Vejer de la Frontera, Andalusië

Vejer de la Frontera Het witte vestingstadje Vejer de la Frontera is een van de vele 'Pueblos Blanco's' die je in Andalusië tegenkomt. De ligging is spectaculair: hoog in de bergen en toch op slechts tien kilometer van de kust van de Costa de la Luz. Historische bezienswaardigheden zijn het kasteel met overblijfselen uit de tiende eeuw en de witte molens. Ook is dit de ideale plek om nog de echte flamencodans te zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteelruïne

Het kasteel van Vejer de la Frontera werd gebouwd in gotische stijl rond de veertiende eeuw. Echter stond er voor die tijd al een vesting daterend uit de tiende eeuw; een overblijfsel uit de tijd dat de Moren het in deze streek voor het zeggen hadden. Wanneer je het bezoekt zul je dan ook niet alleen christelijke, maar ook Moorse elementen terugvinden. Om de toekomst van het historische pand te waarborgen werd het in 1931 tot nationaal monument verklaard. Aan de (voormalige) buitenmuren van het kasteel zie je de oude huizen, daarnaast is er ook nog een waterput te vinden.

Kasteel Vejer de la Frontera

Los Molinos de Viento de Vejer de la Frontera

Je kunt Vejer de la Frontera simpelweg niet verlaten zonder de molens bezocht te hebben. Het dorp is maar liefst drie exemplaren rijk. Je treft ze op de heuveltop net achter het historische centrum. Tot eind negentiende eeuw gebruikten de inwoners van Vejer de molens voor het malen van graan en mais om het in verschillende producten te kunnen verwerken. Nu doen ze dienst als monument en als prachtig decor tijdens zonsondergang.

Vejer de la Frontera

Plaza España

Het Plaza España was lange tijd het toneel van stierenvechten. Vandaag de dag wordt het plein gesierd door een kleurrijke kikkerfontein, voorzien van handgeschilderde tegeltjes.

Vejer de la Frontera

La Cobijada

Wie is toch die gesluierde vrouw in het zwart, uitkijkend over Vejer de la Frontera? La Cobijada, ofwel 'de gesluierde', is een standbeeld dat lijkt op een gesluierde dame, maar niets is minder waar. Deze vrouwspersoon is uitgedost in oude Castiliaanse klederdracht. Het kostuum, dat tot ongeveer 1970 nog werd gedragen door dames in deze regio, bestond uit een zwarte rok en bedekking van het gezicht.

Standbeeld La Cobijada

Flamenco

Op veel plekken in Andalusië is het mogelijk een flamenco-avond bij te wonen. In Vejer de la Frontera is deze passionele dans nog nauwelijks vercommercialiseerd. Peña Flamenca, een voormalige kerk, is de ideale plek om de dansers aan het werk te zien.

Aanschouw de Flamenco in Vejer de la Frontera

El Palmar de Vejer

Wie zin heeft in een dagje strand hoeft niet ver te rijden. Op slechts acht kilometer van Vejer ligt het strand van El Palmar de Vejer. Volgens insiders is dit een van de beste surfstranden van heel Andalusië. Dus stap in de auto en zak af naar dit paradijs compleet met bruisend nachtleven.

El Palmar de Vejer is een van de beste surfstranden van Andalusië
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!