Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, Aragón

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido Ben je op zoek naar het ruigste en meest ongerepte deel van de Pyreneeën? Dat vind je in het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in de regio Aragón. Dit park heeft zo’n beetje alles: indrukwekkende bergketens, denderende watervallen, diepe kloven, steile rotswanden en prachtige valleien. Eén van de kloven wordt zelfs vergeleken met de Grand Canyon in Amerika. Niet voor niets is het park dan ook geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Dorpjes

Het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido kent meerdere valleien die allemaal het ontdekken waard zijn: Valle de Pineta in het oosten, Valle de Añisclo in het zuiden en Valle de Ordesa in het westen. Valle de Ordesa is het meest populair en het dorpje Torla dat bij de ingang ligt is dan ook een goede uitvalsbasis om het park in het westen te verkennen. Gelegen tussen de bergen heeft het dorpje een klein middeleeuwse centrum met een oude verdedigingstoren. Vanuit Nerín is de Valle de Añisclo het best bereikbaar en vanuit het dorp Bielsa kan je de Valle de Pineta ontdekken.

Torla, Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Valle de Ordesa

Valle de Ordesa, de Ordesa-kloof, is de bekendste kloof van Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. Het landschap is spectaculair en blijft je bij ieder uitzichtpunt verrassen: van ruige bergtoppen en steile rotswanden tot bijzondere watervallen en de Arazas rivier die door de kloof stroomt. En dat is precies de reden waarom de kloof ook wel de Grand Canyon van Europa wordt genoemd. Eén ding is zeker: je zult je ogen uitkijken!

Valle de Ordesa, Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Cola de Caballo waterval

De mooiste waterval van de Valle de Ordesa is er eentje om even los te benoemen. Dit is de Cola de Caballo. Het water klettert vanaf een hoogte van zo’n honderd meter over de rotsen naar beneden en eindigt in een helderblauw meer. De wandeling ernaartoe duurt zo'n drie uur (one-way), is relatief makkelijk om te lopen en is absoluut de moeite waard. Je loopt door de groene vallei en wordt langs meerdere indrukwekkende watervallen geleid. Uiteraard kan je ook een deel van de route lopen om een goede indruk van de omgeving en watervallen te krijgen.

Cola de Caballo waterval, Spanje

Gradas de Soaso waterval

Een andere waterval tijdens de wandeling door de groene Ordesa vallei is de Gradas de Soaso. Doordat het water trapsgewijs van de rotsenplateaus afstroomt, lijkt deze waterval bijna uit meerdere kleine watervallen te bestaan. Hoewel de waterval en het blauwe water al spectaculair te noemen zijn, maakt de omgeving het plaatje helemaal af met de ruige bergen en bossen.

Gradas de Soaso waterval, Spanje

Valle de Añisclo

De Valle de Añisclo in Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido is een stuk smaller en schaduwrijker dan de brede vallei van Ordesa. Je wandelt tussen de ruige, steile rotswanden en langs het kolkende water. Aan het begin van de wandeling kom je een bijzondere kapel tegen die in een grot is gebouwd en ook hier is een prachtige waterval. De waterval Molino de Aso glijdt van een grote rotswand af waardoor meerdere watervallen ontstaan. Dit gebied is ook heel geschikt voor canyoning dus als je houdt van wat extremere watersporten is dat ook zeker een aanrader.

Valle de Añisclo, Spanje

Valle de Pineta

In het oosten van het park bevindt zich de Valle de Pineta. Dit deel wordt wat minder bezocht dan de valleien van Añisclo en Ordesa, maar dat betekent echter niet dat deze vallei minder mooi is! Ook hier is het landschap prachtig en vind je mooie watervallen, helderblauwe meertjes en steile rotswanden. De ruim 3.000 meter hoge bergtoppen van de Monte Perdido vormen het decor van deze vallei.

Valle de Pineta, Spanje
Ballon!