Huesca, Aragón

Huesca De middeleeuwse stad Huesca ligt op en rondom een heuvel in het binnenland van Noord-Spanje. Eeuwen geleden was Huesca in politiek opzicht een stuk belangrijker dan tegenwoordig het geval is. Huesca vormt nu vooral een toegangspoort tot de Pyreneeën. De hooggelegen binnenstad heeft een kenmerkend stadsgezicht met een oude kathedraal die boven het plaatsje uitsteekt. Vanaf de toren van de kathedraal heb je een panoramisch uitzicht over de heuvels van Aragón. Een bijzondere bezienswaardigheid in Huesca is het huis van de zeven dwergen uit het sprookje van Sneeuwwitje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Catedral de Santa María

De gotische kathedraal van Huesca heeft een leuk verhaal voor je in petto. Vóór het jaar 1274 stond op deze plek namelijk een moskee. Twee eeuwen lang werden hier de religieuze diensten gehouden, tot de koning in 1273 besloot dat het toch ietwat gek was om christelijke diensten in een moskee te houden. Hij gaf opdracht om op de plek van de moskee een kathedraal te bouwen. Zo geschiedde. Bezoek op ook het naastgelegen klooster.

Kathedraal

Monasterio San Pedro el Viejo

Naast de kathedraal staat het klooster van San Pedro el Viejo. Dit twaalfde-eeuwse klooster is een van de oudste Romaanse bouwwerken van Spanje. Bezoek de kerk, wandel door de kloostergangen en bekijk de klokkentoren. In de kerk staat de tombe van een van de eerste katholieke koningen van Spanje: Alfons I. Het klooster is sinds 1886 een Nationaal Monument.

Klooster van San Pedro el Viejo

Plaza Luis López Allue

Al wandelend door de stad kom je vast en zeker bij het centrale plein. Dit plein staat ook wel bekend onder de naam Plaza Mayor of Mercado. Dit vroegere marktplein met de kleurrijke gebouwen en de typische bogen is een van de charmantste plekken van Huesca. Wandel even binnen bij het toeristenbureau en neem een kijkje in een van de oudste winkels in Spanje: Ultramarinos La Confianza. Hier zijn hele mooie plafondschilderingen.

Plaza Luis López Allue

Park Miguel Servet

Voor een rustige, ontspannen wandeling is Park Miguel Servet een perfecte plek. Het park ligt vlak bij het centrum van de stad en vormt de groene long van Huesca. In het park staan bijna tachtig soorten bomen, waaronder een paar unieke exemplaren. Werp ook een blik in het huis van de zeven dwergen uit het bekende sprookje van Sneeuwwitje.

Park Miguel Servet

Provinciaal Museum

Dit museum bevindt zich in het voormalige zeventiende-eeuwse hoofdgebouw van de universiteit van Huesca. Het museum stelt Romeinse en prehistorische collecties tentoon en telt veel schilderijen en fresco's.

Provinciaal Museum

Omgeving

Castillo de Loarre

Op ongeveer dertig kilometer van Huesca ligt een van de best bewaarde Romaanse kastelen van Europa. Het imposante kasteel ligt bovenop een heuvel, met uitzicht op de omliggende valleien en bergen. Onderweg naar het kasteel rijd je door een rotsachtige omgeving vol met amandelbomen. In de elfde eeuw bouwde men het kasteel op de overblijfselen van een vesting, daarmee is het een van de oudste kastelen van Spanje. Later werd het in gebruik genomen als abdij. Je waant je hier echt in vervlogen tijden!

Kasteel van Loarrel
Ballon!