor op de catwalk wordt gemaakt. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er in Ubrique ook een ledermuseum te vinden is (Museo de la Piel) met oude werktuigen en een kunstgalerij vol lederwaren. Ook zie je hier hoe het leer wordt verwerkt tot onder andere tassen.

Leerwinkel Ubrique

Fonteinen en meer

Als je niets met stierenvechten en leer hebt, wandel dan langs de Baroque Public Fountain en de Los Nueve Caños (Fountain of Nine Pipes). Of bezoek de ruïnes van Ocuri, dat vlakbij ligt. Interessant is de begraafplaats (necropolis), die net buiten de massieve stadsmuren ligt, helemaal verscholen achter een deurtje in de rotsen. In het mausoleum werden urnen opgeslagen in grote uitgehouwen nissen. Verder bezoek je hier de restanten van Romeinse badhuizen. Er is een bezoekerscentrum en je kunt (van tevoren) tours boeken.

Ubrique
Ballon!