Albarracín, Aragón

Albarracín Het pittoreske Albarracín is meermaals bekroond tot mooiste plaats van Spanje. Tussen de kale rotsen is dit dorpje vol roze huizen een lust voor het oog. Je waant je in een sprookje. Het dorp is tegen een bergwand aan gebouwd en ligt verscholen tussen de bergen en heuvels van de Sierra de Albarracín. Weggestopt achter grote stadsmuren en met uitzicht op de Río Guadalaviar, is het een prachtig bewaard gebleven pareltje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Middeleeuws centrum

Je fotocamera draait hier overuren. Loop via de smalle en steile straatjes naar het centrale plein, het Plaza Mayor, en bewonder hier het kleurrijke Ayuntamiento (stadhuis) welke dateert uit de zestiende eeuw. Een van de mooiste huizen is Casa Julianeta. Maak een foto van het huis omkaderd door de boog en je maakt geheid indruk op het thuisfront! Wil je meer weten over de historie, boek dan een stadswandeling met een gids.

Oude centrum Albarracín

Murallas de Albarracín

De oude stadsmuur Murallas de Albarracín stamt grotendeels uit de veertiende eeuw. Enkele elementen voeren verder terug, zoals de tiende-eeuwse Torre del Andador, het hoogste punt van de muur. Je kunt langs de muur lopen, maar je mag er ook overheen wandelen. Hier geniet je net wat meer van het prachtige uitzicht.

Stadsmuur Albarracín

Alcazar van Albarracín

Dit fort prijkt bovenop een indrukwekkende rots en staat in verbinding met de oude stadsmuren. Neem deel aan een rondleiding, bezoek het museum en wandel over de muur, die het randje van de klif volgt.

Kasteel Albarracín

Kathedraal van Salvador

In de zestiende eeuw is deze imposante kathedraal op de ruïnes van een Romaanse tempel gebouwd. Het dak van de toren springt in het oog; het is rijkelijk versierd met blauwe en witte tegels. De binnenkant van de kathedraal is een bezoekje waard vanwege de muur- en plafondversieringen.

Kathedraal van Salvador Albarracín

Santa María

Dit is de eerste christelijke kerk van Albarracín. De kerk was onderdeel van de verdedigingsmuren van de stad. Naast de kerk staat de toren van Doña Blanca, genoemd naar de prinses Doña Blanca van Aragón. Zij was hier naartoe verbannen en bracht haar laatste dagen in de toren door. Er wordt gezegd dat je de prinses in de zomer bij volle maan kan zien als ze zich gaat wassen in de rivier.

Santa María kerk Albarracín

Omgeving

Pinares de Rodeno

Dit prachtige park ligt ten zuidoosten van Albarracín en staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het landschap bestaat uit rode opgestapelde zandstenen en kloven die door het water zijn uitgesneden. De plek is echter vooral bekend om de dennenbossen (Pinares de Rodeno) en de rotsschilderingen, waarvan de oudste dateren uit 7.000 of 6.000 voor Christus.

Pinares de Rodeno
Ballon!